ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Τα αντεργατικά μέτρα δε θα περάσουν

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη μαζικότητα της  πανεργατικής απεργίας στις 7 Δεκέμβρη, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί σε ανυποχώρητο αγώνα για την απόσυρση του νομοσχεδίου - «έκτρωμα»  

Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2000

Τη δική τους αγωνιστική απάντηση δίνουν την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι της χώρας απέναντι στην πρόκληση της κυβέρνησης να νομοθετήσει τελικά, για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, το αντεργατικό τερατούργημα. Με την πανεργατική πανελλαδική απεργία, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, παλεύουν να μην περάσουν τα μέτρα, αντιστέκονται στον εργασιακό μεσαίωνα που τους ρίχνει η κυβέρνηση.

Το αίτημα της απόσυρσης, ο αγώνας να μην περάσουν τα μέτρα υπαγορεύεται από την ίδια την ουσία του νομοσχεδίου, το μέγεθος και το βάθος των ανατροπών που φέρνει, σε βάρος του εργαζόμενου και της εργαζόμενης, στη δουλιά και στο σπίτι. «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο - "έκτρωμα" - υπογραμμίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ - που αυξάνει την ανεργία που υποτίθεται ότι σκοπεύει να μειώσει, κάνει τους εργαζόμενους σύγχρονους δούλους, γιγαντώνει τα κέρδη του κεφαλαίου και στο όνομα της περιβόητης ανταγωνιστικότητας, οδηγεί την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους σε έναν πραγματικό μεσαίωνα.

Γι' αυτό - τονίζει το ΠΑΜΕ - ένα τέτοιο νομοσχέδιο δεν επιδέχεται καμιά βελτίωση. Οσοι από τους συνδικαλιστές και τις πολιτικές δυνάμεις διατείνονται ότι είναι ένα νομοσχέδιο με θετικές και αρνητικές πλευρές, επιδεκτικό διορθώσεων, εξωραΐζουν και νομιμοποιούν τη μεγαλύτερη αντεργατική και αντιλαϊκή κυβερνητική επιλογή των τελευταίων χρόνων».

Αυτό κάνει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που αφού προσέφερε τα μέγιστα στους μεγαλοεργοδότες και την κυβέρνηση, συμμετέχοντας στο διάλογο - «απάτη», ακόμα και τώρα που το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή, υπονομεύει το αγώνα. Αν και σύρθηκε στην απεργία, δε ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου, με ήξεις αφήξεις ψελλίζει για κάποια αιτήματα... Σέρνεται στον ολισθηρό δρόμο μιας χαμένης εκ των προτέρων «διαπραγμάτευσης». Αλλά οι εργαζόμενοι δεν μπορούν και δε θα μπουν στη λογική να παζαρέψουν με την κυβέρνηση και το κεφάλαιο αν το σχοινί που θα τους κρεμάσει θα είναι μακρύ ή κοντό. Η εργατική τάξη θα δώσει τη μάχη για να μην περάσουν τα μέτρα και θα συνεχίσει να τ' αρνείται μέχρι να τα καταργήσει στην πράξη.


Τρεις ημέρες πριν την απεργία, πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες προετοιμάζουν σε όλη τη χώρα την απεργιακή κινητοποίηση. Με αποφάσεις τους καταδικάζουν το νομοσχέδιο, απαιτούν την απόσυρσή του, ζητάνε νέα εργασιακά δικαιώματα, πραγματικά μέτρα που θ' ανακουφίζουν τους ανέργους. Στην εμπροσθοφυλακή των συνδικάτων βρίσκονται οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, οι φίλοι, τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΜΕ. Τη βδομάδα που πέρασε, σε όλη τη χώρα πραγματοποίησαν εκατοντάδες περιοδείες και συγκεντρώσεις σε εργοστάσια, υπηρεσίες, εργοτάξια και χώρους δουλιάς. Το ίδιο θα κάνουν και τις επόμενες ημέρες, μέχρι την τελευταία ώρα πριν την απεργία, για να πάει το μήνυμα της αντίστασης όσο γίνεται πιο μακριά. Για να γίνει κάθε εργοστάσιο, κάθε επιχείρηση και υπηρεσία μετερίζι αντίστασης.

Για την ημέρα της απεργίας προγραμματίζονται συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας, ενώ η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Πεδίον του Αρεως. Το ΠΑΜΕ, στις 10.30 π.μ., θα κάνει την προσυγκέντρωσή του στην Πλατεία Κάνιγγος, από όπου οι διαδηλωτές θα κατευθυνθούν με πορεία στον τόπο της συγκέντρωσης.

Μαζί με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στάσεις εργασίας μετά τις 11 π.μ. πραγματοποιούν και οι δημόσιοι υπάλληλοι ύστερα από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Αν και σ' αυτή τη συνεδρίαση, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ απέρριψε πρόταση των στελεχών της ΕΣΑΚ - Δημοσίου για 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία μαζί με τη ΓΣΕΕ. Σημειώνεται ότι η άρνηση αυτή ήρθε λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη μεγάλη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στις 28 Νοέμβρη, όταν στους δρόμους της Αθήνας καταδικάστηκε η κυβερνητική πολιτική και οι δημόσιοι υπάλληλοι απαιτούσαν την κλιμάκωση του αγώνα. Οταν με τις 48ωρες κινητοποιήσεις τους την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και στα δημόσια νοσοκομεία, κατήγγειλαν τα νομοσχέδια για την υγεία, απαίτησαν προσλήψεις και καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες για τον πολίτη.

Ολες αυτές οι κινητοποιήσεις, αλλά και η 24ωρη απεργία των οικοδόμων με τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής, η απεργία και η συγκέντρωση στη Λέσβο, οι συγκεντρώσεις των συνταξιούχων που βάδισαν χέρι - χέρι με τους εργάτες, απέδειξαν ότι η δυσαρέσκεια και η αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής αγγίζουν ευρύτερα στρώματα. Οτι υπάρχουν και οι δυνάμεις και τα ψυχικά αποθέματα για συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης. Οι εργαζόμενοι δεν καταθέτουν τα όπλα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με τον καθαρό ταξικό προσανατολισμό, με αιτήματα που συσπειρώνουν και εμπνέουν, δίνουν προοπτική και δείχνουν το δρόμο της αντίστασης. Το συλλαλητήριο στις 19 Δεκέμβρη κατά του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού είναι ο επόμενος αγωνιστικός σταθμός.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ