ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στις 19 Μάη ψήφο στην Πανσπουδαστική ΚΣ

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές, στις 19 Μάη, να στείλουν ηχηρό μήνυμα ενάντια στα βάρβαρα μέτρα και τις νέες σαρωτικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία

Κυριακή 2 Μάη 2010

Στις 19 Μάη οι φοιτητές και οι σπουδαστές καλούνται να ψηφίσουν, σε συνθήκες βάρβαρης επίθεσης σε κάθε δικαίωμά τους, σε κάθε δικαίωμα των γονιών τους. Οι πολιτικοί εκφραστές της κυρίαρχης ιδεολογίας και τα παπαγαλάκια της, τους καλούν, όπως και τον υπόλοιπο λαό, να «στηρίξουν» τη χώρα, διακηρύσσοντας τον πατριωτισμό της υποταγής. Ζητάνε απ' τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους να πληρώσουν την κρίση που δημιούργησαν οι εκμεταλλευτές τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει νέες «μεταρρυθμίσεις» στην Παιδεία, που αφορούν και την Ανώτατη Εκπαίδευση. Κατατέθηκε το πρώτο νομοσχέδιο για το σχολείο της αγοράς και έπεται σαρωτική συνέχεια. Ολες αυτές οι αλλαγές στοχεύουν στην κατασκευή του νέου εργαζόμενου. Κάθε αναδιάρθρωση στην Παιδεία έχει άμεση σχέση με τα μέτρα που απαιτεί το κεφάλαιο απ' τις αστικές κυβερνήσεις, για να έχει ένα φθηνό, αναλώσιμο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Οποιος διαχωρίζει ή κομματιάζει τα μέτρα στην Οικονομία και στην Παιδεία καλλιεργεί αυταπάτες και επιδιώκει την απομάκρυνση των φοιτητών και των σπουδαστών, από τη ρίζα του προβλήματος.

Η μοναδική δύναμη στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που, όλο το προηγούμενο διάστημα, ξεκάθαρα «έδενε» τα παραπάνω ζητήματα, καλώντας σε ξεσηκωμό, για το σήμερα και το αύριο, ήταν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ, μακριά από διαχειριστικές λογικές του μικρότερου κακού και της ενσωμάτωσης, απέναντι στους πολιτικούς εκπροσώπους του δικομματισμού στην Ανώτατη Εκπαίδευση, πάλεψαν και παλεύουν για την αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών της επίθεσης. Με πολύμορφη δράση, το ΜΑΣ συμμετείχε στις απεργίες και τους αγώνες, μαζί με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, ενώ με κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, παρεμβάσεις έλεγε όλη την αλήθεια για τα σχέδια της κυβέρνησης και στην Παιδεία. Το ΜΑΣ απευθύνει κάλεσμα στους φοιτητές και τους σπουδαστές σε όλη τη χώρα: «Και στις εκλογές δώσε απάντηση αγωνιστική και ανυπότακτη. Ενίσχυσε τις δυνάμεις του ΜΑΣ. Απαίτησε σπουδές για δουλειά με δικαιώματα. Πάρε θέση με την ψήφο σου. Με το λαό ή την πλουτοκρατία. Ψήφισε Πανσπουδαστική ΚΣ».

Εφιαλτικό το μέλλον που ετοιμάζουν

Παρακάτω παρουσιάζουμε τις αλλαγές που αφορούν την Ανώτατη Εκπαίδευση και συνθέτουν, κυριολεκτικά, ένα εφιαλτικό μέλλον:

Στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, για το νέο σχολείο, ανοίγει - ακόμα περισσότερο - την πόρτα στις επιχειρήσεις, με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) των πανεπιστημίων. Οι ΕΛΚΕ είναι το βασικό κανάλι απ' όπου περνάει η ιδιωτική χρηματοδότηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Επιπλέον, ενισχύεται η αξιολόγηση, ενώ η διανομή ενός δωρεάν συγγράμματος σε κάθε μάθημα δεν είναι υποχρεωτική. Πρόκειται για αλλαγές που έχουν σχέση με τις προηγούμενες αναδιαρθρώσεις, οι οποίες έβαλαν τις επιχειρήσεις μέσα στις σχολές και επέβαλαν την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων. Τέλος, ανατρέπει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις στους εκπαιδευτικούς και αποσυνδέει, ακόμα περισσότερο, το πτυχίο απ' το επάγγελμα, με το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας.

Αυτά είναι μόνον η αρχή. Το ΠΑΣΟΚ, στο δρόμο που είχαν στρώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ετοιμάζεται να αλλάξει τελείως ό,τι ξέραμε, μέχρι σήμερα, για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Με την εφαρμογή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, το οποίο έχει ανακοινωθεί και βρίσκεται σε «διαβούλευση», εξομοιώνονται τα πτυχία με τα πιστοποιητικά κάθε εμπόρου της εκπαίδευσης. Πρόκειται για διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος, η μόρφωση γίνεται ατομική ευθύνη και μετατρέπεται σε «μαθησιακή διαδρομή». Το πτυχίο θα είναι ένα απ' τα πολλά «πιστοποιητικά» που μαζί με τα υπόλοιπα «προσόντα» του νέου εργαζόμενου θα καταμετρώνται και θα αξιολογούνται, σύμφωνα με μια 8βάθμια κλίμακα.

Η κυβέρνηση έχει σκοπό να «σπάσει» τη μόρφωση σε τρεις μορφές μάθησης, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι πτυχία, βεβαιώσεις από ημερίδες, συμμετοχές σε ΜΚΟ και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Ολα αυτά θα καταγράφονται σε ένα Ατομικό Μητρώο Διά Βίου Μάθησης, που ο εργαζόμενος θα πρέπει να ανανεώνει διαρκώς, για να έχει ελπίδα να διατηρήσει τη δουλειά του. Θα ψάχνει σε όλη του τη ζωή πιστοποιήσεις και καταρτίσεις, για να «εκσυγχρονίζεται», σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης που εργάζεται, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που θα βάζει η «αγορά».

Στην ουσία, η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει μια ενιαία εκπαιδευτική αγορά, όπου τα δημόσια ιδρύματα και τα ιδιωτικά μαγαζιά εκπαίδευσης θα εξομοιώνονται. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η ενσωμάτωση της οδηγίας 36/05, η οποία αναγνωρίζει τα κολέγια που συνεργάζονται με ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού με εμπορική συμφωνία, ως ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μάλιστα, με το πολυνομοσχέδιο, βάζει τα κριτήρια που θα μοιραστούν οι άδειες στους επιχειρηματίες - κολεγιάρχες.

Ο αποπροσανατολισμός για τα «επαγγελματικά δικαιώματα»

Την ίδια ώρα που έχουν ανακοινωθεί όλα τα παραπάνω, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού στις σχολές αποπροσανατολίζουν για το θέμα των λεγόμενων επαγγελματικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στο χώρο των ΤΕΙ. Τη στιγμή, δηλαδή, που καταργείται κάθε δικαίωμα, αυτοί «διαφημίζουν» τα ΠΔ, υποστηρίζοντας ότι θα σώσουν τους αποφοίτους των ΤΕΙ! Κρύβουν όλες τις ανατροπές και μένουν σε επιμέρους ζητήματα που δεν είναι τίποτα άλλο από σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά σε όσα έρχονται. Στην άλλη συντεχνιακή όχθη βρίσκονται οι παρατάξεις στα Πολυτεχνεία, που δείχνουν τη λύση στην αναγνώριση των πτυχίων ως «μάστερ», καλλιεργώντας έναν ανταγωνισμό, μεταξύ των φοιτητών και των σπουδαστών.

Η πραγματικότητα είναι πως οι απόφοιτοι και απ' τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπως και οι απόφοιτοι απ' τις ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης θα έχουν να αντιμετωπίσουν το σφαγείο της αγοράς. Η αγορά είναι αυτή που απαιτεί τη διάλυση της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, την ισοτίμησή της με την ιδιωτική, τη διαμόρφωση μιας εξατομικευμένης εκπαίδευσης. Την αγορά, όμως, δε την καθορίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά οι επιλογές των μονοπωλίων, με τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς τους. Οι πολιτικοί εκφραστές τους, οι αστικές κυβερνήσεις, διαμορφώνουν το κατάλληλο περιβάλλον για τη μεγαλύτερη κερδοφορία τους και νομοθετούν. Νομοθετούν ένα εκπαιδευτικό σύστημα που φτιάχνει εργαζόμενους, εύκολα εκμεταλλεύσιμους, «ευέλικτους», προσαρμοστικούς και υποτακτικούς.

«Δε θα γίνουμε οι δούλοι του 21ου αιώνα»

Το ΜΑΣ στέκεται απέναντι σε όλα αυτά και διαμηνύει: «Δε θα γίνουμε οι δούλοι του 21ου αιώνα»! Μπροστά στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να στηρίξουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ. Το ΜΑΣ έχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πάλης, έχει την απάντηση, που βασίζεται στις λαϊκές ανάγκες. Μεταξύ άλλων, διεκδικεί:


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ