ΝΑΤΟ
Σχεδιάζουν πολλά «Αφγανιστάν» ως το 2020
Τρίτη 18 Μάη 2010

Οι φονιάδες του ΝΑΤΟ επί το έργον στο Αφγανιστάν
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Πολλά «Αφγανιστάν». Διεύρυνση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας με ΕΕ, Ρωσία, «ακόμη και Κίνα», για την αντιμετώπιση κοινών απειλών ασφαλείας (π.χ., ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επιθέσεις στο κυβερνοδιάστημα, πειρατεία, κ.ά.). Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών παρά την καπιταλιστική κρίση. Αυτά μεταξύ άλλων σχεδιάζει για την επόμενη δεκαετία η Βορειοατλαντική Συμμαχία, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του νέου ιμπεριαλιστικού δόγματος που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η δωδεκαμελής ομάδα ειδικών με επικεφαλής την Αμερικανίδα πρώην υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ.

Μιλώντας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες συντάκτες του νέου ΝΑΤΟικού επιθετικού δόγματος, σημείωσαν πως το Αφγανιστάν, που ήταν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας η «εξαίρεση» για το γεωπολιτικό χώρο δράσης του ΝΑΤΟ, «θα πρέπει να γίνει ο κανόνας», καθώς θεωρείται «επιτακτική» η ανάγκη για δράση του ιδιαίτερα εκτός του εδάφους των 28 χωρών - μελών. Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, γγ του ΝΑΤΟ, ισχυρίστηκε μάλιστα πως η Συμμαχία θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να νικήσει στο Αφγανιστάν προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή άλλες παρόμοιες ιμπεριαλιστικές επιθέσεις στο μέλλον.

Ειδησεογραφικά πρακτορεία που διάβασαν το προσχέδιο εκτιμούν πως εκτός των άλλων επιχειρείται η γεφύρωση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ - που επιδιώκουν ένα μεγαλύτερο «διεθνή» ρόλο του ΝΑΤΟ - και στην Ευρώπη - που επιθυμεί τη διατήρηση του «παραδοσιακά» δήθεν «αμυντικού» ρόλου του. Παράλληλα, επισημαίνεται η επιμονή των συντακτών για μία σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών αφού μόνο έτσι το ΝΑΤΟ θα μπορέσει να διατηρήσει τον ιμπεριαλιστικό του ρόλο. Επισημαίνεται έτσι πως από τις 28 ΝΑΤΟικές χώρες μόνο έξι (ανάμεσά τους η Ελλάδα...) διατηρούν τη δέσμευση για στρατιωτικές δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ. Προτείνουν συνεπώς πως η αύξηση των δαπανών θα μπορούσε να επιτευχθεί με «εξυπνότερες» επενδύσεις και το «πάγωμα» ανταγωνιστικών προγραμμάτων (όπως, π.χ., κάνουν Βρετανία και Γαλλία εντός και εκτός ΝΑΤΟ)...