ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ενιαία επίθεση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Ακατάσχετη προπαγάνδα για να περάσουν οι ανατροπές

Τετάρτη 23 Ιούνη 2010

Οπως στις προηγούμενες απεργίες, έτσι και σήμερα, οι δρόμοι πρέπει να πλημμυρίσουν από απεργούς και διαδηλωτές με τα πανό του ΠΑΜΕ
Μία μόλις μέρα μετά τη δημοσιοποίηση των θέσεων του υπουργείου Οικονομικών για τις ανατροπές που επιφυλάσσει στο Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στα αντιασφαλιστικά μέτρα για τον ιδιωτικό τομέα και στο Προεδρικό Διάταγμα για τα Εργασιακά, η κυβέρνηση συνεχίζει τον βρώμικο προπαγανδιστικό πόλεμο σε βάρος των εργαζομένων.

Η επίθεση αυτή εξελίσσεται σε δύο γραμμές.

-- Από τη μία συνεχίζεται το γαϊτανάκι των δήθεν διαβουλεύσεων του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα για να «βελτιωθεί» τάχα το Ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα.

-- Από την άλλη, με διαρροές κυβερνητικών στελεχών αφήνεται να εννοηθεί ότι η τρόικα απαιτεί ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

Και οι δύο εκδοχές επιδιώκουν το ίδιο: Να αφαιρέσουν από τις πλάτες της κυβέρνησης τη βασική ευθύνη για την άνευ προηγουμένου επίθεση που έχει εξαπολύσει ενάντια στα ακρογωνιαία εργατικά δικαιώματα, να αποπροσανατολιστούν οι εργαζόμενοι και να καμφθεί το φρόνημά τους.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας, μετά το Προεδρικό Διάταγμα για τα Εργασιακά που έδωσε στη δημοσιότητα, αναμένεται μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα να προωθήσει στη Βουλή το Ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα. Και εδώ, οι αλλαγές για τις οποίες δήθεν μάχεται το υπουργείο δεν αλλάζουν στο παραμικρό τον βαρύ και επώδυνο χαρακτήρα των μέτρων που προωθούνται.

Ισοπέδωση στον ιδιωτικό τομέα

Ετσι, οι διαρροές για τη δυνατότητα εξαγοράς πλασματικού χρόνου, αν τελικά αυτή δοθεί, δεν αλλάζει το γεγονός ότι η 35ετία για πλήρη σύνταξη γίνεται 40ετία. Αλλωστε, δυνατότητα εξαγοράς πλασματικού χρόνου οι εργαζόμενοι είχαν και με την 35ετία. Δεν κάνει λοιπόν καμία βελτίωση η κυβέρνηση.

Οσο για τη φήμη ότι η κυβέρνηση μάχεται να «σώσει» τις γυναίκες εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα με ανήλικο παιδί και να μην αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια, από τα 55 που προβλέπει ο νόμος Πετραλιά και τα 50 που ισχύει μέχρι σήμερα, αρκεί να δει κανείς την αντίστοιχη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για την ίδια κατηγορία εργαζόμενων γυναικών στο δημόσιο.

Εκεί σαφώς ορίζεται ότι οι γυναίκες στο δημόσιο με ανήλικο παιδί θα υποχρεωθούν να εργάζονται μέχρι τα 65 χρόνια. Δηλαδή, για κάτι που εφαρμόζει με το ένα χέρι η κυβέρνηση (υπουργείο Οικονομικών) θέλουν να μας πείσουν ότι μάχεται να μην περάσει με το άλλο χέρι (υπουργείο Εργασίας)!

Γι' αυτό οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα δεν πρέπει να δώσουν την παραμικρή σημασία σε αυτά τα φτηνά κυβερνητικά τερτίπια. Η αλήθεια είναι ότι η εφαρμογή του μνημονίου προχωρά απαρέγκλιτα. Οι ανατροπές αρχίζουν άμεσα και άμεση πρέπει να είναι η απάντηση.

Η βασική επιδίωξη είναι, πέραν της αύξησης των ορίων ηλικίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από την 1/1/2015 να εφαρμοστεί κοινό ασφαλιστικό σύστημα και για τους εργάτες και για τους δημόσιους υπάλληλους, με το οποίο ενταφιάζεται και για τους μεν και για τους δε η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Θα υποχρεωθούν να δουλεύουν 40 χρόνια και στην πραγματικότητα πέραν του 65ου έτους. Και οι συντάξεις τους θα κατρακυλήσουν και θα μετατραπούν σε επιδόματα πρόνοιας.

Στο ίδιο καζάνι και οι δημόσιοι υπάλληλοι

Ειδικά για τους δημόσιους υπαλλήλους με το σχέδιο νόμου που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα εκτός των άλλων αυξάνονται κατακόρυφα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1/1/2011.

Οι ανατροπές αυτές αφορούν αυτούς που προσλήφθηκαν από την 1/1/1983 μέχρι 31/12/1993 (για μετά το 1993 πολλές από τις ανατροπές αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί με το νόμο Σιούφα - 2084/92) ή αυτούς που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/1998 και μετά: