ΡΩΣΙΑ
Μπροστά στο 7ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ

Αναδημοσίευση αποσπασμάτων της συνέντευξης του Σ. Ποτάποφ, μέλους του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ, που έδωσε στην εφημερίδα «Πράβντα Ρόσιι»

Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2000

Associated Press

Από τους φετινούς γιορτασμούς της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης
Χτες άρχισαν στη Μόσχα οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας. Το Συνέδριο θα εξετάσει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Ρωσίας και τη δράση του κόμματος τα τελευταία χρόνια, θα βγάλει τα συμπεράσματα από τη συζήτηση των Θέσεων του Κόμματος και θα χαράξει την πολιτική γραμμή του ΚΚΡΟ στις σημερινές συνθήκες. Με την ευκαιρία του Συνεδρίου του ΚΚΡΟ αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα «Πράβντα Ροσίι» (1-7 Νοέμβρη 2000) αποσπάσματα της συζήτησης που είχε ο δημοσιογράφος Βίκτορ Τρουσκόφ με το μέλος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Σεργκέι Ποτάποφ.

- Σεργκέι Αλεξάντροβιτς, τι επιχειρήματα θα προσκομίζατε για να πείσετε ότι το ΚΚΡΟ στα τέλη του 20ού αιώνα είναι ο πολιτικός και ιδεολογικός διάδοχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, που ήταν επικεφαλής του προλεταριάτου το 1917 και οδήγησε στη νίκη του Οκτώβρη;

- Το κόμμα έχει ένα κύριο ντοκουμέντο, το Πρόγραμμα. Και σ' αυτό αναφέρεται: «Το ΚΚΡΟ έχει τη γενεαλογία του από ΣΔΕΚΡ, το ΣΔΕΚΡ (μπ.), ΚΚ Ρωσίας (μπ.), ΠΚΚ (μπ.), ΚΚΣΕ, ΚΚ της ΣΟΣΔ Ρωσίας». Και παρακάτω: «Από την προηγούμενη πείρα του ρωσικού, σοβιετικού και παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος παίρνει τα πάντα που έχουν επαληθευτεί στην πράξη, που του επιτρέπουν να διαμορφωθεί ως πραγματικό κόμμα των εργαζομένων και που δίνουν απαντήσεις στα οξύτατα ζητήματα της σύγχρονης εξέλιξης». Δίνεται στο Πρόγραμμα του ΚΚΡΟ και η θεώρηση της Οχτωβριανής Επανάστασης από τους σύγχρονους κομμουνιστές της Ρωσίας: «Η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση υπήρξε για τη Ρωσία η μοναδική πραγματική ελπίδα για την εθνική-κρατική υπόσταση σε συνθήκες πολεμικής και πολιτικής χρεοκοπίας, εδαφικής αποσύνθεσης και πλήρους κοινωνικής ανικανότητας του κυβερνώντος αστικοτσιφλικάδικου συνασπισμού». Θα πρόσθετα σ' αυτό ακόμα ένα επιχείρημα. Τώρα, στις παραμονές του 7ου Συνεδρίου του ΚΚΡΟ, ολοκληρώνονται οι τοπικές και περιφερειακές κομματικές Συνδιασκέψεις. Στις αποφάσεις των περισσότερων Συνδιασκέψεων υπογραμμίζεται ότι κύριο καθήκον του κόμματος παραμένει ο αγώνας για την εξουσία. Γι' αυτό όμως θε πρέπει να ανέβει το κύρος του κόμματος, κάθε οργάνωσής του, η ενίσχυση της επιρροής μας στις εργατικές κολεκτίβες, στα συνδικάτα, στις κοινωνικές οργανώσεις, στο νεολαιίστικο κίνημα, στον αγροτοβιομηχανικό τομέα.


Associated Press

Σήμερα το ΚΚΡΟ έχει 540.000 μέλη και είναι η μεγαλύτερη πολιτική ένωση της χώρας. Το κόμμα μας είναι μια πολιτική δύναμη με πραγματικά δρώσες κομματικές επιτροπές σε όλες τις περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και 2.305 κομματικές επιτροπές επαρχιών και πόλεων και 17.316 κομματικές οργανώσεις βάσης. Από το πώς θα κατορθώσει το κόμμα να καθοδηγήσει αυτό το δυναμικό εξαρτάται η τύχη του, η τύχη της Ρωσίας, η τύχη εκατομμυρίων ταπεινωμένων και καταληστευμένων συμπατριωτών μας. Να γίνει αποφασιστικό άλμα στην πάλη με το αντιλαϊκό καθεστώς μπορούμε μόνο στην περίπτωση που θα κερδίσουμε τον αγώνα για τα μυαλά των ανθρώπων, αν κατορθώσουμε να κατακτήσουμε τη συνείδηση των διαφόρων κατηγοριών του πληθυσμού. Απ' αυτό εξαρτάται αν θα νικήσουμε ή θα χάσουμε στον αγώνα για την εξουσία.

- Εδώ χρειάζεται μια διευκρίνιση. Πάλη για την εξουσία ή «είσοδος στην εξουσία»; Διότι πρόκειται για εντελώς διαφορετικά πράγματα. Η πρώτη προϋποθέτει την πολιτική κυριαρχία του εργαζόμενου λαού, η δεύτερη την εισχώρηση πλαγίως στις δομές του αστικού κράτους.

- Γενικά με μια τέτοια τοποθέτηση συμφωνώ σε ό,τι αφορά στην κοινωνία, σε ολόκληρη τη χώρα. Κι όμως, η ζωή είναι πλουσιότερη από τα γενικά, ασφαλώς, σωστά από άποψη αρχών, μοντέλα. Προετοιμάζοντας το Συνέδριο, επιδιώκουμε να συγκεντρώσουμε όλη την πείρα, που έχουν συσσωρεύσει οι κομμουνιστές όλα αυτά τα χρόνια.


Associated Press

Παραδείγματα: η επαρχιακή κομματική οργάνωση Ολεκμίνσκ στη Γιακουτία, μ' επικεφαλής τον Αντόν Βασίλιεβιτς Κοπίλοφ, κερδίζει όλες τις εκλογές με την ευέλικτη τακτική και την έντονη οργανωτική δουλιά. Με την υποστήριξη των κομμουνιστών εκλέχτηκε και ο σημερινός επικεφαλής της τοπικής διοίκησης. Πολλές διοικήσεις συνοικισμών έχουν διοριστεί με πρόταση της επαρχιακής επιτροπής. Και μάλιστα, αυτό γίνεται πριν απ' όλα εκεί που οι προηγούμενοι καθοδηγητές διακρίνονταν για το αντιλαϊκό στιλ καθοδήγησης. Η επαρχιακή επιτροπή του κόμματος συμμετέχει στην επίλυση των ζητημάτων για την εξασφάλιση της ζωής του πληθυσμού και επηρεάζει την πολιτική στελεχών της διοίκησης. Στις κομματικές συνελεύσεις εγκρίνονται οι αποφάσεις, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη από τη διοίκηση κατά την κατάρτιση του σχεδίου της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της επαρχίας. Με την άμεση συμμετοχή των κομμουνιστών η επαρχία πέτυχε την έναρξη της ανέγερσης νοσοκομειακού συγκροτήματος, με πρώτο το χειρουργικό τμήμα, που θα λειτουργήσει στο τέλος του 2000. Η επαρχιακή επιτροπή του κόμματος εμφανίστηκε επανειλημμένα για το ζήτημα αυτό στα ΜΜΕ, καθοδηγώντας το κοινωνικό κίνημα στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά της κακής κατάστασης της ιατρικής περίθαλψης. Ο Α΄ γραμματέας της επαρχιακής επιτροπής του ΚΚΡΟ, Α. Β. Κοπίλοφ, είναι επικεφαλής της επαρχιακής επιτροπής για την επιλογή και την τοποθέτηση των στελεχών, είναι πρόεδρος της επιτροπής για την παροχή βοήθειας στους βετεράνους της εργασίας και του πολέμου. Τέτοιες επαρχίες δεν είναι οι μοναδικές. Νομίζω ότι δεν πρόκειται για «είσοδο στην εξουσία», αλλά για τον πραγματικό αγώνα για τη λαϊκή εξουσία, για την υπερνίκηση της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, για την ιστορικά αναπόφευκτη επιστροφή στο δρόμο της σοσιαλιστικής ανάπτυξης.

- Ενόψει του Συνεδρίου, όμως, αποκαλύφθηκαν και διαφορετικές προσεγγίσεις. Στις 19 του Οκτώβρη δημοσιεύτηκε στη «Σοβιέτσκαγια Ρωσία» το άρθρο του Γκεόργκι Ελεφτέροφ «Δρόμος προς τα πάνω». Συγνώμη, δε γνωρίζω ένα τέτοιο κομματικό στέλεχος, ούτε επιστήμονα-κοινωνιολόγο, ούτε δημοσιογράφο-αναλυτή. Είναι σαφές ότι ο αρθρογράφος είναι ένας άνθρωπος, που έχει συνηθίσει να μιλάει εξ ονόματος όλων των κομμουνιστών. Ετσι, λοιπόν, στο άρθρο υπάρχει ο υπότιτλος: «Σχετικά με το Συνέδριο του κόμματος: Πώς, αξιοποιώντας τις εφεδρείες του σοσιαλισμού και της δημοκρατίας, να οικοδομήσουμε μια σοσιαλδημοκρατική δημοκρατία της εργασίας». Κάθε λέξη εδώ είναι αφορμή για απορία. Δεν εκπλήσσει λιγότερο και η τεκμηρίωση αυτής της παράξενης για κομμουνιστή πρότασης. Αποδείχνεται, τονίζεται, ότι «στη χώρα μας έχει μείνει η σοσιαλιστική οικονομία, παραμορφωμένη, καταληστευμένη από την αφαίρεση των κεφαλαίων κίνησης, αλλά είναι η ίδια, που ήταν πριν από 10 χρόνια... Εμεινε η ίδια κοινωνική δομή». Ακόμη, «όπως είναι η βάση, τέτοιο είναι και το οικοδόμημα». Αυτή είναι μια πλευρά των συλλογισμών του αρθρογράφου, να η δεύτερη: «Οι κομμουνιστές είναι η αποφασιστική συνιστώσα... του σοσιαλδημοκρατικού κράτους. Η δική μας πραγματική σοσιαλδημοκρατία διαμορφώνεται κατά φυσικό τρόπο από τη σύνθεση του εβδομηντάχρονου σοσιαλισμού και της δεκάχρονης δημοκρατίας». Πώς βλέπετε αυτό το στόχο και αυτή την εκτίμηση της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης στη Ρωσία;

- Η εκτίμηση του σημερινού σταδίου γίνεται στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΡΟ για το 7ο Συνέδριο του κόμματος. Ας διαβάσουμε την πρώτη θέση: «Η σύγχρονη περίοδος της ρωσικής ιστορίας χαρακτηρίζεται πριν απ' όλα από την πολιτική του κυρίαρχου καθεστώτος για την παλινόρθωση του καπιταλισμού, για τη δημιουργία μαφιόζικης-εγκληματικής τάξης - των μεγαλοϊδιοκτητών». Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ, που συνήλθε το Σεπτέμβρη, ξανατόνισε ότι στον τεράστιο χώρο της Ανατολικής Ευρώπης και της Ευρασίας με τις προσπάθειες του παγκόσμιου κεφαλαίου εμφυτεύεται το σκληρό καπιταλιστικό σύστημα με όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του: πέρασμα της εξουσίας από την πλειοψηφία του λαού στη μειοψηφία των υπαλλήλων και των ολιγαρχών, ληστρικό ρήμαγμα της πανεθνικής περιουσίας από το μεγάλο κεφάλαιο, πρωτοφανής μεταβολή προς το χειρότερο της διαστρωμάτωσης της κοινωνίας, κατάργηση των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, άνθηση της διαφθοράς και της πορνείας. Και δεν πρόκειται για ένα βραχυχρόνιο ιστορικό ζιγκ-ζαγκ, αλλά για μια δυσκολότατη περίοδο στην ιστορία της χώρας μας. Σήμερα όχι μόνο οι κομμουνιστές, αλλά και η πλειονότητα του πληθυσμού βλέπει, και οι κυβερνώντες αναγκάζονται να το παραδεχτούν, τις φρικτές ολέθριες συνέπειες της κυριαρχίας του γιελτσινικού καθεστώτος, το οποίο έχει μετατρέψει τη χώρα από παγκόσμια υπερδύναμη σε τριτοκοσμική χώρα, κατέστρεψε την κρατική οργάνωση και την αμυντική ικανότητα, αφαίμαξε την οικονομία, αποσύνθεσε τα ηθικά βάθρα της κοινωνίας και στέρησε από το λαό το μέλλον του. Σήμερα όμως οφείλουμε να καταλάβουμε εμείς και να εξηγήσουμε στους ανθρώπους ότι το γιελτσινικό σύστημα εξουσίας και κοσμοαντίληψης δεν έφυγε μαζί με τον Γιέλτσιν. Ο ιός του διείσδυσε σε όλα τα κύτταρα της κοινωνικοοικονομικής, πολιτικής και ηθικής ζωής. Οι εκρήξεις και οι καταστροφές απλώς υπογράμμισαν τα αποτελέσματα της γιελτσινικής «δεκαετίας».

- Η Οχτωβριανή Επανάσταση είναι αδιαχώριστη από τον Β. Ι. Λένιν. Με ανησυχεί όμως ότι ορισμένα μέλη του κόμματος, κάνοντας καθημερινές υποκλίσεις στον Μεγάλο Οχτώβρη και στο ρόλο του Λένιν σ' αυτόν, ταυτόχρονα ισχυρίζονται ότι ο Γκ. Β. Πλεχάνοφ είναι πιο επίκαιρος από τον Β. Ι. Λένιν...

- Σωστά είπατε, Βίκτορ Βασίλιεβιτς, για το πώς σκέφτονται ορισμένα μέλη του κόμματος. Αυτή όμως δεν είναι η θέση του ΚΚΡΟ. Ας ξαναδούμε το Πρόγραμμα του κόμματος, όπου αναφέρεται καθαρά: «Στον καθορισμό των προγραμματικών στόχων του, της στρατηγικής και της τακτικής πάλης για την επίτευξή τους το κόμμα καθοδηγείται από την αναπτυσσόμενη μαρξιστικο-λενινιστική διδασκαλία...». Κατά την προσυνεδριακή περίοδο πηγαίνω συχνά στις κομματικές οργανώσεις των διαφόρων περιοχών και βλέπω καλά ότι οι σημερινοί κομμουνιστές δεν αμφιβάλλουν ότι ανήκουν στο κόμμα του Λένιν. Κάτι περισσότερο, οι κομματικές επιτροπές των περιοχών Τβερ και Σμολένσκ οργανώνουν κάθε χρόνο λενινιστικές στρατολογίες στο κόμμα. Νομίζω ότι το 7ο Συνέδριο όχι μόνο θα επιδοκιμάσει αυτή την πείρα, αλλά και θα καλέσει στη διάδοσή της σε όλη τη Ρωσία. Μα, μήπως οι σημερινές απαιτήσεις της κομματικής πειθαρχίας και της ευθύνης του κάθε κομμουνιστή απέναντι στο κόμμα και τα προγραμματικά-καταστατικά ντοκουμέντα του δεν αποτελούν συνέχεια της λενινιστικής παράδοσης; Χωρίς την απόλυτη παραδοχή και τήρηση του Προγράμματος και του Καταστατικού του ΚΚΡΟ δεν υπάρχει ισχυρό, πραγματικα μαχητικό λενινιστικό κόμμα σύγχρονου τύπου. Η λενινιστική θέση «ελευθερία της συζήτησης και της κριτικής - ενότητα δράσης» θα πρέπει να γίνει κανόνας για κάθε κομμουνιστή. Το λενινιστικό μέτρο είναι υψηλό και δεν το φτάνουν όλοι. Δεν μπορούμε να μην πούμε για τις ανησυχητικές, ασυμβίβαστες με τις αρχές της κομματικότητας, εκδηλώσεις φιλοδοξίας, κομμουνιστικής αλαζονείας, δημαγωγίας, φανερής απειθαρχίας, αρρωστιάρικης αντίδρασης στην κριτική, με τις διασπαστικές ενέργειες και το φατριασμό. Για χάρη των συμφερόντων του κόμματος πρέπει να θέσουμε μια για πάντα τέρμα σε τέτοια φαινόμενα. Δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνάμε ότι το κυρίαρχο καθεστώς δε σταματάει τις ανοιχτές επιθέσεις ενάντια στο ΚΚΡΟ, καταφεύγει όλο και πιο συχνά στις πιο δόλιες μεθόδους. Επιδιώκει να διασπάσει το κόμμα, να το μολύνει με τους βακίλους του οπορτουνισμού, της αποστασίας, της εθνικής στενότητας. Γίνεται μια ευρεία εξαγορά ασταθών κομματικών μελών. Για χάρη των συμφερόντων του κόμματος θα πρέπει να μπει μια για πάντα τέρμα ακόμα και στις παραμικρές απόπειρες διασπαστικής δραστηριότητας. Είναι ανεπίτρεπτο να οδηγηθεί έως το πνίξιμο της κριτικής η πάλη για την ενότητα. Η κριτική και η αυτοκριτική είναι σήμερα ιδιαίτερα απαραίτητες. Διαφορετικά στην καλύτερη περίπτωση θα γλιστράμε επί τόπου και στη χειρότερη θα αρχίσουμε να παραδίνουμε τις θέσεις, θα πάρουμε την κατηφόρα. Αν το ΚΚΡΟ ξεφύγει από τη λενινιστική γραμμή, θα στερήσει από το λαό την ελπίδα και την πίστη στη σωτηρία του από την κυριαρχία του κεφαλαίου.

- Η προετοιμασία για το Συνέδριο θυμίζει ελαφρώς ακτινογραφία ρέντγκεν που φωτίζει τον οργανισμό. Τι σας χαροποιεί περισσότερο και τι σας ανησυχεί σ' αυτό το Κομμουνιστικό Κόμμα, που το είδατε στις κομματικές οργανώσεις κατά τη συζήτηση των Θέσεων για το Συνέδριο, κατά την ανάλυση της όλης εκλογοαπολογιστικής εκστρατείας;

- Μας χαροποιεί ότι τα κομματικά στελέχη «πηγαίνουν στους ανθρώπους» δραστήρια. Στις παραμονές των Συνδιασκέψεων σχεδόν παντού έγιναν συναντήσεις των αντιπροσώπων με εργατικές κολεκτίβες. Πολλές κομματικές επιτροπές και κομματικές οργανώσεις βάσης ασκούν αποτελεσματική επίδραση στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Θα αναφέρω τη δράση της επιτροπής πόλης Σάχτι του ΚΚΡΟ της περιοχής Ροστόβ, όπου Α΄ γραμματέας είναι ο Βλαντίμιρ Αντρέγεβιτς Προτσένκο. Η οργάνωση αυτή έχει αναπτύξει τη δουλιά στις εργατικές κολεκτίβες των βιομηχανικών επιχειρήσεων της πόλης, πριν απ' όλα στα ανθρακωρυχεία, με την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού και απεργιακού κινήματος. Οι κομμουνιστές της κομματικής οργάνωσης πόλης τάχθηκαν ενεργά κατά της καταστροφής του Ανατολικού Ντονμπάς - στο κλείσιμο των ορυχείων που δεν έχουν τάχα προοπτική. Η απόφαση που είχαν πάρει οι αρχές της περιοχής για το πάγωμα της κατασκευής τεσσάρων ορυχείων ακυρώθηκε. `Η ακόμα ένα παράδειγμα: Η επιτροπή πόλης του Μαγκαντάν με γραμματέα τον Βαλέρι Μιχάιλοβιτς Σάντσικοφ έθεσε ως στόχο τη δημιουργία κομματικών οργανώσεων βάσης στο Μοργκοροντόκ και τον οικισμό Σόκολ, όπου διαμένουν οι εργαζόμενοι του θαλάσσιου εμπορικού λιμανιού και του αεροδρομίου. Οι μόνιμες συναντήσεις του Α΄ γραμματέα και των μελών της επιτροπής πόλης με τους εργάτες και τον καθοδηγητή του συνδικάτου, Νικολάι Βασίλιεβιτς Μπόνταρεφ, είχαν θετικά αποτελέσματα. Οι καθοδηγητές της οργάνωσης πόλης του ΚΚΡΟ καλούνται στις συνεδριάσεις της συνδικαλιστικής και της απεργιακής επιτροπής των λιμενεργατών. Η επιτροπή πόλης διοργάνωσε μια σειρά από συναντήσεις της κολεκτίβας με στελέχη της ΚΕ του ΚΚΡΟ. Το Μάρτη του 1999 συγκροτήθηκε ήδη η ΚΟΒ «Μοργκοροντόκ», στην οποία εντάχθηκε και ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής επιτροπής των λιμενεργατών Ν. Β. Μπόνταρεφ (τώρα με απόφαση της εργατικής κολεκτίβας εκλέχτηκε διευθυντής της εταιρίας «Μαγκμορτόργκπορτ»). Παράλληλα, με τη δημιουργία της κομματικής οργάνωσης «Μοργκοροντόκ», τα μέλη του γραφείου της επιτροπής πόλης του ΚΚΡΟ έκαναν επίμονη δουλιά στο χώρο των εργαζομένων του αερολιμένα του οικισμού Σόκολ. Το καθήκον αυτό ανέλαβε ο κομμουνιστής Αλεξάντρ Βασίλιεβιτς Σούρικοφ, που παλιότερα εργαζόταν στις αερομεταφορές. Με τις πολλές σχέσεις ανάμεσα στο προσωπικό του αεροδρομίου, μελέτησε προσεκτικά τις διαθέσεις των ανθρώπων, τις αντιλήψεις και τις εκτιμήσεις τους για τις συντελούμενες στη χώρα μεταρρυθμίσεις. Δημιούργησε σιγά σιγά έναν ευρύ κύκλο ειδικών που ενδιαφέρονταν για τη δράση του ΚΚΡΟ, τους ενημέρωνε τακτικά με τα ντοκουμέντα του κόμματος και το περιεχόμενο της δουλιάς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας στην Κρατική Δούμα. Αποτέλεσμα, μια σειρά κομμουνιστές αποκαταστάθηκαν στο ΚΚΡΟ και συγκροτήθηκε η ΚΟΒ του οικισμού μ' επικεφαλής τον αρχηγό του επιτελείου του αεροδρομίου, Βλαντισλάβ Βασίλιεβιτς Μούχιν.

Μας χαροποιεί το γεγονός της ανανέωσης του κόμματος, μαζί και του στελεχικού δυναμικού του. Ενα παράδειγμα: Ανάμεσα στις αγροτικές επαρχιακές κομματικές οργανώσεις της περιοχής Νίζνι Νόβγκοροντ η οργάνωση Σοσνόβσκ θεωρείται δυνατή. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό χάρη στον Α΄ γραμματέα της επαρχιακής επιτροπής του ΚΚΡΟ, Βίκτορ Ιβάνοβιτς Τουσνόφ. Στη σοβιετική εποχή ο Τουσνόφ δεν ήταν μέλος του ΚΚΣΕ, αλλά η ζωή επί «δημοκρατών», με τις συνέπειες που είχε, ιδιαίτερα για την ύπαιθρο, προκάλεσε αλλαγές. Το 1994 ο Τουσνόφ έλαβε την απόφαση να μπει στις γραμμές του ΚΚΡΟ. Χωρίς να έχει καμιά εμπειρία οργανωτικής δουλιάς αρχίζει να συγκροτεί την επαρχιακή κομματική οργάνωση σχεδόν από το μηδέν. Από το 1995 λειτουργούσε ήδη μ' επιτυχία η οργάνωση με 110 μέλη. Τώρα η οργάνωση έχει περισσότερα από 200 μέλη. Είναι μια πραγματική δύναμη, την οποία υπολογίζει η τοπική διοίκηση. Πολλές αποφάσεις που παίρνει η καθοδήγηση της επαρχίας συμφωνούνται με την επαρχιακή επιτροπή του κόμματος. Επίσης, υπό την αιγίδα της επαρχιακής επιτροπής του ΚΚΡΟ συγκροτήθηκε και δρα επιτυχώς η επαρχιακή οργάνωση Σοσνόβσκ της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας με 30 μέλη. Οργανώνει νεολαιίστικες εκδηλώσεις στα σχολεία της περιοχής.

Μας χαροποιούν τα πάντα που δυναμώνουν το κόμμα και ανεβάζουν το κύρος του. Μας ανησυχεί πριν απ' όλα το γεγονός ότι καθυστερούμε με τη διοργάνωση της συστηματικής εκπαίδευσης των κομματικών στελεχών. Θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι τα νέα στελέχη με την εμπειρία της προηγούμενης δουλιάς στο ΚΚΣΕ δε θα έρθουν πλέον. Μόνο εμείς, μόνοι μας, μπορούμε να προετοιμάσουμε τη νέα γενιά. Για το σκοπό αυτό όμως οφείλουμε να την εξοπλίσουμε με θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις. Δεν μπορεί πλέον να αναβληθεί η δημιουργία Ανώτατης Κομματικής Σχολής.

ΒΙΚΤΟΡ ΤΡΟΥΣΚΌΦ

«Πράβντα Ροσίι», 1-7 Νοέμβρη 2000