Στον 4ο γύρο προηγήθηκε ο Β. Ανάντ 2 1/2 - 1 1/2
Κυριακή 9 Μάη 2010

Πρόσφατη φωτ. Ανάντ (αριστερά) και Τοπάλοβ, από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σόφιας
Σήμερα στη Σόφια παίζεται ο 11ος και προτελευταίος γύρος του συναρπαστικού ματς για τον Παγκόσμιο τίτλο ανάμεσα στο σημερινό πρωταθλητή τον Ινδό GM Βισβανάθαν Ανάντ και τον πρώην, το Βούλγαρο GM Βέσελιν Τοπάλοβ. Οταν έκλεινε η στήλη μας, μόλις είχε ολοκληρωθεί ο 4ος γύρος και είχε προηγηθεί ο Ανάντ, με μία ακόμα καταλανική, με 2 1/2 - 1 1/2.

Στα πρώτα 6 παιχνίδια ξεκίνησε με τα λευκά ο Τοπάλοβ και προηγείται με 1-0 στη δεύτερη νικάει με τα λευκά ο Ανάντ, (βλέπε και τις δύο παρτίδες στην ειδική στήλη), στην τρίτη παρτίδα έχουμε ισόπαλο αποτέλεσμα και στην τέταρτη, όπως είπαμε προηγήθηκε ο Ανάντ. Στα δεύτερα 6 παιχνίδια (δηλαδή στον 7ο γύρο), ξεκίνησε με τα λευκά ο Ανάντ. Με τα λευκά έπαιξε στον 9ο γύρο και στο σημερινό 11ο γύρο. Τέλος, ο 12ος γύρος θα παιχθεί μεθαύριο Τρίτη με λευκό τον Τοπάλοβ. Βέβαια, δε γνωρίζουμε πώς έχει διαμορφωθεί το σκορ μέχρι προχθές που παίχθηκε ο 10ος γύρος, ίσως και να λήξει ισόπαλο 6-6, που σημαίνει ότι στις 13 Μάη θα ακολουθήσουν «πέναλτι», δηλαδή αγώνες μπαράζ μειωμένου χρόνου μέχρι να αναδειχθεί νικητής.

Να υπενθυμίσουμε ότι αυτό το ματς αναβλήθηκε πολλές φορές (έπρεπε να έχει διεξαχθεί από το 2008), αλλά λόγω... «κρίσης» και έλλειψης χορηγών καθυστέρησε δύο χρόνια. Παρ' όλα αυτά, η Βουλγαρία «βρήκε» χρηματικά έπαθλα 2.000.000 ευρώ!

* Χτες Σάββατο 8 του Μάη, η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας σε συνεργασία με το Σκακιστικό Σύλλογο Ελευσίνας διοργάνωσε σκακιστικούς αγώνες Παίδων κάτω των 15 χρόνων. Οι αγώνες ήταν αφιερωμένοι στον αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη και πραγματοποιήθηκαν - μαζί με άλλες εκδηλώσεις - στις αίθουσες διαλέξεων του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ελευσίνας (ΠΟΔΕ, Παγκάλου και Κίμωνος 11). Ηδη έχουμε αναφερθεί και στον καθημερινό «Ρ».

* Στην ιστοσελίδα των ΣΟ Παγκρατίου - ΣΜΑΟ Καισαριανής www:athenschess.gr στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής στήλης «Ανάλυση του Μήνα» και για το μήνα Απρίλη 2010 έχει αναρτηθεί εκτεταμένη ανάλυση της κλασικής παρτίδας Averbakh-Korov, Ζυρίχη 1953, με υπότιτλο «Περί φαντασίας και τέχνης στο σκάκι». Ο διεθνής Μετρ Ηλίας Κουρκουνάκης μας ενημερώνει ότι είναι ελεύθερη η εκτύπωση των παραπάνω!