ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
Οδηγίες για όσους σπεύδουν να βοηθήσουν
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα σκοτώνονται περίπου 2.000-2.500 άνθρωποι σε τροχαία δυστυχήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα, δε, με στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης τους πρώτους εννέα μήνες του 2000 έγιναν 17.592 τροχαία σε ολόκληρη τη χώρα. Σκοτώθηκαν 1.583 άτομα, τραυματίστηκαν βαριά 3.370 και ελαφριά 20.112 άτομα.

Πολλές φορές οδηγοί και επιβάτες αυτοκινήτων έχουν σπεύσει να βοηθήσουν θύματα τροχαίου, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν από κάποιο άλλο όχημα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε δρόμους μεγάλης ταχύτητας. Ακόμη και αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί επειδή δεν τήρησαν τους βασικούς κανόνες προστασίας σε τέτοιες περιπτώσεις. Το ΕΚΑΒ με οδηγίες του επισημαίνει τι πρέπει να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πρώτο βήμα, είναι να βγάλουμε το δικό μας αυτοκίνητο εκτός δρόμου, με φλας αναμμένα και με τους επιβαίνοντες εκτός αυτοκινήτου, μακριά από το δρόμο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά, τα οποία πρέπει να επιβλέπονται συνεχώς.

Δεύτερο βήμα, είναι να τοποθετήσουμε με μεγάλη προσοχή, στην άκρη του δρόμου τρίγωνα ασφάλειας, κώνους, εάν έχουμε, κλαδιά ή άλλα ελαφριά αντικείμενα που θα προειδοποιήσουν ίσως τους επερχόμενους. Ιδανικό είναι τρίγωνο με περιστρεφόμενο κίτρινο φως. Η τοποθέτηση πρέπει να γίνει τουλάχιστον 100 μέτρα προ του ατυχήματος. Εάν υπάρχουν βοηθοί και αν ο δρόμος είναι διπλής κυκλοφορίας, θα πρέπει να γίνει επισήμανση και από την απέναντι πλευρά. Προσοχή χρειάζεται στο πέρασμα στην άλλη πλευρά του δρόμου.

Τρίτο βήμα, είναι κάποιος να κουνάει άσπρο ρούχο ή να κινεί κυκλικά φακό, προ του ατυχήματος, τουλάχιστον 100 μέτρα, όντας ο ίδιος στην άκρη του δρόμου και ποτέ μέσα σε λωρίδα κυκλοφορίας.

Τέταρτο βήμα, είναι η προσφορά πρώτων βοηθειών στους τραυματίες και η ειδοποίηση του ΕΚΑΒ και της ΕΛ.ΑΣ με συγκεκριμένες πληροφορίες: Πού ακριβώς έγινε το ατύχημα. Τι έγινε (ανατροπή, πτώση αυτοκινήτου σε γκρεμό, φωτιά, εγκλωβισμός τραυματιών). Πόσοι τραυματίες υπάρχουν.

Δεν κλείνουμε πρώτοι το τηλέφωνο πριν ρωτήσουμε αν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις από το κέντρο του ΕΚΑΒ ή της ΕΛ.ΑΣ. Εάν υπάρχει χρόνος και ψυχραιμία δίνουμε το τηλέφωνο (κινητό ή από πού τηλεφωνούμε) του καλούντος για πρόσθετες ερωτήσεις.

Πέμπτο βήμα είναι η πληροφόρηση του ΕΚΑΒ (ή της ΕΛ.ΑΣ ή της Πυροσβεστικής) μόλις αφιχθεί, και η ειδοποίηση για τα προειδοποιητικά αντικείμενα που έχουν τοποθετηθεί ώστε να αφαιρεθούν μετά το τέλος της αντιμετώπισης από την Αστυνομία. Μην προσπαθήσετε να τα αφαιρέσετε μόνοι σας προτού τελειώσουν όλα.

Το ΕΚΑΒ υπογραμμίζει ότι οι παραπάνω οδηγίες αποτελούν βασικούς κανόνες. Χρειάζεται, φυσικά, και κάποια προσαρμογή στις συνθήκες του ατυχήματος και του τόπου. Ομως η διασφάλιση του τόπου του ατυχήματος και η συνεχής έγνοια ότι θα μας δουν οι επερχόμενοι, αποτελούν βασικούς κανόνες ενεργειών. Οι ενέργειες αυτές μειώνουν τις πιθανότητες πρόσθετου ατυχήματος και δεν αποτελούν εγγύηση. Η προσφορά βοήθειας γίνεται με προσωπική ευθύνη.