ΠΑΣΕΒΕ
«Την κρίση να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο»

Δυναμική ήταν η συμμετοχή των αυτοαπασχολουμένων στη χτεσινή κινητοποίηση

Παρασκευή 23 Απρίλη 2010

Η προσυγκέντρωση φτάνει στο Σύνταγμα
«Αντιστεκόμαστε στην πολιτική που μας αφανίζει. Την κρίση να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο». Σ' αυτές τις δυο φράσεις, από το πανό της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), που υψώθηκε χτες, αποτυπώθηκε η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη όλων των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση που έγινε στην πλ. Κάνιγγος ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Π. Γαλανόπουλος. Τόνισε ότι με χτεσινή κινητοποίηση «διατρανώνουμε τη θέλησή μας να αγωνιστούμε αταλάντευτα και με αποφασιστικότητα για το δικαίωμα στη δουλειά ενάντια στους μεγαλοεισαγωγείς, τους μεγαλοκατασκευαστές και τα πολυκαταστήματα».

«Σήμερα δε βρισκόμαστε εδώ μόνο για να συμπαρασταθούμε στους αγώνες των εργαζομένων. Τα μονοπώλια έχουν ξεκινήσει μια πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων», επισήμανε αργότερα ο Σταμάτης Κοντεμοίρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας και μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, από το κεντρικό βήμα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, όπου το μπλοκ της ΠΑΣΕΒΕ ενώθηκε με τους απεργούς εργάτες. «Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, μόνο η ενιαία λαϊκή αντίσταση μπορεί να προβάλει αποτελεσματική άμυνα... Κατανοούμε ότι οι ανάγκες μας δε χωρούν στο στενό πλαίσιο της κυριαρχίας των μονοπωλίων. Βάζουμε ένα ακόμα λιθαράκι για τη συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου ικανού να απαλλάξει το λαό από το βραχνά των μονοπωλίων».

Νωρίτερα είχε σημειώσει: «Τα μέτρα για τη δήθεν ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την κρίση ανοίγουν νέο κύκλο τοκογλυφίας σε βάρος των μικροεπιχειρήσεων. Σφίγγουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ. Προσφέρουν νέο πεδίο κερδοφορίας των τραπεζών». «Γνωρίζουμε καλά», σημείωσε στη συνέχεια, «πόσο κάλπικα είναι τα συνθήματα για "ανταγωνιστικότητα" και "επιχειρηματικότητα", για "εξωστρέφεια" των μικροεπιχειρήσεων. Οι πολιτικές που θεοποίησαν αυτά τα ιδεολογήματα, είναι αυτές που έφεραν τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ-μάρκετ. Οι πολιτικές αυτές γέννησαν τη μερική απασχόληση και τα stage. Είναι αυτές που σπρώχνουν εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις στο χείλος του γκρεμού και τους αυτοαπασχολούμενους στην απόγνωση».