ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Για το σχολείο και τον εκπαιδευτικό των λαϊκών αναγκών

Με επιτυχία έγινε την περασμένη Κυριακή η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στην Αθήνα

Τρίτη 27 Απρίλη 2010

Ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έκανε την εισήγηση στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη
Σε κλίμα ταξικής αποφασιστικότητας και με την αισιοδοξία που φέρνει ως ένα βήμα ανασύνταξης του κινήματος, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ στο χώρο των εκπαιδευτικών. «Ανασυντάσσουμε - Ισχυροποιούμε το ΠΑΜΕ για το σχολείο και τον εκπαιδευτικό των λαϊκών αναγκών» ήταν το σύνθημα της συνδιάσκεψης, στις εργασίες της οποίας εκφράστηκε η γενική συμφωνία των αντιπροσώπων στη γραμμή πλεύσης της σύγκρουσης και της απειθαρχίας. Η γενική συμφωνία και η αποφασιστικότητα που εκφράστηκαν στη συζήτηση μαζί με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη βάση της εισήγησης, αποτελούν όπλο για το κίνημα των εκπαιδευτικών στα βήματά του από δω και πέρα.

Τη συνδιάσκεψη παρακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στους φακέλους των συμμετεχόντων δόθηκαν σειρά στοιχείων για τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, στατιστικά στοιχεία της εκπαίδευσης που αφορούν τους μετανάστες μαθητές, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στους εκπαιδευτικούς, τις ιδιωτικές δαπάνες για την Παιδεία, την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών (www.edupame.gr).

Βασικοί άξονες της δουλειάς του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς

Εχουν σημασία τα ζητήματα του προσανατολισμού της δουλειάς του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς όπως ιεραρχούνται στην εισήγηση και τέθηκαν και συζητήθηκαν στη συνδιάσκεψη. Παραθέτουμε από την εισήγηση:


Το ΠΑΜΕ είναι ταξική συσπείρωση, έχει χαρακτηριστικά συμμαχίας κι αυτό πρέπει να αποτυπώνεται στις γραμμές του, στα όργανά του. Τέτοιες δυνατότητες απεγκλωβισμού δυνάμεων υπάρχουν. Δεν είναι λίγες οι δυνάμεις που έχουν ριζοσπαστικές διαθέσεις αλλά εγκλωβίζονται ακόμη στο χώρο του δικομματισμού και των οπορτουνιστικών σχημάτων. Εδώ πρέπει να επιμείνουμε.

Το ζήτημα της Παιδείας είναι άλλωστε ένα από τα ζητήματα που μπορεί να ενώνει με κοινούς στόχους πάλης την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Από αυτή την άποψη το ΠΑΜΕ στο χώρο της εκπαίδευσης έχει μια πιο συγκεκριμένη ευθύνη σε αυτή την κατεύθυνση».

Για την αναγκαιότητα του κλαδικού συνδικάτου

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εισήγηση στην αναγκαιότητα του κλαδικού συνδικάτου:

«Οι αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση έχουν προχωρήσει, η επιχειρηματική δράση βαθαίνει και ήδη σαν κλάδος συγκεντρώνει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πάνω από 300 χιλιάδες. Το κυρίαρχο είναι οι νέες εργασιακές σχέσεις. Η προηγούμενη ασφάλεια που υπήρχε σχετικά με αυτό το ζήτημα θα εκλείπει σταθερά. Αυτές τις εξελίξεις πρέπει το ταξικό κίνημα να τις προαπαντάει έγκαιρα και στο επίπεδο της δομής του συνδικαλιστικού κινήματος. Η εμπειρία που είχαμε με τους συμβασιούχους ή με τους εργαζόμενους των stage ανέδειξε και κατά πόσο έγκαιρα είχαμε δει το ζήτημα οργάνωσης αυτού του κόσμου.

Η ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος σχετίζεται άμεσα και με την επίδραση στην αλλαγή της δομής του συνδικαλιστικού κινήματος, με την οργάνωση των εργαζομένων σε ενιαία σωματεία, ανεξάρτητα από ειδικότητα και εργασιακή σχέση.

Η αναγκαιότητα να εντείνουμε τον προσανατολισμό μας για τη δημιουργία κλαδικού συνδικάτου απαντά και από την άποψη της δομής του συνδικαλιστικού κινήματος στις εξελίξεις και στη σχέση οικονομίας - εκπαίδευσης, οικονομίας - εργασιακών σχέσεων, διευκολύνει την ενότητα της εργατικής τάξης. Η ανάγκη του κλαδικού συνδικάτου είναι στοιχείο ενότητας των εκπαιδευτικών και τίθεται σήμερα ως στοιχείο προετοιμασίας και σκέψης να κινηθούμε σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Ενα κλαδικό συνδικάτο εκπαιδευτικών στο επίπεδο του νομού, που θα ενώνει όλους τους εκπαιδευτικούς Α/βάθμιας, Β/βάθμιας, ιδιωτικής εκπαίδευσης και όλες τις εργασιακές σχέσεις, μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, και που συντεταγμένα το επόμενο διάστημα πρέπει να σχεδιάσουμε, παίρνοντας υπόψη ότι και οι άλλες δυνάμεις κινούν πρωτοβουλίες στη δομή του συνδικαλιστικού κινήματος».

Για τη δουλειά στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Ειδική μνεία υπήρχε στην εισήγηση της συνδιάσκεψης για τη δουλειά του ΠΑΜΕ στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, εκεί όπου συγκεντρώνονται πάνω από 100.000 εκπαιδευτικοί.

Στα βασικά καθήκοντα και άμεσα ζητήματα πάλης στην ιδιωτική εκπαίδευση, η εισήγηση της Συνδιάσκεψης κατέγραφε:

Ειδικά για τα ταξικά συνδικάτα στην ιδιωτική εκπαίδευση, η μαζικοποίησή τους, η εγγραφή νέων δυνάμεων σε αυτά, αποτελεί αποφασιστικό κρίκο για την ανασύνταξη του κινήματος, την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, την αλλαγή των συσχετισμών. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της κινηματικής δράσης από τα κάτω, στην αύξηση της επιρροής του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς, σε άλλα συνδικάτα, στον ίδιο τον προσανατολισμό του εκπαιδευτικού κινήματος.

Να πρωτοστατήσουμε στη δημιουργία νέων σωματείων - όπου έχουμε δυνατότητες (Ηράκλειο, Καλαμάτα).