ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ
Το έγκλημα συνεχίζεται
Πέμπτη 27 Μάη 2010

Η πετρελαιοκηλίδα έχει προκαλέσει τεράστια καταστροφή
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία αποκαλύπτονται, όσον αφορά την «εγκληματική πολιτική» της βρετανικής πετρελαϊκής ΒΡ, η οποία «αγνόησε» πολλές προειδοποιητικές ενδείξεις πριν την έκρηξη η οποία κατέστρεψε την εξέδρα Deepwater Horizon και προκάλεσε την τεράστια διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Ομπάμα επιμένει πως «η ΒΡ είναι μια καλή εταιρεία», τη στιγμή που η οργή ξεχειλίζει για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα.

Οπως προκύπτει, πριν την έκρηξη είχαν εντοπιστεί πολλά προβλήματα, απροσδόκητες αυξήσεις της πίεσης, διαρροές υγρών, προβλήματα στο σκυρόδεμα που προστάτευε το κοίτασμα, και αποκλίσεις στην πλατφόρμα από το καθορισμένο πρόγραμμα άντλησης, ακόμη και έως τα τελευταία λεπτά πριν σημειωθεί η έκρηξη και κανείς δεν έκανε τίποτα.

Ισως γιατί, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», επικαλούμενη την έκθεση του ερευνητή του υπουργείου Εσωτερικών, εκτός των εργαζομένων ούτε και οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι που ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των εργασιών στην πλατφόρμα δεν έπραξαν τίποτα καθώς υπάρχουν στοιχεία μόνιμου χρηματισμού και διαφθοράς, τέτοια που τους έκαναν να θεωρούν εαυτούς «μέρος της εταιρείας».

Περισσότερο από ένα μήνα μετά η BP δεν έχει «καταφέρει» να σταματήσει, ούτε καν να περιορίσει σημαντικά, τη διαρροή αργού, που έχει εξαπλωθεί σε τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις και πλήττει πλέον τις ακτές και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα στη Λουιζιάνα, ενώ ένα ακόμη «ατύχημα» έγινε και στην Αλάσκα. Συγκεκριμένα, αγωγός πετρελαίου που διασχίζει την Αλάσκα, ο οποίος ανήκει, εν μέρει, στην BP, έκλεισε την Τρίτη μετά από διαρροή αρκετών χιλιάδων βαρελιών.