«Εφυγε» ο σ. Αδάμ Παυλίδης
Πέμπτη 10 Ιούνη 2010

ΑΔΑΜ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Φωτο (την περιμένουμε)

Πλήρης ημερών «έφυγε» από τη ζωή ο παλαίμαχος και αλύγιστος αγωνιστής Αδάμ Παυλίδης, 75 χρόνια μέλος του ΚΚΕ και τρεις φορές καταδικασμένος σε θάνατο. Το τελευταίο «αντίο» είπαν την περασμένη Δευτέρα στον Αγιο Φανούριο Δραπετσώνας, σύντροφοί του και συγγενείς του. Παραβρέθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο σ. Αδάμ Παυλίδης γεννήθηκε στη Ρωσία το 1920 και ήρθε στην Ελλάδα με την οικογένειά του το 1924. Στη Δραπετσώνα από τότε, παιδί φτωχής οικογένειας μπήκε από μικρός στη βιοπάλη, στο φούρνο των γονιών του. Τα βάσανα των εργατών, η φτώχεια και η ανέχεια της εποχής του μεσοπολέμου δεν τον αφήνουν ασυγκίνητο. Παίρνει μέρος σε όλους τους αγώνες της περιόδου για καλύτερες μέρες και περισσότερο ψωμί για το λαό. Το 1935 οργανώνεται στην ΟΚΝΕ και μετά στο ΚΚΕ το οποίο υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Μέλος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ Δραπετσώνας, μετά το Δεκέμβρη του 1944 συλλαμβάνεται και περνά από πολλούς τόπους εξορίας και φυλακών (Ικαρία, Αβέρωφ, Γιούρα, Μακρόνησο, Αίγινα) για πολλά χρόνια. Οι σύντροφοί του από τη Μακρόνησο μαρτυρούν πόσο παλικάρι ήταν, γιατί πάντα έμπαινε μπροστά και έτρωγε αυτός το ξύλο, προστατεύοντάς τους πιο αδύνατους. Ηταν παράδειγμα που απέδειξε στις πιο δύσκολες συνθήκες την αντοχή και τον ηρωισμό που συνθέτουν τις ιδιότητες του κομμουνιστή, του επαναστάτη που αγωνίζεται για την απελευθέρωση από τη μισθωτή σκλαβιά. Δε λύγισε. Δεν υπόγραψε.

Ο σ. Αδάμ όμως ξεχώρισε και γιατί ποτέ δεν έβαλε το εγώ πάνω από το εμείς. Ποτέ δεν ανέδειξε προσωπικά κίνητρα. Ηταν πολέμιος της ατομικής φιλοδοξίας που ξεχώριζε και απέκοβε από το κίνημα. Ποτέ δε γλίστρησε στις αστικές αξίες περί ελευθερίας και δημοκρατίας όπως τις προβάλλουν οι εκμεταλλευτές, οι βασανιστές του λαού. Γι' αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πάλη με τον οπορτουνισμό και το 1968 και το 1991, ώστε να μείνει το ΚΚΕ κόμμα της εργατικής τάξης, κόμμα ταξικό που παλεύει για το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό.

Ηταν όλο αυτό το διάστημα συνεπής αγωνιστής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και παρά τα πολλά του χρόνια δεν έλειπε ποτέ από πορεία, από εκδήλωση ή συγκέντρωση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στον Πειραιά και στη Δραπετσώνα.