Μεγάλα κόλπα για την κερδοφορία...
Σάββατο 22 Μάη 2010

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΜΑΣ οι τράπεζες! Η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν ευνοϊκά δάνεια και δανειακές ρυθμίσεις προκειμένου ο κόσμος να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει ήδη πάρει.

Τι αλτρουισμός, τι πατριωτισμός και τι υπευθυνότητα! Τελικά τα είχαμε παρεξηγήσει αυτά τα ιδρύματα. Μόνο το καλό μας θέλουν και είναι δίπλα μας όποτε τα χρειαστούμε.

Φυσικά, θα πληρώσουμε κάτι παραπάνω (διότι όποιος παίρνει δάνειο για να αποπληρώσει δάνειο απλούστατα είναι διπλά φεσωμένος). Ομως, οι τράπεζες θα παρουσιάσουν ωραιότατους ισολογισμούς στους μετόχους τους.

Τη λαϊκή οικογένεια πάλι θα την έχουν «στο χέρι» για τα επόμενα 250 χρόνια αφού θα χρωστάει ό,τι έχει και ό,τι ίσως αποκτήσει. Και η ζωή (της δικής τους κερδοφορίας και της δικής μας ανέχειας) συνεχίζεται.

Αλλωστε, λεφτά με ...τη σέσουλα έλαβαν όλες οι τράπεζες με τα περίφημα 28 δισεκατομμύρια που τους έδωσαν (και τα πήραν από εμάς). Να μην τα επενδύσουν λιγουλάκι;

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟ πρότεινε, η Γαλλία συμφωνεί «επί της αρχής» και η Βρετανία επίσης. Ολοι θέλουν ένα «ισχυρό ευρώ», μόνο που πρέπει να ρυθμιστούν οι «μικρολεπτομέρειες».

Τι να είναι άραγε αυτές οι «μικρολεπτομέρειες»; Προφανώς τα συμφέροντα των πολυεθνικών που ο καθένας εκπροσωπεί. Οπως πάντα, το μοίρασμα των αγορών...

Είμαστε, όμως, σχεδόν βέβαιοι ότι στο τέλος θα τα βρούνε. Γιατί μπορεί οι ανταγωνισμοί τους να είναι εντονότατοι, πλην όμως όταν πρόκειται να απομυζήσουν τους λαούς της Ευρώπης στο τέλος βρίσκουν τη «χρυσή τομή».

Και μετά από λίγο καιρό αρχίζουν οι... «τομές» από τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ, που όλως τυχαίως είναι όλες προς την ίδια κατεύθυνση: Την ανταγωνιστικότητα.



Γρηγοριάδης Κώστας