ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ
Συνθλίβει το δικαίωμα στη δουλειά και την αναψυχή

Τόσο οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου, όσο και συνολικά ο λαός, έχουν πραγματικό και άμεσο συμφέρον από το λαϊκό τουρισμό, οργανωμένο σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας

Κυριακή 30 Μάη 2010

Eurokinissi

Ο τουρισμός είναι λαϊκό δικαίωμα και πρέπει να πάψει να αποτελεί μέσο κερδοφορίας για μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες
Μέσα στις γαλέρες των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων ενισχύονται τα αμύθητα πλούτη των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου, που έχουν στα χέρια τους τον τουρισμό της χώρας. Εργαζόμενοι βάναυσα εκμεταλλευόμενοι, «ενοικιαζόμενοι», σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους δουλεύοντας για ώρες σχεδόν τσάμπα, αδήλωτη εργασία, συμβάσεις μιας μέρας κ.ά., σε συνδυασμό με τον τουρισμό - εμπόρευμα, που καθιστά απαγορευτικές για τη λαϊκή οικογένεια ακόμα και λίγες μέρες διακοπών, συνθέτουν την εικόνα του ελληνικού τουρισμού, τη στιγμή που η αναψυχή και οι διακοπές θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είναι δικαίωμα όλων.

Είναι πέρα για πέρα ψέμα ότι το πρόβλημα με τον τουρισμό στη χώρα μας είναι οι απεργίες, τα υψηλά μεροκάματα, οι εργατικές κατακτήσεις. Η πραγματική τραγωδία με τον τουρισμό είναι ότι κάθε επιχειρηματίας επενδύει ή βάζει λουκέτο σύμφωνα με τους δείκτες των κερδών του, ότι ο τουρισμός είναι εμπόρευμα, ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου εργάζονται σε σύγχρονα «Νταχάου» και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα τείνουν να βλέπουν τις διακοπές, την αναψυχή και την ξεκούραση «με τα κιάλια».

«Μωσαϊκό» σύγχρονων κατέργων

Ποιοι κερδίζουν από την καπιταλιστική ιδιοκτησία και στον τουρισμό; Ποιος έχει συμφέρον από έναν «ανταγωνιστικό» κλάδο τουρισμού; Για χάρη της ανταγωνιστικότητας του «ελληνικού τουρισμού» ισχύουν ανάμεσα σε άλλα και τα εξής:

Τουρισμός για ποιον;

Δεν είναι όμως μόνο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στον τουρισμό οι μεγάλοι χαμένοι από τις καπιταλιστικές επενδύσεις στον τουρισμό. Ο τουρισμός - εμπόρευμα είναι έννοια ασύμβατη με τον λαϊκό τουρισμό, με το δικαίωμα όλου του λαού στην αναψυχή, την ξεκούραση, τις ποιοτικές διακοπές. Ούτε οι υπηρεσίες του τουρισμού μπορεί να είναι αναβαθμισμένες όταν επικρατούν τέτοιες εργασιακές σχέσεις, ούτε όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να απολαύσουν πολυήμερες και ποιοτικές διακοπές όταν για χάρη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων: Κόβονται τα επιδόματα αδείας, οι μισθοί παραμένουν στα «τάρταρα», μειώνονται οι μέρες της άδειας, αυξάνονται διαρκώς τα έξοδα για τη μεταφορά, τη διαμονή και τη σίτιση.

Για μόλις δέκα μέρες διακοπές μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται το λιγότερο 700 ευρώ μόνο για τη διαμονή τους σε κάποιο δωμάτιο. Το ατομικό εισιτήριο στα συμβατικά πλοία για Κυκλάδες και Κρήτη στην οικονομική θέση ξεπερνάει τα 30 ευρώ. Τα καθημερινά έξοδα για φαγητό, μετακίνηση κ.λπ. για μια τετραμελή οικογένεια ξεπερνούν τα 150 ευρώ. Ενας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο βασικό μισθό των 740 ευρώ μεικτά, είναι ζήτημα αν μπορεί να απολαύσει 10 - 15 μέρες διακοπές όλο το χρόνο!

Τελικά, ποιον ωφελεί ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και στον τομέα του τουρισμού; Toυς μεγαλοξενοδόχους, τους εφοπλιστές, τους άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Ο εργαζόμενος λαός όχι απλά δεν τους έχει ανάγκη, μα του βάζουν και πολλά εμπόδια στο δικαίωμά του για διακοπές. Γιατί ο τουρισμός δεν μπορεί να οργανώνεται κεντρικά από το κράτος, γιατί να μην φύγουν από τη μέση τα καπιταλιστικά βαρίδια που λυμαίνονται τον τουρισμό στη χώρα; Από έναν τέτοιο λαϊκό τουρισμό έχουν να κερδίσουν τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και συνθλίβονται από τα μονοπώλια.


Ελένη ΜΑΪΛΗ