Τα κυριαρχικά δικαιώματα έγιναν «εδαφικές λεπτομέρειες»!

Αποκαλυπτικές για το πραγματικό περιεχόμενο του διμερούς διαλόγου οι χτεσινές δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου

Σάββατο 15 Μάη 2010

Eurokinissi

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα αποτελέσει τον πολιτικό μηχανισμό για την προώθηση του συνόλου των διευθετήσεων μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
«Το Αιγαίο, τα θέματα της εδαφικής κυριαρχίας, της κυριαρχίας στον αέρα και τη θάλασσα, ένα μεγάλο μέρος από τα αιτήματα που διατυπώνονται είναι κατασκευασμένα, από μερικούς πολύ ικανούς διπλωμάτες, δημοσίους υπαλλήλους, που δουλειά τους είναι να δημιουργούν αφορμές διαπραγμάτευσης, δηλαδή διαφορές (...) Οπου υπάρχει διαφωνία για τον καθορισμό εδαφικών λεπτομερειών ή γεωγραφικών ιδιομορφιών, η λύση να δίνεται από τρίτους, εντεταλμένους προς τούτο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Αυτά δήλωσε χτες ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας - Τουρκίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αθήνα του πρωθυπουργού της Τουρκίας, ρίχνοντας τροχιοδεικτικές βολές για το ποιο είναι το περιεχόμενο και το πλαίσιο του διμερούς διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη πίσω από τους πανηγυρισμούς περί «οικονομικής συνεργασίας».

Ο Θ. Πάγκαλος μίλησε για όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και επισημοποίησε την κυβερνητική γραμμή περί αποδοχής της ύπαρξης ελληνοτουρκικών «διαφορών». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση συζητάει στη βάση της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, που είναι και η πάγια τουρκική θέση, παίρνοντας το νήμα από τις συμφωνίες του Ελσίνκι και της Μαδρίτης.

Περιφερειακές συνεργασίες

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε: «Ενα πρόβλημα υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και αυτό παύει σιγά σιγά να είναι αποκλειστικής μας δικαιοδοσίας: Το Κυπριακό. Εκεί χρειάζεται μια διαρκής, δίκαιη συμφωνία, αλλά εκεί θα παίξουν κύριο ρόλο και οι Κύπριοι εκατέρωθεν. Εμείς αρκεί να δεσμευτούμε να μην παρεμποδίζουμε τις συνομιλίες».

Από κει και πέρα έβαλε το πλαίσιο της συνεργασίας, που είναι ο ενιαίος επιχειρηματικός χώρος για τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων Ελλάδας και Τουρκίας, που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή.

Προέτρεψε «να δημιουργήσουμε περιφερειακά συγκροτήματα που θα απαντάνε στην παγκοσμιοποίηση», επισημαίνοντας ότι «μια τέτοια πράξη δεν ακυρώνει την Ευρωπαϊκή Ενωση» και πως «χρειάζονται στενότερες περιφερειακές συνεργασίες (...) Υπάρχει χώρος, ικανή αγορά με παραγωγικές δυνάμεις, όπως είναι τα Βαλκάνια, η Ανατολική Μεσόγειος και άξονας αυτού του χώρου η Ελλάδα και η Τουρκία».

Προφανώς για μια τέτοια συνεργασία οι δύο χώρες πρέπει να απαλλαγούν από τα «βαρίδια» των κυριαρχικών δικαιωμάτων, εν προκειμένω η Ελλάδα που δέχεται τις απειλές και τις αμφισβητήσεις από την Τουρκία, να τις προσπεράσει.

Γι' αυτό ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης «αναθεώρησε» μεμιάς το δόγμα περί «απειλών» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και προέτρεψε την τουρκική πλευρά να κάνει το ίδιο και από κοινού οι δύο χώρες να αντιμετωπίσουν τους «πραγματικούς» κινδύνους. Δηλαδή, από κοινού στα ιμπεριαλιστικά δόγματα.

Το παραμύθι των εξοπλισμών

«Αισθάνομαι εθνική ντροπή - είπε σε άλλο σημείο ο Θ. Πάγκαλος - κάθε φορά που αναγκάζομαι να αγοράζω όπλα που δεν μας χρειάζονται, με βάση μια αντικειμενική εκτίμηση των κινδύνων που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο, για την Ελλάδα - και ξέρω ότι και οι Τούρκοι αγοράζουν όπλα που δεν τους χρειάζονται, όχι για πραγματικούς, αλλά για φανταστικό κίνδυνο που προκύπτει από μια αντιπαράθεση, που είναι δυνατό και πρέπει να λυθεί πολιτικά, έτσι ώστε να βαδίσουν οι δύο λαοί μαζί για μεγαλύτερη ευημερία, αξιοποιώντας παραγωγικά τα κολοσσιαία ποσά που εσείς και εμείς σπαταλούμε γι' αυτά τα όπλα».

Ουσιαστικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποβαθμίζει τις τουρκικές απειλές, με ενεργό μάλιστα το «κάζους μπέλι» (αιτία πολέμου) της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο. Πολύ περισσότερο, κρύβει ότι η κούρσα των εξοπλισμών γίνεται κατ' απαίτηση του ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχουν οι στρατοί των δυο χωρών. Κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε μείωση των εξοπλισμών στην περιοχή του Αιγαίου - σχέδιο που συνδέεται με το τουρκικό αίτημα για αποστρατικοποίηση ανατολικά του 25 Μεσημβρινού - δε σημαίνει τίποτα, αφού το ΝΑΤΟ θα αξιοποιήσει το «περίσσευμα» για άλλες επιχειρήσεις του στην περιοχή.