ΕΤΜΑ
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στις απολύσεις

Πολυάριθμο κλιμάκιο συνδικαλιστών βρέθηκε χτες έξω από τις πύλες της ΕΤΜΑ, καλώντας σε συμμετοχή στην πανεργατική απεργία και σε αγώνα ενάντια στις πρόσφατες απολύσεις

Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000

Συνδικαλιστές έξω απο την πύλη της ΕΤΜΑ
«Στην ΕΤΜΑ εργάζονται περίπου 650-700 εργάτες, που ολοένα λιγοστεύουν. Με τις απολύσεις που κάνει κάθε τόσο υπάρχει αβεβαιότητα, σπάσιμο νεύρων. Θα κλείσει, δε θα κλείσει. Βλέπετε, υπάρχει ο ανταγωνισμός και οι πολυεθνικές δεν αφήνουν περιθώριο ύπαρξης».

Τα παραπάνω ανέφεραν, ανώνυμα, εργαζόμενοι στην ΕΤΜΑ με επιστολή τους προς το «Ρ» στις 27 του Αυγούστου. Την περασμένη βδομάδα 250 εργαζόμενοι από το τμήμα παραγωγής νήματος ρεγιόν της επιχείρησης βρέθηκαν στο δρόμο. Χρόνια τώρα γέμισαν τα πνευμόνια τους με χημικά και ανέχτηκαν τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας του γκέτου της ΕΤΜΑ, για να βρεθούν τώρα άνεργοι με μια αποζημίωση και ένα επίδομα.

Εκεί, στο άντρο του εργασιακού μεσαίωνα, που το 1980 βάφτηκε με το αίμα της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, βρέθηκε χτες τα ξημερώματα πολυμελές κλιμάκιο συνδικαλιστών του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος Αθήνας. Μοίρασαν την ανακοίνωση του Συνδικάτου χέρι χέρι και κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην αυριανή πανεργατική απεργία και να δημιουργήσουν επιτροπή αγώνα ώστε να απαιτήσουν την ανάκληση των απολύσεων. «Καμία αποζημίωση δεν μπορεί να πληρώσει όσα οι εργάτες αφήνουν με τη δουλιά τους στα εργοστάσια, δηλαδή τα κέρδη και τα υπερκέρδη, τα πλούτη και το "όνομα", για να συνεχίσει η κάθε επιχείρηση τις κερδοφόρες δραστηριότητές της. Παραμερίστε τους συνδικαλιστές που σας υπόσχονται την αποζημίωση και... τη στήριξη του υφυπουργού Εργασίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συνδικάτου.

Η αγωνία και η αγανάκτηση των εργαζομένων που έπαιρναν την ανακοίνωση ήταν έκδηλες στα πρόσωπα και στα λόγια τους. Αγανάκτηση για την ανασφάλεια της επόμενης μέρας, που πλέον μεγαλώνει ακόμη περισσότερο αλλά και για τα εργοδοτικά σωματεία της επιχείρησης, που δεν είπαν κουβέντα για τις απολύσεις όπως και για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούν.

Εκεί, μπροστά στην πύλη της ΕΤΜΑ, ήταν και ένας από τους απολυμένους εργαζόμενους, ο Γ. Κουρέας. Καλούσε τους πρώην συναδέλφους του να πάρουν μέρος στην απεργία και να αγωνιστούν για να μην καταλήξουν όπως αυτός, άνεργοι.

«Εξίμισι χρόνια δούλευα στο τμήμα ρεγιόν σε άθλιες συνθήκες εργασίας. Ημασταν σαν τα ποντίκια, χωρίς εξαερισμό. Υπάρχει μελετημένο σχέδιο σωματείων και εργοδοσίας για να μη διεκδικούν οι εργαζόμενοι», δήλωσε στο «Ρ» χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος, Δ. Θεοδώρου, τόνισε ότι «ήρθαμε έξω να καλέσουμε τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην εργοδοσία και να θέσουν αίτημα ανάκλησης των απολύσεων. Οι εργαζόμενοι είναι αναστατωμένοι και αγωνιούν για το μέλλον τους».