«Σύνοδος» διαδηλωτών ενάντια στην παγκοσμιοποίηση
Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2000

Associated Press

Γάλλος αστυνομικός οδηγεί στο τμήμα τρελή (;) διαδηλώτρια... αγελάδα
Σε πεδίο διαδηλώσεων ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και συγκρούσεων με την αστυνομία μετατράπηκε χτες, για δεύτερη μέρα, η γαλλική πόλη Νίκαια, όπου ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και η ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτήν. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συγκεντρώσεις, με τη συμμετοχή πάνω από ογδόντα χιλιάδων διαδηλωτών από τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται κατά της παγκοσμιοποίησης, κινητοποιήθηκαν ύστερα από έκκληση πολλών οργανώσεων συνδικάτων, κινήσεων και συσπειρώσεων που μάχονται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, των μεταναστών και του δικαιώματος στην εργασία.

Ο χτεσινός επίσημος απολογισμός σε τραυματίες αναφέρει 20 άντρες των δυνάμεων ασφαλείας της Νίκαιας. Πέντε από τους αστυνομικούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν. Σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές της γαλλικής πόλης, περίπου 4.000 διαδηλωτές, «πολύ αποφασισμένοι», αποκομμένοι από τους υπόλοιπους και κρατώντας ρόπαλα του μπέιζμπολ και σιδερολοστούς προσπαθούσαν από το πρωί να πλησιάσουν στο μέγαρο «Ακρόπολη», όπου διεξάγονται οι εργασίες της Συνόδου. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στους δρόμους γύρω από το μέγαρο, προκαλώντας χάος. Οι άνδρες της αστυνομίας έριξαν δακρυγόνα εναντίον του πλήθους δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Επειτα από τρεις ώρες οι διαδηλωτές αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν προς το Μονακό. Ομάδες διαδηλωτών προχώρησαν προς το λιμάνι της Νίκαιας, όπου έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και έβαλαν φωτιά σε υποκατάστημα τράπεζας. Λίγο αργότερα, ξέσπασαν νέα επεισόδια, όταν περίπου τριακόσιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο της αστυνομικής διοίκησης ζητώντας να απελευθερωθούν οι σύντροφοί τους που είχαν συλληφθεί το πρωί.

Associated Press

Διαδηλωτές «τυλιγμένοι» στα δακρυγόνα
Στο μεταξύ, περίπου δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στα ιταλο-γαλλικά σύνορα, όταν αστυνομικοί δεν επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα σε διαδηλωτές που ήθελαν να μεταβούν στη Νίκαια. Ιατρικές πηγές από το νοσοκομείο της πόλης Βεντιμίλια δήλωσαν πως πέντε διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία της πόλης τραυματίες είναι και αρκετοί αστυνομικοί, ανάμεσά τους και ένας συνταγματάρχης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δολοφόνοι! (2001-07-21 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις και αστυνομική βία (2001-05-02 00:00:00.0)
Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικές δυνάμεις (2001-03-10 00:00:00.0)
Απολυταρχική βία (2001-01-30 00:00:00.0)
Αναμένοντας τους «βαρβάρους» διαδηλωτές (2001-01-27 00:00:00.0)
«Κυνήγι κεφαλών» για τους διαδηλωτές (2000-08-05 00:00:00.0)