ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τα δίνει όλα για να ποδοπατηθούν λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα

Κλίνει σε όλες τις πτώσεις τη συναίνεση και διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στο χτύπημα και τη συκοφάντηση των εργατικών αγώνων

Κυριακή 2 Μάη 2010

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προκαταβολικά και «εν λευκώ», η ηγεσία της ΝΔ έσπευσε να εκφράσει τη συμφωνία και στήριξή της στο νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που προωθούν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ. Μπορεί τυπικά να λείπει η υπογραφή του Α. Σαμαρά κάτω από το σχετικό κείμενο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού ΕΕ - ΔΝΤ, αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ όχι μόνο έχει δώσει το πράσινο φως, αλλά επιπλέον έχει σαφώς δεσμευτεί ότι θα βάλει γερές πλάτες σε όλα τα μέτωπα.

Δεν το έκανε μόνο κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) την περασμένη Δευτέρα στη Ρηγίλλης, αλλά κυρίως το αποδεικνύει καθημερινά στην πράξη. Οπως ανέφεραν οι σχετικές πληροφορίες από τη Ρηγίλλης, ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε τα στελέχη της τρόικας ότι το κόμμα του θα στηρίξει τα μέτρα και βέβαια δεν πρόκειται να ενθαρρύνει και να ανεχτεί κοινωνικές αντιδράσεις και αναταραχή.

Σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται με συνέπεια από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι της ΝΔ, δίχως βέβαια να περιμένει τους υπερεθνικούς οργανισμούς να του υποδείξουν την αποστολή του στον πόλεμο κατά του λαού.

Σε συνέχεια της προηγούμενης «γαλάζιας» διακυβέρνησης, από τις πρώτες μέρες που βρέθηκε στη Ρηγίλλης, ο Α. Σαμαράς έδωσε ευκρινή δείγματα γραφής, αποκηρύσσοντας και καταδικάζοντας τους αγώνες επιβίωσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς, ενώ βρίσκεται σταθερά απέναντι στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις των εργαζομένων στο «εμπορικό κέντρο» της πόλης.

Η στάση που κράτησε στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις, δείχνουν ότι η ΝΔ αναλαμβάνει αναβαθμισμένο και πιο αποφασιστικό ρόλο για την προληπτική, αλλά και κατασταλτική αντιμετώπιση των αγώνων των εργαζομένων που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή λαίλαπα.

Προτροπή σε καταστολή

Το σινιάλο το έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δίχως να ερωτηθεί ή προκληθεί, όπως καυχήθηκε αργότερα, θεώρησε αυτονόητη υποχρέωσή του να καταδικάσει την περιφρούρηση της απεργίας που είχε κηρύξει το ΠΑΜΕ στις 21 και 22 Απρίλη, ρίχνοντας ταυτόχρονα νερό στο μύλο της συκοφάντησης των κινητοποιήσεων, καθώς έμμεσα πλην σαφώς τις ενοχοποίησε για το κλείσιμο των ξενοδοχείων και των μαγαζιών.

Τα στελέχη της ΝΔ πρωτοστάτησαν και στη συκοφάντηση της απεργίας των ναυτεργατών, πλειοδοτώντας στη χρήση αστυνομικής βίας κατά των απεργών με αφορμή την ακινητοποίηση του ZENITH. Ο πρώην τσάρος της οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, που μπούκωσε με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ τράπεζες και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, κατέθεσε μάλιστα και Ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης, περιφερόταν ωρυόμενος στα ΜΜΕ αξιώνοντας «την κεφαλή επί πίνακι» των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και κραδαίνοντας τη σημαία του αντικομμουνιστή.

Σε όλες αυτές τις κινήσεις πρόσφερε πλήρη κάλυψη ο εκπρόσωπος Τύπου την περασμένη Πέμπτη και προχωρώντας ένα ακόμα βήμα αμφισβήτησε στην ουσία το ίδιο το δικαίωμα της απεργίας, επειδή όπως είπε «τέτοιου είδους γεγονότα βάζουν τη χώρα μας πιο βαθιά στην κρίση»(!).

Το ίδιο ξεκάθαρος ήταν ο Α. Σαμαράς, μιλώντας το βράδυ της ίδιας μέρας στο συνέδριο του «Εκόνομιστ». Ζήτησε «να μην υπάρξει ποτέ ξανά περίπτωση, όπως αυτή με το ισπανικό κρουαζιερόπλοιο ZENITH, που το διώξαμε ουσιαστικά από το λιμάνι», προτρέποντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίδειξη πυγμής απέναντι στους απεργούς ναυτεργάτες.

Πρωτομάστορες στη συναίνεση

Εκτός από την πολιτική και έμπρακτη καταδίκη των ταξικών αγώνων, η ΝΔ βάζει πλάτες, προκειμένου να καλλιεργηθεί ένα κλίμα αποδοχής και συναίνεσης των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Περισσεύουν καθημερινά οι δηλώσεις «εθνικής ομοψυχίας» και συστράτευσης, στο όνομα της «σωτηρίας της Ελλάδας» και της «απαλλαγής από τους όρους του ΔΝΤ μια ώρα αρχύτερα», ακριβώς για να περάσει το μήνυμα προς το λαό ότι «όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτες».

Δίνοντας το «καλό παράδειγμα» για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, ρίχνει τους τόνους στον άσφαιρο δικομματικό καυγά για το ποιος φταίει για την κατάσταση της οικονομίας, προκειμένου να ενισχυθεί η εικόνα του «εθνικού μετώπου», το οποίο βέβαια δε σηκώνει διαφωνίες και πολύ περισσότερο κοινωνικές αντιδράσεις. Πολλά στελέχη της ΝΔ δηλώνουν μάλιστα ότι η συναίνεση κυρίως μεταξύ των δύο κομμάτων πλέον δεν αρκεί και είναι ανάγκη να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, αυτό της συνεννόησης και συντονισμένης δράσης, δίχως βέβαια να πάρει τη μορφή της συγκυβέρνησης, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Ανοιχτό πάντως αφήνουν το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, με πρώτη και καλύτερη την Ντ. Μπακογιάννη, που ήδη τάσσεται υπέρ μιας «ντε φάκτο αλλαγής του σημερινού πολιτικού και κομματικού συστήματος».

«Είμαστε αστικό κόμμα και όχι κόμμα διαμαρτυρίας» είναι η ευθεία απάντηση που δίνουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη στήριξη των βάρβαρων μέτρων που προωθούνται με τη βοήθεια του μηχανισμού της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Υπέρ του νέου αντιλαϊκού πακέτου

Η ηγεσία της ΝΔ, όχι μόνο θα βάλει πλάτες για να υλοποιηθεί και το νέο αντιλαϊκό πακέτο, αλλά θα ασκεί πίεση αυτό να υλοποιηθεί ταχύτερα, ενώ θα καταθέτει και «εποικοδομητικές» από τη σκοπιά του κεφαλαίου προτάσεις, για την πιο αποτελεσματική και ολοκληρωμένη εφαρμογή του. Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει το ίδιο το πακέτο συμφωνίας με ΕΕ - ΔΝΤ, αν η κυβέρνηση το φέρει στη Βουλή.

Βέβαια, η ηγεσία της ΝΔ έχει διαμηνύσει ότι θα προτιμούσε να μην το κάνει, προκειμένου να έχει μεγαλύτερη άνεση να απορροφά τη λαϊκή δυσαρέσκεια στο μέλλον, προς όφελος βέβαια της σταθερότητας του συστήματος, αλλά το ισχυρότερο ενδεχόμενο είναι να δώσει σθεναρά την ψήφο της, γιατί η ανάγκη να βγει προς τα έξω η εικόνα μιας αρραγούς ενότητας του αστικού πολιτικού συστήματος είναι μείζονος σημασίας.

Κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας όμως είναι η διάσωση του λαού από τη φτώχεια και την πείνα, πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο αν χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία και ανατραπεί το σύστημα που τη στηρίζει.


Π. Κ.