ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπαθεί να παγιδεύσει το λαό

Ομολογεί ότι τα μέτρα ήταν προαποφασισμένα, προσπαθεί να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες για χαλάρωσή τους και προωθεί την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος

Τετάρτη 12 Μάη 2010

Η κυβέρνηση θέλει το λαό εγκλωβισμένο σε αυταπάτες και κινήσεις εντυπωσιασμού. Οι προσπάθειές της πρέπει να απαντηθούν μαζικά στο δρόμο
Τις στοχεύσεις της κυβέρνησης να θωρακίσει το αστικό πολιτικό σύστημα για να φέρει σε πέρας με τις μικρότερες δυνατές αναταράξεις τις αναδιαρθρώσεις προς όφελος του κεφαλαίου, περιέγραψε στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Στα πλαίσια της αντιλαϊκής επίθεσης, εξελίσσεται μια παράλληλη προπαγανδιστική προσπάθεια χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων με την καλλιέργεια προσδοκιών περί δήθεν αυτοκάθαρσης του σάπιου συστήματος, ώστε να εκτονωθεί η λαϊκή οργή, να διοχετευτεί στα επιμέρους ζητήματα της υπαρκτής διαφθοράς, να ενσωματωθεί και να μην στραφεί στην πραγματική αιτία, που είναι η ίδια η φύση του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος.

Απειλές με αιχμή τα οικονομικά

Στο πλαίσιο της υποκριτικής συζήτησης για τη «διαφάνεια», ο Γ. Πεταλωτής έκανε αναφορά και στα οικονομικά των κομμάτων, αφήνοντας αιχμές για το ΚΚΕ. «Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση που έχει γίνει από τον πρωθυπουργό, όταν ήμασταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων. Και μάλιστα, ας θυμηθούμε ότι υπήρχε αντίδραση, ειδικά από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος που έχει μια διαφορετική θεώρηση. Ο καθένας έχει τη θεώρησή του πάνω σε αυτό το θέμα».

«Εμείς όμως θέλουμε τα οικονομικά των κομμάτων, για τα οποία υπάρχει ένα θολό τοπίο - είναι αλήθεια, όλα αυτά τα χρόνια - να υπάρχει πλήρης έλεγχος, να υπάρχει διαφάνεια, να γνωρίζουμε πού πηγαίνει και το τελευταίο ευρώ της κρατικής ενίσχυσης, γιατί υπάρχει εύλογα μια αμφιβολία για το πώς διαχειρίζονται τα ίδια τα κόμματα τα οικονομικά τους. Αυτό θα τεθεί και είναι στο πλαίσιο της σωστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, αλλά και της εν γένει λειτουργίας του πολιτικού συστήματος» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επί της ουσίας, επανέλαβε τις γνωστές απειλές, ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει τον εκβιασμό της κρατικής επιχορήγησης για να παρεμβαίνει στα εσωτερικά των κομμάτων, να καθορίζει για λογαριασμό του συστήματος την πολιτική και το πρόγραμμά τους. Ειδικά σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, αυτός ο πόθος του αστικού πολιτικού συστήματος είναι διακαής, με τη φρούδα ελπίδα ότι το Κόμμα θα δεχτεί να δώσει τα ονόματα των χιλιάδων οικονομικών ενισχυτών του από την εργατικά και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Προαποφασισμένα τα μέτρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε νέα μέτρα σε βάρος του λαού, λέγοντας ότι «ήδη στη συνεδρίαση του Ecofin της Κυριακής, υπήρχαν πιέσεις και τελικά υπάρχει απόφαση να υπάρχουν πρόσθετα μέτρα, πέραν του Προγράμματος Σταθερότητας, που έχουν καταθέσει άλλες χώρες».

Για να καλλιεργήσει μάλιστα φρούδες ελπίδες και να αποπροσανατολίσει το λαό, πρόσθεσε: «Μακάρι να μπορούσε να χαλαρώσει αυτός ο μηχανισμός με τις προϋποθέσεις που θέτει, για να μπορέσουμε να τις εκμεταλλευθούμε και εμείς».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «τις σκληρές αποφάσεις και πολλά απ' αυτά τα μέτρα τα οποία πήραμε, έπρεπε να τα πάρουμε ούτως ή άλλως, για να υπάρχει τάξη στα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας μας».

Προκειμένου να υπερασπιστεί τα ληστρικά προνόμια στο κεφάλαιο και να αντιπαρέλθει την αύξηση της ανεργίας, ο Γ. Πεταλωτής ανακύκλωσε το ιδεολόγημα ότι «η ανεργία είναι ένα αντικειμενικό φαινόμενο» και πως η κυβέρνηση θέλει «την υγιή επιχειρηματικότητα», επαναφέροντας το γνωστό μύθο «χωρίς επιχειρήσεις δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι».

Θέλουν ισχυρές αντιλαϊκές κυβερνήσεις

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση για απλή αναλογική, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε «ένα εκλογικό σύστημα που επιτέλους θα σταματήσει αυτό το δίαυλο που υπάρχει μεταξύ πολιτικής και χρηματοδότησης. Ενα εκλογικό σύστημα το οποίο θα διασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σταθερές κυβερνήσεις».

Για το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής συγκυβέρνησης, απάντησε ότι «η χώρα μας διαθέτει μια κυβέρνηση, η οποία αποδεικνύεται ότι πάει πάρα πολύ καλά» και πως «κυβερνήσεις συνεργασίας δεν πρόκειται να δεχθούμε. Συναίνεση όμως και συνεργασία όλων των δυνάμεων - φυσικά όχι σε κυβερνητικό επίπεδο - όχι απλώς δεχόμαστε, αλλά και το αποζητούμε».