ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Υψηλά κέρδη και το 2009!

Η κρίση που χτυπάει εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά δε χτύπησε ακόμα την πόρτα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

Τετάρτη 16 Ιούνη 2010

Σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα δέχονται ανελέητη επίθεση με την πιο άγρια μορφή σε όλα τα μέτωπα, που κατακτήσεις δεκαετιών και αυτονόητα δικαιώματα ανατρέπονται και αφαιρούνται το ένα μετά το άλλο, που χιλιάδες νοικοκυριά οδηγούνται στα όρια της εξαθλίωσης, μερικές εκατοντάδες επιχειρήσεις εξακολουθούν να συσσωρεύουν κέρδη δισεκατομμυρίων, και, μάλιστα, να τα αυξάνουν, ακόμα και παρά τη μείωση της ζήτησης που καταγράφεται επίσημα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έρευνα της Statbank με τίτλο «Διαμάντια Εναντίον Κρίσης», που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα 3.000 βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την έρευνα:

Μιλώντας στη διάρκεια της παρουσίασης, οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου επανέφεραν απροκάλυπτα τις αξιώσεις τους. Στους γνωστούς προκλητικούς τόνους, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδης μίλησε για το τέλος του ...«πάρτι των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών, των πολιτικών, του συνόλου, δηλαδή, του ελληνικού λαού που για δεκαετίες παραδόθηκε σε μια φαινομενική ευδαιμονία», περιφρονώντας χυδαία το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα πληρώνουν δεκαετίες τώρα την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

«Αβίαστα απλή και αυτονόητη», είναι, κατά τον εκπρόσωπο του μεγάλου κεφαλαίου, η απάντηση για την «πληρωμή του λογαριασμού», που, όπως είπε, περνάει μέσα από «λιγότερο και πιο αποτελεσματικό κράτος, ιδιωτικοποιήσεις παντού, αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, απελευθέρωση των υπηρεσιών, έξυπνους τρόπους πάταξης της διαφθοράς, εναλλακτικά αυστηρή τήρηση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα ή άρση της μονιμότητας, ανταγωνιστική φορολογία» και μια σειρά προνόμια και διευκολύνσεις για το κεφάλαιο.

Σχολιάζοντας τη ρύθμιση για τη φορολόγηση των μερισμάτων στα διανεμόμενα κέρδη, ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, πολλά από τα μέλη του οποίου «σηκώνουν» τα κεφάλαια που απέκτησαν στη χώρα μέσα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τα επαναεπενδύουν σε άλλες αγορές για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, σημείωσε ότι «σε λίγο δε θα φύγουν οι επιχειρήσεις αλλά οι μετοχές»...