ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Παράνομες εργασίες εγκυμονούν κινδύνους για τους σπουδαστές

«Η πολιτεία δεν μπορεί να "παίζει" με τις ζωές των 30.000 σπουδαστών», καταγγέλλει στο «Ρ» ο Χρ. Μαλλιαρός, διπλωματούχος μηχανικός 

Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2000

Απο τις επισκευές που γίνονται στο ΤΕΙ (12/10/00)
Η αποκάλυψη της υπόθεσης ξεκινάει λίγες μέρες μόνο μετά το σεισμό, στις 17/9/1999, όταν ο Χρ. Μαλλιαρός, μετά από επίσκεψή του στο χώρο του ΤΕΙ Αθήνας, διαπίστωσε μια μεγάλη έκταση ζημιών σε όλα τα κτίρια και καταθέτει αίτηση προς τον Δ. Νίνο, πρόεδρο του ΤΕΙ και τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Δυτικής Αττικής, με την οποία επισημαίνει ότι «διακινούνται δεκάδες χιλιάδες πολιτών καθημερινά, έχουν γίνει και γίνονται προσθήκες οροφών, επεκτάσεις, διαρρυθμίσεις κ.ά., παρακαλώ να μου γνωρίσετε τους αριθμούς των αδειών που καλύπτουν αυτές τις εργασίες εφόσον έχουν εκδοθεί».

Στη συνέχεια, λίγες μέρες μετά, στις 24/9/1999 η Πολεοδομία με σχετικό έγγραφό της (Αριθμ. Πρωτ. 11679/3390) ζητά τη διακοπή των οικοδομικών εργασιών που εκτελούνται σε κτίρια των ΤΕΙ Αθήνας προς την οδό Παλληκαρίδου και συγκεκριμένα στο χώρο όπου «κατασκευάστηκε ξυλότυπος υποστυλωμάτων (ισόγειο - α` όροφος - υπόγειο) γιατί δεν έχει εκδοθεί κατά Νόμο οικοδομική άδεια». Ταυτόχρονα, με το ίδιο έγγραφό της ζητά να προσκομιστούν από την Τεχνική Υπηρεσία του ΤΕΙ οι άδειες βάσει των οποίων κατασκευάστηκαν τα κτίρια του συγκροτήματος.

Μετά από μερικές μέρες, στις 15/10/99 η Πολεοδομία πραγματοποιεί αυτοψία στην οικοδομή, με την οποία διαπιστώνει συνέχιση των παράνομων εργασιών και συγκεκριμένα δύο προσθήκες διαστάσεων 585 και 720 τ.μ., σε υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο, αντίστοιχα. Διαπιστώνει παρανομίες, ζητά να κατεδαφιστεί η παράνομη οικοδομή και επιβάλλει πρόστιμο προς το ΤΕΙ 247.500 δραχμές.

Ιδού τα μέτρα πυροπροστασίας. Η εξόδος κινδύνου βγαίνει στην ...στέγη διπλανού κτιρίου
Πάλι, στις 20/10/99 η Πολεοδομία με έγγραφό της (Αρ. Πρ. 13885/3782) κοινοποιεί την έκθεση αυτοψίας και ζητά πάλι να διακοπούν οι οικοδομικές εργασίες. Την αυτοψία αυτή κοινοποιεί στο δήμο, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών (με έκθεση αυτοψίας για την κατά Νόμο ποινική δίωξη του παραπάνω), αλλά και στο γραφείο του προέδρου του ΤΕΙ.

Στις 7/6/2000 η Πολεοδομία με σχετικό έγγραφο (Αρ. Πρ. ΟΙΚ. 8413/2024) απευθύνεται στην Αστυνομία και ζητά για τρίτη φορά διακοπή των εργασιών μετά από καταγγελία περιοίκων. Ζητούν έτσι και πάλι να διακόψουν κάθε οικοδομική εργασία σ' όλα τα κτίρια των ΤΕΙ «μέχρις ότου σας προσκομίσουν άδεια επισκευών της Υπηρεσίας μας ή των άλλων φορέων».

Καταγγελιών συνέχεια

Στη συνέχεια ο Χρ. Μαλλιαρός υποβάλλει δύο αναφορές - καταγγελίες προς τον πειθαρχικό προϊστάμενο τού προέδρου του ΤΕΙ Αθήνας, που είναι βάσει νόμου ο υπουργός Παιδείας. Η πρώτη υποβλήθηκε στις 11/10/1999 (Αρ. Πρ. 5396) προς τον Γερ. Αρσένη και η δεύτερη στις 8/6/2000 (Αρ. πρωτ. 3669) προς τον Π. Ευθυμίου. Οι αναφορές αυτές, όπως μας λέει στη συζήτηση που είχαμε μαζί του, είναι συγκεκριμένες. Και συνεχίζει: «Ο Δ. Νίνος μετά το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη αποδείχτηκε ότι με γνώση του: Κατεύθυνε και επόπτευε τις παράνομες και επικίνδυνες οικοδομικές εργασίες στο ΤΕΙ Αθήνας που αφορούσαν προσθήκες οροφών, επεκτάσεις, διαρρυθμίσεις κ.ά. χωρίς άδειες και μελέτες (γεωτεχνικές, πυρασφάλειας). Με τον τρόπο αυτό έδωσε το κακό παράδειγμα στους σπουδαστές τεχνολόγους και έθεσε και θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες πολίτες που διακινούνται καθημερινά στο ΤΕΙ».

Ζητούσε δηλαδή, απ' τους εκάστοτε υπουργούς Παιδείας να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες με βάση το νόμο.

Απάντηση με ένα χρόνο καθυστέρηση

«Από την όλη διαδικασία και έρευνα που πραγματοποίησα, διαπίστωσα ότι όλο το ΤΕΙ είναι παράνομο και επικίνδυνο. Ο γγ του υπουργείου Παιδείας Αθ. Τσουροπλής, με βάση αυτά συνέστησε μια τριμελή επιτροπή από τεχνικούς του υπουργείου με την από 17/7/2000 απόφασή του», σημειώνει ο Χρ. Μαλλιαρός.

Η επιτροπή αυτή στις 24/10/2000, σχεδόν 13 μήνες μετά το σεισμό, του στέλνει έγγραφο - που υπογράφει ο πρόεδρός της - με το οποίο διαπιστώνει ότι «οι καταγγελίες είναι βάσιμες μόνο όσον αφορά στο παράνομο της κατασκευής της προσθήκης ορόφου στο κτίριο Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ, για την οποία δεν έχει εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια». Επίσης, στο έγγραφο αυτό επισημαίνεται ακόμη ότι αυτή η παρανομία «βρίσκεται στο στάδιο της νομιμοποίησης μετά την ψήφιση του Ν. 2187/2000 και τη διαδικασία που ακολούθησε το ΤΕΙ», καθώς επίσης και ότι «η συμπληρωματική σας καταγγελία που έγινε κατά τη συζήτησή μας της 19/9/2000 για έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας είναι εξεταστέα, κατά πόσον δηλαδή το ΤΕΙ έχει εφαρμόσει τις σχετικές οδηγίες και εγκυκλίους».

«Με το έγγραφο αυτό μπορεί κανείς να δει πώς αντιμετωπίζεται 13 μήνες μετά το σεισμό το θέμα που αφορά την έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας. Είναι εξεταστέα λένε. Εδώ θέλω να επισημάνω ότι από το τέλος του 1997 έχει πάει έγγραφο στο ΤΕΙ Αθήνας από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος για να λάβουν μέτρα πυροπροστασίας. Αυτό το καταγγέλλω από την πρώτη αναφορά από τις 11/10/99 στον Γερ. Αρσένη και δεν απαντά. Εχουν αποσιωπήσει το γεγονός και έναντι αυτού γίνεται η τριμελής επιτροπή», υπογραμμίζει ο Χρ. Μαλλιαρός.

Μάλιστα, ένα μήνα μετά τους σεισμούς, στις 12/10/99, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Αθήνας, κάλεσε τον καθηγητή του Πολυτεχνείου κ. Καρύδη για σχετική αυτοψία στα κτίρια του Ιδρύματος. Σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου αποτυπώνονται οι ελλείψεις και τι πρέπει να γίνει, μεταξύ των οποίων «απαραίτητο θεωρείται η μελέτη και εγκατάσταση υψηλού επιπέδου ολοκληρωμένου συστήματος πυρασφάλειας».

«Το παράνομο σε όλα αυτά είναι ότι μέχρι και τον Αύγουστο του 2000 δεν είχε πάρει τις απαιτούμενες άδειες για να κάνει τις επισκευές. Στο μεταξύ, τα παιδιά έμπαιναν στις αίθουσες του Ιδρύματος και έκαναν μάθημα. Ποιος τελικά είναι αυτός που ελέγχει την ασφάλεια αυτών των παιδιών;», αναρωτιέται ο Χρ. Μαλλιαρός. Τονίζει δε, ότι «όλοι έχουμε ευθύνη να διασφαλίζουμε την ασφάλεια των παιδιών. Αυτό που ζητάω είναι να καταλογιστούν οι ευθύνες και να εφαρμοστούν οι νόμοι της πολιτείας. Κανείς δεν μπορεί να "παίζει" με τις ζωές πάνω από 30.000 σπουδαστών».


Ανθή ΓΕΩΡΓΙΟΥ