ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Ο λαός έχει πείρα να αφοπλίσει εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα

Περιοδεία στη Μυτιλήνη πραγματοποίησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

Παρασκευή 11 Ιούνη 2010

Από την περιοδεία στο ΙΚΑ Μυτιλήνης
Στη Μυτιλήνη περιόδευσε χτες ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, όπου το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου του Κόμματος. Είχαν προηγηθεί περιοδείες στο ΙΚΑ, στην αγορά της πόλης και στην Πυροσβεστική, στο πλαίσιο των οποίων συζητήθηκαν εκτενώς οι συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής για την εργατική τάξη και ιδιαίτερα για τη νεολαία.

Εγιναν ακόμα παραστάσεις διαμαρτυρίας στον εισαγγελέα και στον λιμενάρχη για τη δίωξη σε βάρος στελεχών του Κόμματος που συμπαρατάχθηκαν με τους απεργούς ναυτεργάτες στις 31 του Μάη και την απαράδεκτη είσοδο του Λιμενικού στα γραφεία του Κόμματος προκειμένου να τους συλλάβει. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, ο Γ. Μαρίνος ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος για την καπιταλιστική κρίση και την πρόταση διεξόδου που συζητάει πλατιά με το λαό.

Μιλώντας το βράδυ στην πλατεία Σαπφούς, ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Μέσα από την 92χρονη ιστορία του ΚΚΕ έχει αποδειχθεί ότι το κόμμα της εργατικής τάξης έχει γερές ρίζες μέσα στο λαό.

Μαζί του έγραψε λαμπρές σελίδες στην Ιστορία αυτού του τόπου. Μαζί του αντιπάλεψε μεγάλες δυσκολίες και τα έβγαλε πέρα με τους πιο σκληρούς αντιπάλους.

Αυτός ο λαός έχει το λόγο, να κρίνει με αυστηρότητα τα γεγονότα στη Μυτιλήνη και να καταδικάσει την εισβολή των λιμενικών στα γραφεία του ΚΚΕ, να καταδικάσει τους υπεύθυνους για τη σύλληψη, κράτηση και παραπομπή σε δίκη των στελεχών του Κόμματος, του κομμουνιστή βουλευτή γιατί υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και συμμετείχαν στην περιφρούρηση της απεργιακής κινητοποίησης των ναυτεργατών στις 31 Μάη, για να αντιμετωπιστούν οι τρομοκρατικές πιέσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Οι συλλήψεις στελεχών του ΚΚΕ αποτελούν εφαρμογή αποφάσεων που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τους εφοπλιστές, με σκοπό να ποινικοποιήσουν την πολιτική και συνδικαλιστική δράση, να περιορίσουν τη δράση του ΚΚΕ και να τρομοκρατήσουν τις λαϊκές δυνάμεις.

Δεν τους φοβόμαστε, δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Αντίθετα, η επίθεση στο ΚΚΕ πεισμώνει τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, τους φίλους και τις φίλες του Κόμματος, δυναμώνει την προσφορά πλατύτερων λαϊκών δυνάμεων που στηρίζουν και θα στηρίξουν περισσότερο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Τους ενοχλεί το ΚΚΕ γιατί αντιπαλεύει την υποταγή και οργανώνει την αντίσταση και την αντεπίθεση του λαού.

Τους ενοχλεί, γιατί συγκρούεται με την αντιλαϊκή πολιτική, με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, πρωτοστατεί στην πάλη για κάθε λαϊκό πρόβλημα, έχει πρόταση εξουσίας που δίνει δύναμη στο λαϊκό αγώνα.

Τους ενοχλεί γιατί εκπληρώνει ιδιαίτερο ρόλο στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και μάχεται για την ανασυγκρότησή του.

Ο κάθε εργαζόμενος να σκεφτεί καλά ένα διαχρονικό συμπέρασμα που αποδεικνύεται μέσα από την ιστορική πείρα. Κάθε χτύπημα κατά του ΚΚΕ σημαδεύει το λαό μας και τα δικαιώματά του.

Ο αντικομμουνισμός στον οποίο καταφεύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με το ΛΑ.Ο.Σ., είναι ένα από τα πιο αντιδραστικά, επικίνδυνα αντιλαϊκά μέσα γι' αυτό η αντιμετώπισή του είναι ευθύνη των λαϊκών ανθρώπων, των ανθρώπων του μόχθου, των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Χρειάζονται αυστηρά κριτήρια

Τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα προωθούνται με πρόσχημα την κρίση, τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, για τα οποία ο λαός δεν έχει καμία ευθύνη.

Δεν έχει καμία ευθύνη γιατί η δημιουργία των ελλειμμάτων και του χρέους είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που χρηματοδοτεί το μεγάλο κεφάλαιο, που το απαλλάσσει από τη φορολογία και το ενισχύει με χίλιους δυο τρόπους. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που διαθέτει δισεκατομμύρια ευρώ για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, για τους στρατιωτικούς, επιθετικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας.

Ο λαός έχει πείρα και μπορεί να αφοπλίσει τα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης, τα διλήμματα που καλούν το λαό να υποταχθεί, να δεχθεί να περπατάει στα τέσσερα με τον ισχυρισμό να μη χρεοκοπήσει η χώρα.

Τα κεφάλαια, τα περιουσιακά στοιχεία της πλουτοκρατίας είναι εξασφαλισμένα. Αυτός που φτωχαίνει είναι ο λαός και φτωχαίνει την ώρα που η κυβέρνηση δανείζεται για να δώσει και άλλα δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες και στους άλλους μεγαλοκαρχαρίες.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και από αυτή τη σκοπιά πρέπει να κριθούν τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, που δε θα είναι προσωρινά αλλά μόνιμα, μέχρι ο λαός να τα ανατρέψει, να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική.

Χρειάζεται πολύ αυστηρό κριτήριο για όλες τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις.

Αυτοί που βλαστημούσαν τη ΝΔ και πήγαν στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να επαναλάβουν το ίδιο λάθος, επιλέγοντας τώρα τη ΝΔ επειδή διαψεύστηκαν για άλλη μια φορά οι προσδοκίες τους από το ΠΑΣΟΚ. Εχουν υποχρέωση να απελευθερωθούν από το φαύλο κύκλο της χειραγώγησης.

Γιατί και η ΝΔ είναι κόμμα του κεφαλαίου. Η κριτική που κάνει στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων και αυτό φαίνεται καθαρά από τη συμφωνία της με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τη συμφωνία της με την ουσία των αντιδραστικών αλλαγών, από τις θέσεις της για την ανατροπή των κοινωνικοασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η κριτική που κάνει στην κυβέρνηση εκφράζει τις ανησυχίες τμημάτων του κεφαλαίου που εκτιμούν ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι περιοριστική, οδηγεί στη διαιώνιση της ύφεσης της οικονομίας και προτείνουν έναν άλλο τρόπο διαχείρισης με πρόσθετη ενίσχυση του κεφαλαίου για να τονωθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης, ανάπτυξης το ίδιο αντιλαϊκής, με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ο λαός δεν μπορεί να εμπιστευτεί το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που παραδέρνει μέσα στην κρίση του, που αντιμετώπισε την επιθετικότητα του ΠΑΣΟΚ σαν απατημένος σύζυγος, καλλιεργώντας ψεύτικες προσδοκίες για τη σοσιαλδημοκρατία.

Οι εξελίξεις αποδεικνύουν πόσο σωστή είναι η θέση του ΚΚΕ που αποκάλυψε την αφερεγγυότητα, την υποκρισία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για την περιβόητη "ενότητα της αριστεράς".

Καμία εμπιστοσύνη στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ, στον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό που στηρίζει όλα τα χρόνια την αντιλαϊκή πολιτική και τη στρατηγική του κεφαλαίου, επιδιώκοντας τον αφοπλισμό του εργατικού κινήματος.

Ανάπτυξη με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες

Αναμφισβήτητα σε κάθε πτυχή της οικονομικής, κοινωνικής ζωής προβάλλει το πραγματικό δίλημμα: Ανάπτυξη για το λαό ή για τα μονοπώλια, για την πλουτοκρατία;

Από αυτό το δίλημμα δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς γιατί τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Ο δρόμος που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων έχει δοκιμαστεί, εφαρμόζεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ όλα τα χρόνια και έχει φέρει οδυνηρά αποτελέσματα για την εργατική τάξη, τη μικρή αγροτιά, τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τους νέους και τις νέες από τις λαϊκές οικογένειες.

Το ΚΚΕ καλεί τις λαϊκές δυνάμεις να μελετήσουν, να σκεφτούν σοβαρά την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Να προχωρήσουν μπροστά, να στηρίξουν το δρόμο ανάπτυξης που έχει κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Το βασικό ζήτημα σήμερα είναι να συνειδητοποιηθεί πλατιά ότι υπάρχει λύση προς όφελος του λαού.

Μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα της ανεργίας και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δουλειά για όλους.

Μπορεί να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δωρεάν Υγεία και Πρόνοια με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, με την αξιοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Μπορεί να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δωρεάν πραγματική μόρφωση των παιδιών, να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του λαού στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, να προστατευθεί το περιβάλλον.

Μπορεί να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, γενικότερα των συγκοινωνιών προς όφελος του λαού, με σύγχρονα μέσα, με φτηνό εισιτήριο, με ασφάλεια.

Μπορεί να αναπτυχθεί ισορροπημένα η βιομηχανία, η αγροτική οικονομία, ο τουρισμός, να απολαύσει ο λαός μας και άλλοι λαοί τις ομορφιές, την πολιτιστική κληρονομιά αυτού του τόπου.

Οι καθοριστικοί παράγοντες που θα εξασφαλίσουν αυτό το δρόμο ανάπτυξης είναι το πέρασμα της εξουσίας στα χέρια της εργατικής τάξης, στα χέρια του λαού και η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

Να γίνουν, δηλαδή, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, ο ορυκτός πλούτος, οι μεταποιητικές βιομηχανίες, η γη και τα άλλα εργαλεία της ανάπτυξης λαϊκή περιουσία. Να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία.

Να αναπτυχθούν μελετημένα, με κεντρικό σχεδιασμό, παίρνοντας υπόψη τις ανάγκες της περιφέρειας και των κλάδων, τις ανάγκες των νησιών.

Δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα της οικονομίας θα υπάρχουν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί για την αγροτιά και τις μικρές επιχειρήσεις, που θα εντάσσονται στον κεντρικό σχεδιασμό.

Σ' αυτό το δρόμο ανάπτυξης θα εξασφαλίζεται ο εργατικός, κοινωνικός έλεγχος, η ουσιαστική λαϊκή συμμετοχή και πρωτοβουλία, μέσα από λαϊκούς θεσμούς που θα γεννηθούν στην πορεία της πάλης.

Σ' αυτό το δρόμο ανάπτυξης θα αποδεσμευτεί η χώρα μας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμούς, θα απεγκλωβιστεί από το NATO και την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα συνάψει αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με άλλες χώρες.

Η υλοποίηση αυτής της πολιτικής πρότασης είναι επιτακτική ανάγκη και συνδέεται με την καθημερινή δράση.

Συνδέεται με την καλύτερη δυνατή οργάνωση της εργατικής τάξης, τη σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας και την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Συνδέεται με τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα, απαιτεί τη συγκρότηση μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, ενός κοινωνικού-πολιτικού μετώπου πάλης που θα μάχεται αποφασιστικά με την πλουτοκρατία και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, διεκδικώντας την εξουσία».