ΟΟΣΑ
Εφαρμογή του μνημονίου διά πυρός και σιδήρου

Βλέπουν έκρηξη της επίσημης ανεργίας και βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ. Εύσημα στην κυβέρνηση για τα αντιλαϊκά πακέτα

Πέμπτη 27 Μάη 2010

Associated Press

Αναιμική «ευημερία» των οικονομικών δεικτών προβλέπει ο ΟΟΣΑ, χωρίς να κρύβει ότι η όποια ανάκαμψη θα συνδυαστεί με αύξηση της ανεργίας και βύθιση του ΑΕΠ
Πυγμή και τσάκισμα των λαϊκών αγώνων προκειμένου να εφαρμοστεί κατά γράμμα η συμφωνία-μνημόνιο με την ΕΕ και το ΔΝΤ αξιώνει ο ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι «παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει σε κοινωνικό επίπεδο θα πρέπει να επιτύχει στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Οι «αβεβαιότητες» που βλέπει μπροστά το μαύρο μέτωπο της πλουτοκρατίας έχουν να κάνουν με την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, δίνοντας έμφαση σε τυχόν αποκλίσεις «είτε από αστοχία στις δημοσιονομικές προβλέψεις είτε λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων που θα προκαλέσουν τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, η «συμφωνία» θα εφαρμοστεί διά πυρός και σιδήρου, με τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας να εκτινάσσονται σε αστρονομικά ύψη ενώ και με το παραγόμενο ΑΕΠ να συνεχίζει σε τροχιά βύθισης τουλάχιστον μέχρι το 2011 εξαιτίας και της πολιτικής που εφαρμόζουν.

Η έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού κάνει λόγο για «δυσκολίες στην ανάκτηση ανταγωνιστικότητας και στην επίτευξη υγιών δημοσιονομικών στοιχείων σε κάποιες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης». Σε αυτό το πλαίσιο ειδική αναφορά κάνει για Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία, που, σύμφωνα με τον Οργανισμό, «οφείλουν να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τα μέτρα λιτότητας που έχουν ανακοινώσει».

Ειδικά εύσημα αποδίδουν οι τεχνοκράτες στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, συγκαταλέγοντας τη χώρα στην ομάδα με τα «μεγαλύτερα μεταρρυθμιστικά προγράμματα», όπως στο φορολογικό, ασφαλιστικό, στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, τομείς, που όπως σημειώνουν, εκκρεμούσαν επί σειρά ετών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ:

Τέλος, οι προβλέψεις για τα εμφανιζόμενα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό είναι για 8,1% του ΑΕΠ (2010) και 7,1% (2011).