ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Εργατοκτόνες εγγυήσεις στους ισχυρούς πιστωτές

Η Ελλάδα υπέγραψε το μνημόνιο για να διασφαλίσει τις επενδύσεις των ιμπεριαλιστών, ομολόγησε χτες ο Ελληνας πρωθυπουργός

Τετάρτη 23 Ιούνη 2010

Οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν την κρίση της πλουτοκρατίας και να διασφαλίσουν με τον ιδρώτα τους τα συμφέροντα των ισχυρών πιστωτών. Καμιά ανοχή δεν πρέπει να δείξουν στα κελεύσματα κυβέρνησης - πλουτοκρατίας
Αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις προς τους ισχυρούς πιστωτές της Ελλάδας, ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα σε βάρος του λαού προκειμένου να διασφαλίσει τα χρήματά τους, παρέσχε ο Γ. Παπανδρέου στις ομιλίες και στις συνεντεύξεις που έδωσε κατά τη διάρκεια της πολυήμερης παραμονής του στη Νέα Υόρκη, η οποία ολοκληρώθηκε χτες.

Μιλώντας στο δίκτυο «Fox business network», σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα είναι σε θέση να διαβεβαιώσει τους πάντες ότι θα εξοφλήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, ο Γ. Παπανδρέου αποκάλυψε ποιανού τα συμφέροντα υπηρετεί το μνημόνιο:

«Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αποδεχτήκαμε το συγκεκριμένο πακέτο και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η ΕΕ στηρίζει σθεναρά την ελληνική οικονομία και τις προσπάθειές μας, τις προσπάθειες της κυβέρνησης, να προχωρήσουμε σε όλες αυτές τις αλλαγές, διότι κατέχουν μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων», είπε απροκάλυπτα.

Προκλητικά ισχυρίστηκε ότι ο ελληνικός λαός εγκρίνει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και την κατεδάφιση των δικαιωμάτων του. Λέγοντας συνειδητά ψέματα, αποφάνθηκε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, παρότι τα μέτρα είναι σκληρά, λέει ότι "εντάξει, αυτή είναι και μία ευκαιρία για να αλλάξουμε τη χώρα. Θέλουμε η κρίση να αποτελέσει ευκαιρία. Θα δώσουμε στην κυβέρνηση κάθε δυνατότητα, ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές. Καταβάλλουμε το αντίστοιχο τίμημα και ας μη μας αρέσει, είμαστε υποχρεωμένοι όμως, αφού πρόκειται για την Ελλάδα. Αφορά τη χώρα, τις οικογένειες και το μέλλον μας. Ταυτοχρόνως, θέλουμε η Ελλάδα να χαρακτηρίζεται από αυξημένη διαφάνεια, να γίνει πιο ανοιχτή στις επιχειρήσεις, να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις"».

Ο εικονικός διάλογος που αναπαράγει ο Γ. Παπανδρέου βρίσκεται μόνο στη φαντασία και στην προπαγάνδα της κυβέρνησης. Αν το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου δεν είχαν το φόβο της λαϊκής οργής, δε θα επιτίθονταν με τόση λύσσα στο κίνημα.

Καραμέλα ο «ανθρώπινος καπιταλισμός»

Μιλώντας την ίδια μέρα στις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γ. Παπανδρέου ανέδειξε την «πρόκληση της δημιουργίας ενός κόσμου με ανθρώπινο πρόσωπο, την πρόκληση του εξανθρωπισμού της παγκοσμιοποίησης», γιατί σε διαφορετική περίπτωση «θα οδηγηθούμε προς την κατεύθυνση ενός ενισχυμένου λαϊκισμού, περισσότερου φονταμενταλισμού, αύξησης της πόλωσης, εντονότερου ρατσισμού, ξενοφοβίας, εντονότερου εθνικισμού, ρήξεων και βαρβαρότητας».

Κατά τα πρότυπα της παγκόσμιας σοσιαλδημοκρατίας και των άλλων συγγενών δυνάμεων, ο Γ. Παπανδρέου διακηρύσσει έναν «καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο», για να περάσει κάτω από αυτό το πέπλο τα πιο μαύρα σχέδια της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας.

Στο ίδιο πνεύμα, έκανε δημαγωγικά λόγο για ανάγκη να «τιθασεύσουμε τις δυνάμεις της αγοράς (...) να κυβερνήσουμε με τρόπο δημοκρατικό, να τιθασεύσουμε τις δυνάμεις αυτές για το καλό της ανθρωπότητας και της εξυπηρέτησης των αναγκών της»(!)

Περιέγραψε ακόμα το όραμα για «εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης, πιο ανθρώπινες οικονομίες και ένα πιο ανθρωποκεντρικό παγκόσμιο σύστημα», καταλήγοντας μεταξύ άλλων ότι «θέλουμε και τις αγορές και τις κυβερνήσεις. Θέλουμε όμως αγορές που να υπηρετούν τους λαούς μας».

Παρόμοιο περιεχόμενο είχε το μήνυμα που έστειλε την Κυριακή ο Γ. Παπανδρέου στη διάσκεψη της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στον Καναδά, ζητώντας σύσφιξη των κοινωνικοεταιρικών σχέσεων καθώς «υπάρχουν πολλοί τομείς, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε (...) ώστε να προάγουμε ένα κοινό όραμα, υγιών οικονομικά και κοινωνικά και υπεύθυνων περιβαλλοντικά πολιτικών, ένα κοινό όραμα για την οικοδόμηση μίας δίκαιης κοινωνίας, όπου οι κοινωνικοί εταίροι διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο».

Τη Δευτέρα, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, με κεντρικό θέμα το Κυπριακό και την ονομασία της ΠΓΔΜ, ενώ σήμερα θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη.