Επιστροφή του «Ψύλλου»
Τετάρτη 28 Απρίλη 2010

Σκηνή από την ταινία
Την τρυφερή, βαθιά ανθρώπινη ταινία του Δημήτρη Σπύρου «Ο Ψύλλος» θα προβάλει το «Φιλίπ» (2/5, 4 μμ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Κυριακάτικα Απογεύματα», με ποιοτικές ταινίες για παιδιά και μεγάλους (εισιτήριο 2,5 ευρώ). Μια ταινία που αξίζει να δουν παιδιά και γονείς.

Ο «Ψύλλος» (1990) συγκαταλέγεται στις καλύτερες ελληνικές ταινίες των τελευταίων δεκαετιών, αποσπώντας πλήθος βραβείων σε διεθνή φεστιβάλ και ενθουσιώδη υποδοχή από τη διεθνή κριτική. Ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει στον τίτλο μιας χειρόγραφης εφημεριδoύλας, που συντάσσει και εκδίδει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, ο ήρωας της ταινίας, σ' ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Ολυμπίας, o Ηλίας Σειλαϊδής. «Ψύλλος» αποκαλείται κι o Ηλίας, γιατί είναι τόσο πολύ ταυτισμένος με την εφημεριδούλα του, ώστε κανείς πια δεν τον φωνάζει με το πραγματικό του όνομα. Οπως γράφει o ίδιος σ' ένα φύλλο της εφημερίδας: «ο Ψύλλος είναι ένα όνειρο... είναι τα ταξίδια που θέλω να κάνω, το σπάσιμο των συνόρων του μικρού χωριού μου... είναι τα φτερά που με βοηθούν να πετάξω μακριά».

Σενάριο - σκηνοθεσία Δημήτρη Σπύρου, φωτογραφία Προκόπη Δάφνου, μουσική Μιχάλη Τερζή, μοντάζ Χρήστου Σαντατσόγλου. Ηθοποιοί: Παντελής Τριβιζάς, Βασίλης Κoλoβός, Δήμητρα Χατoύπη, Αμαλία Γκιζά, Δημήτρης Σπύρoυ, Κωστoύλα Τσέλιoυ.