ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Συντονισμένες παρεμβάσεις χτες στα «Lidl»

Με αφορμή την πρόσφατη απόλυση εργαζόμενης μητέρας δύο παιδιών

Τετάρτη 23 Ιούνη 2010

Στα Πευκάκια
Συντονισμένες και δυναμικές παρεμβάσεις σε υποκαταστήματα της πολυεθνικής «ΛΙΝΤΛ» στις περιοχές Καλλιθέα, Πευκάκια και Ζωγράφου πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, μετά από κάλεσμα του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στα «ΛΙΝΤΛ» και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απαιτώντας να σταματήσουν οι απολύσεις, να ανακληθούν όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Την περασμένη Τετάρτη, η πολυεθνική απέλυσε εργαζόμενη μάνα δύο παιδιών, επειδή αρνήθηκε από 8ωρη να γίνει 6ωρη με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών της. Στόχος, άλλωστε, της εταιρείας είναι να απαλλαγεί από 8ωρους, από εργαζόμενους με πλήρη και σταθερή δουλειά και να τους αντικαταστήσει με εργαζόμενους μερικώς απασχολούμενους. Αυτό για τους εργαζόμενους θα σημάνει απολύσεις, μείωση των αποδοχών τους, εντατικοποίηση της δουλειάς, χτύπημα συνολικά των δικαιωμάτων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κατάστημα της Καλλιθέας στη βάρδια δούλευαν χθες το απόγευμα μόλις δύο εργαζόμενοι και ένας σεκιούριτι, ενώ στο κατάστημα στα Πευκάκια οι εργαζόμενοι ήταν τρεις. Απόδειξη και αυτό πως το χτύπημα της σταθερής και με πλήρη δικαιώματα εργασίας δεν είναι προσωρινό και δεν αφορά μόνο την κρίση, αλλά αποτελεί πάγια επιδίωξη του κεφαλαίου, είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μεγαλεμπόρων και συνολικά της τάξης τους. Αλλωστε, η πολυεθνική περιμένει πώς και πώς τα νέα αντεργατικά μέτρα για να μειώσει κι άλλο το εργατικό κόστος και να αυξήσει τα κέρδη της.

Στην Καλλιθέα
Γι' αυτό οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν τόσο τους εργαζόμενους στα καταστήματα «ΛΙΝΤΛ», όσο και τους εργαζόμενους στις γειτονιές γύρω από τα καταστήματα, μοιράζοντας πλατιά την ανακοίνωση να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή 24ωρη απεργία, συγκεντρώνοντας δυνάμεις στην πάλη ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΝΔ - ΕΕ - ΔΝΤ που υπηρετεί το κεφάλαιο.