Ο «υπηρέτης δύο αφεντάδων»
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000

Κομέντια ντελ άρτε είδαμε στο θέατρο «Τζένη Καρέζη». Η θεατρική ομάδα «Πολιτιστική Παρέμβαση» ανέβασε τον «Υπηρέτη δύο αφεντάδων» του Γκολντόνι σε μια παράσταση ποιότητας.

Με ευφάνταστα ευρήματα, σκηνική δράση, ρυθμό, με το κλοουνίστικο ταπεραμέντο όλων των ηθοποιών - ό,τι ακριβώς χρειάζεται ο Γκολντόνι, και η κομέντια ντελ άρτε - διεγείρουν τη διάθεση του θεατή.

Η παράσταση άρεσε σε όλα τα παιδιά από 2 έως 82 ετών. Γελάσαμε με την καρδιά μας. Χαρήκαμε μικροί και μεγάλοι, τις τσαχπινιές του Τρουφαλντίνου (υπηρέτη) και όλων των ταλαντούχων ηθοποιών του θιάσου. Η μετάφραση - και προσαρμογή - έγινε από τη Λίλιαν Δημητρακοπούλου χωρίς φλυαρίες, με λιτή καθαρή γλώσσα, που τη γεύεται ο θεατής. Ο Κώστας Καζάκος, σκηνοθετικά δίδαξε τους ηθοποιούς τη σωστή και δημιουργική γραμμή, αφήνοντάς τους παράλληλα να εκφράσουν και τη δική τους προσωπικότητα.

Χαρήκαμε τις ερμηνείες όλων των ηθοποιών, που κινούμενοι από τα έμπειρα χέρια του Κώστα Καζάκου, δημιούργησαν μια μαγική βραδιά, μεταφέροντάς μας στην εποχή της κομέντια ντελ άρτε.

Η μουσική ήταν του Δημήτρη Βαρελόπουλου στο κλίμα της εποχής του Γκολντόνι. Η Καίη Χόλντεν (χορογραφία) τόνισε την κλοουνίστικη κωμικότητα της κομέντια ντελ άρτε.

Τα σκηνικά και κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη, λειτουργικά και στο κλίμα της εποχής. Η κινησιολογική διδασκαλία της Δώρας Καραθανάση είναι σοβαρή δουλιά, με σπουδαίο αποτέλεσμα. Οι ηθοποιοί, θαυμάσιοι όλοι επαγγελματίες, ίδρωσαν για το καλύτερο. Η Ισμήνη Καλέση, χαριτωμένη Κλεαρέτη. Ο Κυριάκος Κατριβάνος, ώριμος καρατερίστας, εξαιρετικός Πανταλόνε. Η Τζένη Κόλλια, ταλέντο και ταπεραμέντο α λα κομέντια, έκτακτη στην υπηρέτρια. Ο Νίκος Νικολαΐδης, πανούργος μεσ' την κωμικότητά του. Η Εβίτα Παπασπύρου, ο Γιάννης Γούνας, ο Στάθης Γράψας, ο Γιώτης Ταταρίδης και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, έπαιξαν, τραγούδησαν και κινήθηκαν στις κλοουνίστικες φιγούρες της κομέντια ντελ άρτε με πολύ κέφι και ταλέντο.

Ιδιαίτερα ο Τρουφαλντίνο, ερμηνεύεται κλοουνίστικα και πολύ ευφάνταστα.

Μια γνήσια θεατρική δουλιά που προσφέρει ψυχαγωγία, δίδαγμα, και αγάπη για το θέατρο.


Μανώλης ΔΕΣΤΟΥΝΗΣ