Αγάπη και ελευθερία με αντάλλαγμα
Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000

Ο Ζεράρ Ντεπαρτιέ σε μια σκηνή από την ταινία «Το αγοράκι», που θα παρουσιάσει η ΕΤ-3 στις 00.30
Οχι μόνο μπήκε το 2000, αλλά σε λίγο μάς τελειώνει, ενώ εμείς δεν τελειώσαμε, ευτυχώς. Ομως, οι εικασίες, οι «προφητείες», οι προαισθήσεις και τα «οράματα» των κινηματογραφιστών για το 2000 τελειωμό δεν είχαν. Στη μία μετά τα μεσάνυχτα (01.00), θα παρουσιαστεί από τη ΝΕΤ η ταινία «Μεσάνυχτα» των Βάλτερ Σάλες και Ντανιέλα Τομάς. Η υπόθεση έχει κάπως έτσι: Ενας γέρος φυλακισμένος προφητεύει ότι το 2000 θα είναι η χρονιά της ελευθερίας για όσους κάνουν κάτι σημαντικό, πράξουν κάτι αντίθετο με τις επιθυμίες τους. Ο Ζάο, ένας κατάδικος που εκτίει 30 χρόνια ποινής, δέχεται να δολοφονήσει τον καλύτερό του φίλο, με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Θα την αποκτήσει και θα γνωρίσει την Μαρία, μια γυναίκα που την έχει εγκαταλείψει ο άνδρας της και περιφέρεται στους δρόμους του Ρίο, και θα επιχειρήσει να κάνει μαζί της μια νέα αρχή, λίγο πριν εκπνεύσει το 1999. Με τους: Φερνάντα Τόρες, Κάρλος Βοσκονέλος.

Από την ΕΤ-3 στις 00.30 θα προβληθεί η ταινία του Μορίς Πιαλά «Το αγοράκι». Ο Ζεράρ, ένας σαραντάρης με καλή δουλιά, δυο πρώην συζύγους και πολλές ερωμένες, έχει ένα τετράχρονο αγοράκι που το βλέπει σπάνια. Κι αυτό γιατί είναι εγωκεντρικός και απαιτεί από τους άλλους αγάπη χωρίς να την ανταποδίδει. Επισκέπτεται με τηλεγραφική ταχύτητα το παιδί του, προσκομίζοντας εντυπωσιακά δώρα, αλλά δεν του δίνει τη στοργή, την οποία έχει ανάγκη το μικρό αγοράκι. Με λίγα λόγια, ο Ζεράρ είναι ένας τύπος ανεύθυνος, που δεν ξέρει να αγαπά. Ισως κάποια στιγμή μέσα στα κινηματογραφικά περιθώρια να του δοθεί η ευκαιρία να μάθει... Με τον Ζεράρ Ντεπαρτιέ.

Από το STAR στις 21.00 «Σταγόνες αγάπης» του Τζέρι Ζακς.

Δυο αδελφές, που είχαν να ιδωθούν 20 χρόνια, ξανασυναντιούνται όταν η μία μαθαίνει πως έχει λευχαιμία. Η συνάντηση δε θα είναι εύκολη, οι παλιές αντιθέσεις ξαναφουντώνουν, αλλά η πραγματικότητα του θανάτου θα τις φέρει κοντά, τόσο κοντά, όσο ποτέ δεν είχαν υπάρξει. Πρόκειται για μια διασκευή ενός θεατρικού έργου του Σκοτ Μακ Φέρσον, ο οποίος πέθανε από aids το 1992. Η ταινία θυμίζει την ατμόσφαιρα του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, κάνοντας όμως να μειδιούμε με τα πιο τραγικά γεγονότα, όπως είναι η ανίατη ασθένεια και φυσικά το αποτέλεσμα της: ο θάνατος. Με την Ντάινα Κίτον που ήταν και υποψήφια για Οσκαρ και την Μέριλ Στριπ. Πλάι στις δυο εκπληκτικές γυναίκες, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο.