«Βούλιαξε» από απεργούς η Αθήνα

Xιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, μετανάστες, νέοι διαδήλωσαν περήφανοι για την παλικαρίσια 48ωρη μάχη που έδωσαν

Παρασκευή 23 Απρίλη 2010

*

Βούλιαξαν για ακόμα μια φορά οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος
Mε τη δύναμη που αντλούν από το δίκιο τους, με οδηγό τις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, μετανάστες, αυτοαπασχολούμενοι, νεολαίοι, συνταξιούχοι «βουλιάζοντας» για ακόμα μια φορά μέσα σε λίγους μήνες το κέντρο της Αθήνας, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Χτες ήταν η κορύφωση της 48ωρης μάχης που με αυτοθυσία δίνεται σε πολλούς χώρους δουλειάς από την Τρίτη το βράδυ, με χιλιάδες και χιλιάδες εργαζόμενους από όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να σπάνε την τρομοκρατία στην πράξη, να ορθώνουν ανάστημα σε εργοδοσία, κυβέρνηση, αστική Δικαιοσύνη και να βροντοφωνάζουν στους δρόμους της Αθήνας: «Μαζί με τους εργάτες και όλο το λαό δίνουμε απάντηση στον καπιταλισμό». Στο πλευρό τους διαδήλωσαν ενάντια στα μονοπώλια και την αντιλαϊκή πολιτική αυτοαπασχολούμενοι και σύλλογοι που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ. Ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ του ΜΑΣ, του ΣΑΣΑ, των σπουδαστών των ΙΕΚ. Εκεί ήταν και μαζικοί φορείς από διάφορες περιοχές της Αθήνας, η Εθνική Φοιτητικών Ενωση Κυπρίων.

Κατευθείαν από την περιφρούρηση

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι οι προσυγκεντρώσεις αρχίζουν να φτάνουν δυναμικά και συντεταγμένα και να παίρνουν θέση στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Το σημαντικό απεργιακό βήμα κλιμάκωσης του αγώνα, που έκαναν πολλοί εργαζόμενοι - κάποιοι και για πρώτοι φορά - αποτυπώθηκε και στη μεγάλη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση. Πολλοί έρχονται κατευθείαν από τις απεργιακές φρουρές που είχαν στηθεί έξω από μεγάλους χώρους δουλειάς σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής, χωρίς να λογαριάζει κανείς την κούραση, αντίθετα μεταφέρουν την αισιοδοξία και την πείρα που βγαίνει από τον αγώνα.

*

Το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων για ξεσηκωμό «τράνταξε» το κέντρο της Αθήνας
Ηταν πολλοί αυτοί που απήργησαν για 48 ώρες αψηφώντας τις εργοδοτικές και κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως εργαζόμενοι από την ΕΘΕΛ, τον ΟΣΕ, τις αερομεταφορές, εκπαιδευτικοί κ.ά. Για όλους αυτούς ισχύει στην πράξη το «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», όπως χαρακτηριστικά γράφει και το πανό της Επιτροπής Αγώνα μισθωτών δικηγόρων. «Δεν γίνεται να σκεφτόμαστε τα μόρια που θα χάσουμε έτσι όπως έχει η κατάσταση», λέει στο «Ρ» η Φανή Γιαννακοπούλου, ωρομίσθια καθηγήτρια Λυκείου. «Σιγά μην περιμέναμε από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ. Πήραμε απόφαση μόνοι μας, το σωματείο», σημειώνουν εργαζόμενοι στο Δήμο Πετρούπολης που μαζί με άλλους εργαζόμενους στους ΟΤΑ κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους.

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Θωμάς Κακκαβάς, πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών Αθήνας, ανέδειξε όλες τις πλευρές της αντιασφαλιστικής επίθεσης και μαζί την επιτακτικότητα που αποκτά η οργάνωση της ταξικής πάλης. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, προχωράει σε σαρωτικές ανατροπές στο ασφαλιστικό» επισήμανε, συμπληρώνοντας: «Διαμορφώνουν ένα εντελώς νέο σκηνικό στο ασφαλιστικό σύστημα. Δεν είναι απλά μια χειροτέρευση». «Οι αντιασφαλιστικές αλλαγές - αναδιαρθρώσεις υπαγορεύονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου, εφαρμόζονται δε ανεξάρτητα από το αν κυβερνούν φιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές ή κεντροαριστερές δυνάμεις» υπογράμμισε. Με τη σειρά του ο Στέργιος Χύτος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «ΦΑΓΕ», αποκάλυψε μεταφέροντας την πείρα των εργαζομένων στην επιχείρηση ότι η σημερινή ανάπτυξη, που υπηρετούν ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, για τους εργαζόμενους συνεπάγεται μόνο νέα δεινά, μόνο. «Τα δικά μας δικαιώματα και τα κέρδη των εργοδοτών είναι πράγματα που συγκρούονται. Είναι αντίθετα». Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ενώ εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ χαιρετισμό απηύθυνε ο Σταμάτης Κοντεμοίρης.

«Οχι άλλη ανοχή»!

*

«Καμία θυσία για την πλουτοκρατία», δήλωσαν ξάστερα οι άνθρωποι του μόχθου
Η πορεία ξεκινάει και είναι μεγαλειώδης, ακόμα μεγαλύτερη από την τελευταία φορά.

Οταν η κεφαλή της έχει περάσει την Ομόνοια και κατευθυνόμενη προς το υπουργείο Εργασίας μπαίνει στην Πειραιώς, η ουρά βρίσκεται ακόμα στο Σύνταγμα. Το πανό στην κεφαλή δίνει το στίγμα, καλεί όλους τους ανθρώπους του μόχθου: «Οχι άλλη ανοχή! Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής», ενώ τα συνθήματα ακούγονται αμείωτα σε όλη τη διάρκεια προς το υπουργείο Εργασίας: «Ταξικά τα μέτρα, ταξική κι η πάλη, πάμε για ανατροπή και κοινωνία άλλη», «Εργάτη, νέε, το ΠΑΜΕ σε καλεί. Μας κήρυξαν τον πόλεμο, πολέμα τους κι εσύ».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Επίσης: Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή stage, το Κίνημα Χριστιανικής Δημοκρατίας κτλ. Με απόφασή του εξέφρασε συμπαράσταση στους απεργούς ο Εμπορικός Σύλλογος Ιλίου.