ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Εντείνει τις παρεμβάσεις του το ΠΑΜΕ

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ

Παρασκευή 11 Ιούνη 2010

Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Σειρά παρεμβάσεων με συγκεντρώσεις - συζητήσεις σε χώρους δουλειάς στις πρώην ΔΕΚΟ πραγματοποιούν το αμέσως επόμενο διάστημα οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις. Στόχος η ενημέρωση των εργαζομένων για τις αιτίες, τους στόχους και τις αντεργατικές, αντιλαϊκές επιπτώσεις του σχεδίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την επιτάχυνση, ένταση και ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων πρώην ΔΕΚΟ και το ξεπούλημα συνολικά του δημόσιου πλούτου.

Μέσα από την ενημέρωση να αναδειχθεί η ανάγκη για συντονισμό της δράσης των εργαζομένων και δυνάμωμα του αγώνα που όχι μόνο θα βάζει εμπόδια στην πολιτική αυτή, αλλά θα έρχεται σε σύγκρουση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, θα θέτει το ζήτημα της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας θα ενταχθούν σε ενιαίους αποκλειστικά κρατικούς φορείς στην υπηρεσία του λαού. Το πρόγραμμα παρεμβάσεων του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

Σιδηρόδρομοι στην υπηρεσία του λαού

Την κατεύθυνση της οργάνωσης αγώνων που θα προβάλλουν τον άλλο δρόμο ανάπτυξης ανέδειξε και το χτεσινό μπλοκ των ταξικών δυνάμεων, στην απεργία και τη συγκέντρωση των σιδηροδρομικών στο υπουργείο Μεταφορών. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΣΕ, όπως και οι υπόλοιπες πρώην ΔΕΚΟ, προορίζονται για ιδιωτικοποίηση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και από άλλους χώρους των πρώην ΔΕΚΟ, όπως ΟΤΕ και ΕΛΤΑ, αναδεικνύοντας την ανάγκη συντονισμού της δράσης των εργαζομένων.

Σε δήλωσή του, ο Π. Παναγούλιας, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, θύμισε τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης, αναδεικνύοντας έτσι ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ έχει και τη σφραγίδα της ΝΔ. Η πολιτική αυτή, είπε, «γίνεται παντού. Ξεπουλιούνται τα πάντα. Μη μας κοροϊδεύουν άλλο για τα ελλείμματα. Αν δεν ξεσηκωθούμε και δεν αντιδράσουμε σε αυτές τις πολιτικές δεν έχουμε μέλλον. Το μήνυμα πρέπει να είναι αγώνας για ανατροπή αυτών των πολιτικών».

Στην αντίπερα όχθη στέκεται η πλειοψηφία - ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» - στην Ομοσπονδία. Η κριτική που προβάλλουν είναι ότι πρόκειται για δήθεν πρόχειρες πολιτικές της κυβέρνησης και ότι αποφασίστηκαν χωρίς «διάλογο» με την Ομοσπονδία. Επιζήμια είναι και η θέση που προβάλλουν μαζί και άλλες δυνάμεις που εμφανίζονται ως «αριστερές» για εθνικοποίηση επιχειρήσεων συγκαλύπτοντας το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις μέσα στον καπιταλισμό, ακόμα και οι δημόσιες, στοχεύουν στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων για να βγάλει κέρδη το κεφάλαιο.

Ανάλογη απεργιακή συγκέντρωση έγινε και στη Θεσσαλονίκη όπου ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.