ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«Τρελό»... δούλεμα των καταναλωτών

Τη στιγμή που ο υπουργός Γεωργίας γνωρίζει καλά τι θα ξαναψηφίσει στις Βρυξέλλες, ανακοινώνει νέες προτάσεις...  εμπαιγμού του ελληνικού  λαού  

Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000

Νέα ...«παρτίδα» ανέξοδων δηλώσεων με προφανή σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων μοίρασε χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών.

Η συνεδρίαση, η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως έκτακτη, είχε ως υποτιθέμενο σκοπό τη διαμόρφωση εθνικών προτάσεων στο επικείμενο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, για το θέμα των «τρελών αγελάδων». Η κοροϊδία στο όλο θέμα έγκειται στο γεγονός ότι ο υπουργός Γεωργίας από προχτές προεξόφλησε ότι θα ψηφίσει στο Συμβούλιο ό,τι προτείνει η Κομισιόν. Δηλαδή την προσωρινή κατάργηση των κρεατάλευρων και οστεάλευρων στις ζωοτροφές για έξι μήνες και την έναρξη των γρήγορων τεστ σε όλα τα ύποπτα βοοειδή από 1/1/2001 και από 1/7/2001 σε όλα τα ζώα που θα διατίθενται στην κατανάλωση. Η μόνη διαφορά... είναι ότι η κυβέρνηση προτείνει να γίνουν τα τεστ για τα ζώα άνω των 24 μηνών και η Κομισιόν άνω των 30 μηνών.

Εκτός αυτών ο υπουργός Γεωργίας γνωστοποίησε ότι κατά τη συνεδρίαση της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής αποφασίστηκε να προταθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ: Η αύξηση της πριμοδότησης στα αρσενικά μοσχάρια και ενδεχομένως στις θηλάζουσες αγελάδες και να υπάρξει δυνατότητα παρέμβασης - αποθεματοποίησης για το βόειο κρέας. Μόνο που όμως η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Γεωργίας συμφώνησαν στα πλαίσια της «Ατζέντα 2000» για το ύψος των επιδοτήσεων και τα περιοριστικά πλαφόν, καθώς και για την κατάργηση της παρέμβασης. Ποιους πάει να κοροϊδέψει τώρα ο υπουργός Γεωργίας; Παράλληλα, ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε για το «θεαθήναι» ότι θα προταθεί η σφαγή των αγελάδων μεγάλης ηλικίας, η εξέταση μεταβολής του συστήματος ενισχύσεων στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων φυτών και επανέλαβε το θέμα της συγχρηματοδότησης των γρήγορων τεστ (rapid test).

Μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε ακόμα ότι θα προταθεί η καθολική απαγόρευση των εντέρων των βοοειδών, αλλά θα ζητηθεί να μην ισχύσει τέτοια απαγόρευση για τα έντερα των αιγοπροβάτων κάτω των 12 μηνών. Παράλληλα ανέφερε ότι θα προταθεί να ισχύσει η κατάργηση των κρεατάλευρων, οστεάλευρων, κρεατοοστεάλευρων, αιματάλευρων και πτηνάλευρων για ένα χρόνο και όχι για έξι μήνες για όλα τα ζώα και πρόσθεσε ότι θα προταθεί ακόμα και η απαγόρευση της παραγωγής τέτοιων ζωοτροφών στην ΕΕ, καθώς και η εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες. Επιπλέον είπε ότι θα προταθεί να απαγορευτούν οι εισαγωγές επικίνδυνων υλικών από τρίτες χώρες. Πρόκειται δηλαδή για προτάσεις του αέρα, αφού ο υπουργός Γεωργίας γνωρίζει καλά ότι τα ισχυρά οικονομικά - βιομηχανικά συμφέροντα της ΕΕ δε θα επιτρέψουν τίποτα παραπάνω από αυτά που τους συμφέρουν και πως ο ίδιος τελικά θα συμφωνήσει και θα ψηφίσει, παρά τις όποιες κορόνες ξεστομίζει στην Ελλάδα, σε όλα όσα θα επιβάλουν τα αφεντικά των Βρυξελλών.