ΠΓΔΜ - ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Πιέσεις για επίλυση «εκκρεμοτήτων»
Σάββατο 19 Ιούνη 2010

Το «γεράκι» του ΝΑΤΟ (αριστερά) με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ
ΣΚΟΠΙΑ--

Τριπλή ήταν - κατά δήλωσή του - η χτεσινή αποστολή του γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν στα Σκόπια. Πρώτον, ήθελε να επιβεβαιώσει τη διαδικασία ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης για την ΠΓΔΜ. Δεύτερον, να επιστήσει την προσοχή στη συνέχιση του Σχεδίου Δράσης για την ένταξη στην ΕΕ και τη συνέχιση πολυεπίπεδων μεταρρυθμίσεων. Τρίτον, να καταστήσει σαφές πως τα Σκόπια δεν πρόκειται να μπουν στο ΝΑΤΟ εάν δε λύσουν τη διαφορά της ονομασίας με την Ελλάδα... Οσον αφορά στο τελευταίο, ο Ράσμουσεν είπε κατά λέξη: «Η πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αποδοθεί αμέσως μόλις βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας. Ενθαρρύνω την κυβέρνηση να επιδείξει ευελιξία και πραγματισμό»...

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι θα κάνει «ό,τι» μπορεί για να αρθούν τα βασικά εμπόδια για την ένταξη της χώρας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, ενώ έριξε παράλληλα το «μπαλάκι» και στην Αθήνα.

Σε άλλο σημείο ο Ράσμουσεν έδωσε στα Σκόπια τα εύσημα για την «καλή δουλειά» που κάνουν οι περίπου 240 στρατιώτες της ΠΓΔΜ στο Αφγανιστάν επαινώντας την πολιτική απόφαση των Σκοπίων να αυξήσουν κι άλλο τη συμβολή τους στην εκεί ιμπεριαλιστική αποστολή.

Το ίδιο 24ωρο στη Μόσχα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, εξέφραζε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ρωσική εταιρεία «Γκάζπρομ» θα συμπεριλάβει τα Σκόπια στον αγωγό «South Stream». Η εξέλιξη, κατά τον Ιβάνοφ, ανοίγει για τα Σκόπια «τις πιθανότητες για την απόκτηση φθηνής και σταθερής ενέργειας». Η διέλευση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ» από την ΠΓΔΜ κοστολογείται σε περίπου 300.000.000 δολάρια, μέρος των οποίων καλύφθηκε με τη ρωσική διαγραφή χρέους της ΠΓΔΜ ύψους περίπου 60.000.000 δολαρίων.

Νωρίτερα, ο Ιβάνοφ είχε συναντηθεί στην Αγία Πετρούπολη και με το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μενβέντεφ.

Ο ρωσο-ιταλικός αγωγός «Σάουθ Στριμ» αφορά στη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου περίπου 30 δισ. κυβικών στην Ευρώπη με παράκαμψη της Ουκρανίας.