Πλήρως «ανταγωνιστικό» και διαφοροποιημένο το «νέο Λύκειο»

Η υπουργός Παιδείας, χτες, ανακοίνωσε ορισμένα σημεία για αλλαγές στο Λύκειο, στη λογική της διαφοροποίησης, της ανταγωνιστικότητας και της Διά Βίου Μάθησης

Πέμπτη 24 Ιούνη 2010

Μια πρώτη παρουσίαση «ανταγωνιστικού» Λυκείου έκανε, χθες, η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, στην παρουσίαση του βιβλίου της ΠΟΣΔΕΠ, «Η Αναβάθμιση του Λυκείου και τα Συστήματα Πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι Αναγκαίες Αλλαγές», με υλικά από παλιότερη διημερίδα. Η υπουργός Παιδείας, επίσης, ανακοίνωσε πως θα εξαγγείλει αλλαγές, το Σάββατο, στη Σύνοδο Πρυτάνεων, στο Λιτόχωρο Πιερίας, με αποκαλυπτική θεματολογία.

Τα όσα ανακοίνωσε χθες, για το «νέο» Λύκειο η υπουργός αποτελούν συνέχεια της αντίληψης για το «νέο» σχολείο της διαφοροποίησης, αλλά και προθάλαμο για την πολιτική της Διά Βίου Μάθησης (Διά Βίου Εκμετάλλευσης) της ΕΕ. Πρόκειται για αντιγραφή της αντίληψης των δεξιοτήτων (χρηστικών γνώσεων) της ΕΕ για τον αυριανό ευέλικτο εργαζόμενο. Ξεχωρίζουμε ορισμένα απ' αυτά:

Οσο για τις ανακοινώσεις της υπουργού για το πανεπιστήμιο; Αξιολόγηση, προφανώς με κριτήρια αγοράς και διοικητική αυτοτέλεια για καλύτερη σύνδεση πανεπιστημίων - επιχειρήσεων. Τα θέματα της συνόδου πρυτάνεων είναι αποκαλυπτικά: Ενημέρωση για την πορεία της αξιολόγησης - Εφαρμογή στην πράξη του νόμου 3848/19-5-2010 - Συζήτηση επί θεμάτων θεσμικών αλλαγών στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο - Αυτοδυναμία - Λογοδοσία Πανεπιστημίων - Προοπτικές της συμμετοχής της Συνόδου σε διεθνείς Ακαδημαϊκούς θεσμούς (EUA, ELU) κ.ά.