ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αρχίζει η εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου

Πρόσκληση για την έναρξη νέου γύρου «διαλόγου» έστειλε στους κοινωνικούς εταίρους το υπουργείο Εργασίας

Σάββατο 22 Μάη 2010

Μόνος δρόμος διαλόγου για τους εργάτες είναι αυτός για την οργάνωση των ταξικών τους αγώνων κόντρα στα μονοπώλια (φωτ. από την απεργία της Πέμπτης)
Στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων με την οποία θα αρχίσει η εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο προχωρά η κυβέρνηση. Μια μέρα μετά την πανεργατική απεργία, ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος με επιστολή του προς τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) τους καλεί να διαβουλευτούν(!) για την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων.

Σημειώνεται ότι το μνημόνιο, που ήδη από τις αρχές του Μάη είναι νόμος του κράτους, προβλέπει μεταξύ άλλων:

Μετά τα παραπάνω, η διαβούλευση την οποία επικαλείται η κυβέρνηση είναι μόνο «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων, αφού ήδη οι εργοδότες επιζητούν και διεκδικούν αυτά τα μέτρα και ακόμα χειρότερα, ενώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δηλώνει πάντα διαθέσιμη. Θα πρόκειται για διαβούλευση μεταξύ της ίδιας «οικογένειας». Πολύ περισσότερο, που ακόμα και αυτή η θεατρική παράσταση διαλόγου δεν έχει την παραμικρή αξία καθώς στην επιστολή του ο υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι με την εφαρμογή του μηχανισμού του μνημονίου «η χώρα μας ανέλαβε την υποχρέωση για εφαρμογή ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος σειράς διαρθρωτικών αλλαγών...»!