Κλασική μουσική και κινηματογράφος
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000

Σκηνή από τους «Φωτογράφους»του Ν. Κούνδουρου
«Αποτέλεσμα της συστράτευσης των δυνάμεων του κινηματογραφικού χώρου», χαρακτήρισε το πρόγραμμα του εναλλακτικού δικτύου διανομής ταινιών «Filmcenter 2000» ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Μ. Ευστρατιάδης, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Στις δυνάμεις αυτές συμπεριλαμβάνονται και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η «Ορχήστρα των Χρωμάτων». Η τελευταία, μετά την επιτυχία της μουσικής συμμετοχής στην προβολή της ταινίας του Καζάν «Αμέρικα Αμέρικα», συνεχίζει τη συνεργασία της με το «Filmcenter 2000» με μία συναυλία μετά κινηματογραφικής προβολής (7/12), στο «Τριανόν - Filmcenter 2000». Θα προβληθεί η ταινία του Μπέργκμαν «Ο μαγεμένος αυλός», ενώ η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» θα ερμηνεύσει άριες από το δημιούργημα του Μότσαρτ.

Η προβολή και η συναυλία εντάσσονται στο τετραήμερο που διοργανώνει το «Filmcenter 2000» (4-7/12), στο οποίο θα παρουσιαστούν τέσσερις ταινίες και τέσσερις συναυλίες κλασικής μουσικής. Εκτός λοιπόν του «Μαγεμένου αυλού», θα προβληθούν οι ταινίες: «Φαρινελί» του Ζεράρ Κορμπιό και συναυλία του συγκροτήματος μπαρόκ μουσικής «SINFONIA» (4/12), «Ο σολίστας» του Σκοτ Χικς με συναυλία της σολίστ Ελενας Χούντα (5/12) και «Το κόκκινο βιολί» του Φρανσουά Ζιράρ με συναυλία του συγκροτήματος «Κέλσος» (6/12).

Εγκαινιάζοντας τη συμμετοχή της στο «Filmcenter 2000», η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών διοργανώνει αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Νίκο Παπατάκη (1-3/12) στο «Τριανόν». Θα προβληθούν οι ταινίες του «Οι βοσκοί», «Η φωτογραφία» και «Ο ισορροπιστής», ενώ ο σκηνοθέτης θα τιμηθεί από την ΕΕΣ για τη συνολική κινηματογραφική προσφορά του σε ειδική εκδήλωση (2/12). Στις 8/12, η ΕΕΣ θα τιμήσει τον Νίκο Κούνδουρο με προβολή των ταινιών του «Οι φωτογράφοι» και της, ουσιαστικά άπαιχτης, «Vortex ή το πρόσωπο της Μέδουσας».

Εξάλλου, από 1-7/12 στη Θεσσαλονίκη και από 8-14/12 στο «Τριανόν - Filmcenter 2000» θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα με τίτλο «Το μετέωρο βήμα του μετανάστη», στο οποίο θα προβληθούν 13 ταινίες μεγάλου μήκους και 6 μικρού, από Ελλάδα και Ευρώπη.