ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Ρύθμιση που εξυπηρετεί τους προμηθευτές
Τετάρτη 16 Ιούνη 2010

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση του Μάη
Αφήνοντας στο απυρόβλητο τις γενεσιουργές αιτίες της δημιουργίας των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων η κυβέρνηση τελικά προχώρησε χτες σε μια νέα συμφωνία με τους προμηθευτές. Και αυτή η ρύθμιση, ευνοϊκότερη για τους προμηθευτές σε σχέση με τις δυο προηγούμενες, υπακούει στην αντιμετώπιση των δημόσιων νοσοκομείων ως πεδίου της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπου οι παροχές της υγείας αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα και ως πηγή εσόδων ιδιαίτερα στα πλαίσια της, σχεδιαζόμενης, ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων.

Χτες, έγινε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου με εκπροσώπους των συλλόγων των προμηθευτών. Μετά τη συνάντηση ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε μια κατ' αρχήν συμφωνία για ένα διακανονισμό των υπόλοιπων χρεών προς τους προμηθευτές ως εξής: Εξοφλούνται σε μετρητά οι εναπομένουσες οφειλές 2005 και 2006, ύψους 245 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές του 2007 ύψους 1,1 δισ. με άτοκα μονοετή ομόλογα. Οι οφειλές του 2008, ύψους 2,2 δισ. με άτοκα διετή ομόλογα και του 2009 ύψους 2,05 δισ. με άτοκα τριετή ομόλογα. «Τα ομόλογα αυτά θα είναι διαπραγματεύσιμα και θα μπορούν να προεξοφληθούν από τις τράπεζες με βάση τα τρέχοντα επιτόκια προεξόφλησης» εξήγησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου για να προσθέσει ότι αναγνωρίζοντας τη «δυσκολία επιβίωσης πολλών εταιρειών εξαιτίας των καθυστερήσεων αυτών, για τις οφειλές των ετών 2007 και 2008, το Δημόσιο καταβάλλει τοις μετρητοίς ένα επιπλέον ποσό των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί με 200 χιλ. ευρώ περίπου ανά επιχείρηση η οποία έχει οφειλές». Τέλος με διάταξη νόμου που θα κατατεθεί την επόμενη βδομάδα νομιμοποιούνται οι οφειλές που είχαν απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ορίζονται συγκεκριμένες διαδικασίες για άμεσες προμήθειες, που πρέπει να γίνουν μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες που προβλέπονται στο Ν. 3846/2010.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου παρουσίασαν τη ρύθμιση αυτή ως απόδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης απέναντι στους προμηθευτές. Ωστόσο οι αντιδράσεις σχεδόν από το σύνολο των προμηθευτών - πλην εκείνων που αφορούν μικρές ποσότητες σε αναλώσιμα υλικά - έδειξαν ότι είναι ικανοποιημένοι.

Και πώς να μην είναι άλλωστε όταν η κυρίαρχη πολιτική είναι χρυσοφόρα για τους επιχειρηματίες του κλάδου. Είναι αδιάψευστα τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε η HELLASTAT μόνο στον τομέα της σύγχρονης τεχνολογίας στην υγεία (έκθεση για το 2009). Απ' την ανάλυση των στοιχείων 342 επιχειρήσεων διαπίστωσε ότι ο κύκλος των εργασιών τους το 2008 ανήλθε σε 1,86 δισ. ευρώ (αύξηση 8% σε σχέση με το 2007) διαμορφώνοντας τα περιθώρια μεικτού κέρδους σε 41,1% και διασφαλίζοντας 344,32 εκατ. ευρώ κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (ΚΠΦΤΑ).