ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Για την ανατροπή της βαρβαρότητας
Τρίτη 22 Ιούνη 2010

Με την ΚΝΕ, στον αγώνα για την ανατροπή της βαρβαρότητας που πνίγει τη ζωή τους, τσακίζει τα δικαιώματά τους, αντάμωσαν εκατοντάδες μαθητές και νέοι μεγαλύτερης ηλικίας, στο πλαίσιο του διήμερου μαθητικού φεστιβάλ της Οργάνωσης Πόλης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ που ολοκληρώθηκε χτες. Για δύο ημέρες, το προαύλιο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων μετατράπηκε σε χώρο μαζικής συνάντησης των νέων που δε βολεύονται στους ψεύτικους «παραδείσους» των ναρκωτικών και παλεύουν να οικοδομήσουν το μέλλον τους μέσα από τη συλλογική δράση, παλεύουν για το δικαίωμα στη μόρφωση, στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ώστε να μπορούν να βρουν έκφραση οι καλλιτεχνικές ανησυχίες τους.

Μέσα στις δύο μέρες, δεκάδες μαθητικές ομάδες συμμετείχαν στο τουρνουά μπάσκετ που οργανώθηκε, ενώ 26 μαθητικά συγκροτήματα πλαισίωσαν καλλιτεχνικά το πρόγραμμα. Ετσι δεκάδες μαθητές συμμετείχαν ενεργά, πλάι στους Κνίτες και τις Κνίτισσες, στο διήμερο αυτό συλλογικό δημιούργημα που είχε σαν κεντρικό του σύνθημα «Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις. Αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».

Μέσα από την προετοιμασία και τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ απλώθηκε η παρέμβαση της ΚΝΕ σε μια σειρά σχολείων του νομού, που είχε στόχο να κινητοποιήσει μαθητές, καθηγητές, γονείς στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά. Μια προσπάθεια που όπως αναδείχθηκε, και μέσα από τα εισιτήρια που διακινήθηκαν, αλλά και από την ιδιαίτερη προβολή που βρήκε στα σχολεία, αγκαλιάστηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Τα μαθητικά σχήματα που συμμετείχαν ήρθαν συνειδητά να ενώσουν τη φωνή τους με τη νεολαία της ΚΝΕ. Ο Λάσκαρης και ο Γιάννης, από ένα μαθητικό συγκρότημα της Χαλκιδικής, είπαν στον «Ρ» πως πρέπει να πολλαπλασιαστούν τέτοιες δράσεις που στόχο έχουν να δείξουν πως η νεολαία έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις. «Είμαστε εδώ για να πούμε κι εμείς ότι είμαστε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Σε καθηλώνουν. Οι νέοι έχουμε αναζητήσεις, που όμως δεν μπορούν να βρουν διέξοδο γιατί μπροστά μας υψώνονται τεράστια και ανυπέρβλητα εμπόδια. Είναι σημαντικό αυτό που κάνει η ΚΝΕ. Προβάλλει το λαϊκό πολιτισμό, τη λαϊκή δημιουργία, δείχνει το δρόμο που πρέπει να διαλέξει η νεολαία».

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τα Ναρκωτικά με εισηγητές τον Κώστα Τζιάρα, εκπαιδευτικό στο μεταβατικό σχολείο του ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ» και τον Αυγερινό Μαϊστρέλη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής στο ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ».

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η Ελένη Κυγιάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Οπως σημείωσε, «για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά αποκτά μεγάλη σημασία ειδικά τώρα που τα προβλήματα της νεολαίας οξύνονται. Η αιτία που οδηγεί τους νέους στα ναρκωτικά είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα με τα αδιέξοδα που δημιουργεί στους νέους, την εργασιακή ανασφάλεια, τη φτώχεια, τους φραγμούς στη μόρφωση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πιο έντονο σε εργατογειτονιές, σε νυχτερινά σχολεία, σε επαγγελματικές σχολές, ενώ συνδέεται στενά με την ανεργία και τη σχολική διαρροή. Παράλληλα το σύστημα χρησιμοποιεί τα ναρκωτικά για να απομακρύνει τους νέους από το συλλογικό αγώνα για την καλυτέρευση της ζωής». Και κάλεσε τους νέους να μπουν στην αντεπίθεση μαζί με το ΚΚΕ και τη νεολαία του, στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής.

Στην Αθήνα και άλλες πόλεις

Τη σκυτάλη παίρνει το επόμενο διάστημα η Αθήνα που διοργανώνει τρία Μαθητικά Φεστιβάλ το Σάββατο 26 Ιούνη (που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών):

Σε όλα θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα στη θέση του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά και στην καπιταλιστική κρίση, θα υπάρχουν περίπτερα θεραπευτικών κοινοτήτων, βιβλιοπωλεία, συναυλίες μαθητικών συγκροτημάτων, θεατρικά δρώμενα και προβολές DVD.

Ακόμα, τις επόμενες ημέρες Μαθητικά Φεστιβάλ γίνονται σε:

25 Ιούνη: Λιβαδειά, Σέρρες, Βέροια, Κομοτηνή.

25-26 Ιούνη: Ξάνθη.

26 Ιούνη: Γιάννενα, Πύργος, Τρίπολη, Κατερίνη, Καβάλα, Πρέβεζα, Λαύριο, Λαμία, Χαλκίδα.

26-27 Ιούνη: Παλλήνη.

27 Ιούνη: Κοζάνη, Αργος Ορεστικό Καστοριάς.

30 Ιούνη: Αίγιο, Φλώρινα.

2 Ιούλη: Καλαμάτα.

3 Ιούλη: Ηράκλειο.