Αποχαιρετισμός στον σ. Δήμο Μπαρτζώκα

Κηδεύτηκε το Σάββατο, στο Κοιμητήριο Ζωγράφου

Τρίτη 1 Ιούνη 2010

Μεγάλος ο πόνος και η συγκίνηση στον τελευταίο αποχαιρετισμό στον Δήμο Μπαρτζώκα, τον κομμουνιστή πανεπιστημιακό δάσκαλο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που «έφυγε», «σκεπασμένος» με τη σημαία του ΚΚΕ, αφήνοντας πίσω τις ιδέες, τους αγώνες του, το πλούσιο και αξιοθαύμαστο επιστημονικό του έργο.

Το Σάββατο, στο Κοιμητήριο Ζωγράφου, τον αποχαιρέτησαν πολλοί. Στο πλευρό της οικογένειάς του, βρέθηκαν εκεί, σύντροφοι, συνάδελφοι, φοιτητές του, φίλοι. Ολοι συγκλονισμένοι απ' το γεγονός του τόσο ξαφνικού θανάτου του. Οσοι μίλησαν για τη ζωή και το έργο του με συγκίνηση περιέγραψαν έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο και επιστήμονα, σπάνιο για την εποχή μας. Ηταν εκεί αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Νίκο Σοφιανό, ενώ εκ μέρους του Κόμματος μίλησε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ που μεταξύ άλλων είπε:

«Αγαπημένε μας σύντροφε Δήμο, στη συνέχεια και την εξέλιξη της ζωής θα υπάρχεις, γιατί όλα τα χαρίσματα της προσωπικότητάς σου έρχονται από το μέλλον, απ' το σοσιαλιστικό μέλλον. Ερχονται από τη χώρα της πολιτικής προσφυγιάς των γονιών σου όπου γεννήθηκες, μεγάλωσες, σπούδασες και διαπαιδαγωγήθηκες, έρχονται από τη χώρα που η μεγαλειώδης πρώτη προσπάθειά της να οικοδομήσει το σοσιαλισμό κέρδισε το νου και την ψυχή σου, σφράγισε την υπόστασή σου.

Σε αποχαιρετούμε λοιπόν, σύντροφε, όπως πιστεύουμε πως θα ήθελες και όπως σου αξίζει: Με την υπόσχεση πως θα παλέψουμε, ώστε όλα όσα αγάπησες και που γι' αυτά πολέμησες στη ζωή σου - ακόμη καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα - να γίνουν μια μέρα αμετάκλητη πραγματικότητα. Και τότε ξέρουμε πως η μεγάλη σου καρδιά θα χτυπά όχι μόνο στις καρδιές των συντρόφων σου και όσων σε αγάπησαν, αλλά "μέσα στις φλέβες ολουνών", όλων εκείνων των πολλών που με υλικά από τη δική σου πάστα θα θεμελιώνουν στέρεα το λαμπρό κόσμο του δίκιου και την ευτυχία τους». Για το Δήμο Μπαρτζώκα μίλησαν, επίσης, εκπρόσωπος της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου, της ΠΕΑΕΑ κ.ά.