ΚΚΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αποτέλεσμα οικονομικού στραγγαλισμού η επικίνδυνη κατάσταση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την απαράδεκτη κατάσταση στα νοσοκομεία

Πέμπτη 10 Ιούνη 2010

Η πάλη για αποκλειστικά δημόσια Υγεία πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού
Για την απαράδεκτη κατάσταση στα νοσοκομεία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει:

«Η τραγική και επικίνδυνη για τους ασθενείς κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία, όπου δεν υπάρχει στοιχειώδες υγειονομικό υλικό για τα χειρουργεία, για τα εργαστήρια και τα άλλα τμήματα, είναι αποτέλεσμα του οικονομικού στραγγαλισμού που τους επιβάλλει η κυβέρνηση, προκειμένου να εμφανίσει μειωμένους τους δείκτες της δημόσιας δαπάνης για την Υγεία. Στην κατάσταση αυτή των νοσοκομείων συμβάλλει και η εξάρτησή τους από τους μονοπωλιακούς ομίλους φαρμάκου και ιατρικού υλικού. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται ακόμα περισσότερο η αναμονή των ασθενών, να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή τους σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών και να αναγκάζονται να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τους υγειονομικούς, να μη συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση, με αυτήν την πολιτική που βάζει στη λαιμητόμο του μνημονίου την υγεία του λαού, προκειμένου να βγει αλώβητο από την κρίση το κεφάλαιο. Να δυναμώσουν την πάλη τους για το δρόμο ανάπτυξης που τα μέσα παραγωγής και αυτά που σχετίζονται με την υγεία και το φάρμακο θα είναι λαϊκή περιουσία. Για να λειτουργεί ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών».

Κινητοποιήσεις σε Τζάνειο και Κρατικό Νίκαιας

Επίσχεση εργασίας από την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιούν οι γιατροί στο Τζάνειο νοσοκομείο, καθώς είναι απλήρωτοι για τις εφημερίες των μηνών Μάρτη και Απρίλη, ενώ τους οφείλονται και αναδρομικά από τον περασμένο Δεκέμβρη. Συγκεκριμένα, σε κάθε γιατρό, οφείλονται 1.000-1.200 ευρώ δεδουλευμένων εφημεριών. Χτες, που το νοσοκομείο εφημέρευε, αντιμετωπίστηκαν μόνο τα ιδιαίτερα επείγοντα περιστατικά, ενώ οι γιατροί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου.

Οπως κατάγγειλαν, η συνεχιζόμενη υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας έχει σαν αποτέλεσμα την περικοπή στα κονδύλια των εφημεριών. Αποτέλεσμα να περικόπτεται αριθμός των εφημερευόντων ιατρών αδιαφορώντας για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Εξαιτίας της έλλειψης υλικών αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία καρδιολογικών και οφθαλμολογικών περιστατικών. Οι ελλείψεις του νοσηλευτικού προσωπικού ξεπερνούν το 40% του προβλεπόμενου από τον πεπαλαιωμένο Οργανισμό του νοσοκομείου, ενώ σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν σε όλο το υπόλοιπο προσωπικό, στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στα εργαστήρια.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες και οι εργαζόμενοι του Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας λύσεις στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και για την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους συνταξιούχους των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων που πραγματοποιούσαν την ίδια ώρα κινητοποίηση έξω από το υπουργείο.