Υπό διωγμό το βιβλίο
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000

Το σκίτσο του Μητρόπουλου είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων της κυβέρνησης
Γράφαμε χτες, με αφορμή την παρουσίαση από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στοιχείων που εμφανίζουν ως ακμάζουσα την ελληνική βιβλιοαγορά, πως η απόπειρα του ΕΚΕΒΙ να εξωραΐσει την καταστρεπτική για το βιβλίο πολιτική της κυβέρνησης σκοντάφτει στην αμείλικτη πραγματικότητα.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών αποκάλυψε πως τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Η ΠΟΕΒ μιλά ανοιχτά για διωγμό του βιβλίου από την κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο εξισώνει τις εκδοτικές επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρομεσαίες, με οποιαδήποτε άλλη κερδοφόρα επιχείρηση, με αποτέλεσμα αυτές να κινδυνεύουν με κλείσιμο και υπονόμευση του φθηνού και ποιοτικού βιβλίου.

Συγκεκριμένα, ακόμη και οι ελάχιστες, ισχύουσες φορολογικές ελαφρύνσεις του βιβλίου (4% ΦΠΑ και 7% ο συντελεστής φορολόγησης, που έφτασε το 9,1% πέρσι και θα αυξηθεί κι άλλο) ελαφρύνσεις που είναι πολύ πίσω από τις ισχύουσες στην ΕΕ, με το νομοσχέδιο αχρηστεύονται. Γιατί οι εκδότες θα φορολογούνται με βάση τα αποθέματα στις αποθήκες τους. Δηλαδή, με βάση το «μεγάλο και αδιέξοδο πρόβλημά τους». Και οι αποθήκες είναι πρόβλημα, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των αποθεμάτων πολτοποιούνται, δηλαδή δεν είναι εμπορεύσιμα, άρα, όχι μόνο ζημιά αποφέρουν στους εκδότες. Κι όμως, θα φορολογούνται! Επίσης η εξίσωση του βιβλίου με τα άλλα προϊόντα είναι άδικη, αφού αυτά παράγονται σε πολλαπλάσια ποσότητα από αυτή του βιβλίου, το οποίο «καταναλώνεται» σε μεγάλο βάθος χρόνου και συνήθως όχι όλα τα αντίτυπά του.

Η ΠΟΕΒ εκτιμά ότι η μη εξαίρεση του βιβλίου από το φορολογικό νομοσχέδιο και η «εξίσωσή του με τον μπακαλιάρο», συμφέρει τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, που έχουν τεράστιους μηχανισμούς έκδοσης, διακίνησης και διαφήμισης χιλιάδων τίτλων και απολαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι του ετήσιου τζίρου της βιλιοαγοράς. Αντίθετα, τα μικρά, αλλά ιστορικά και ποιοτικά εκδοτικά, τα οποία ανέδειξαν μεγάλους δημιουργούς και δύο νομπελίστες και εξακολουθούν να προσφέρουν ποιοτικό βιβλίο σε πείσμα της «μόδας» και της διαφήμισης, κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση.

Καθώς οι επαφές της ΠΟΕΒ με τους κυβερνητικούς αρμοδίους δεν οδήγησαν πουθενά, αποφασίστηκε, αν δε βρεθεί λύση, να ανακληθούν οι εκπρόσωποί της από το ΔΣ του ΕΚΕΒΙ, να μη συμμετάσχει στις προσεχείς διεθνείς εκθέσεις (και της Φραγκφούρτης), να παραιτηθούν όλα τα ΔΣ των συλλόγων - μελών της και να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Να σημειωθεί τέλος η θλιβερή προσπάθεια του διευθυντή του ΕΚΕΒΙ, Χρ. Λάζου, να υπεραμυνθεί της κυβερνητικής πολιτικής, λέγοντας «είναι άδικος ο χαρακτηρισμός "διωγμός" του βιβλίου... απλά δεν εξαιρείται από το νομοσχέδιο»! Αλλά και η εκτίμησή του ότι η βιβλιοαγορά «πάει καλά», προκάλεσε την αγανάκτηση των εκδοτών, οι οποίοι αποκάλεσαν το ΕΚΕΒΙ «απολογητή της κυβέρνησης», τονίζοντας ότι «δεν έχει πάρει θέση» στα προβλήματά τους.