ΙΤΑΛΙΑ
Μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις
Σάββατο 26 Ιούνη 2010

Από τη διαδήλωση στη Ρώμη
ΡΩΜΗ.--

Στους δρόμους των ιταλικών πόλεων βγήκαν χτες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μέτρα παρόμοια με αυτά που παίρνουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Τα δύο μεγάλα συνδικάτα, CISL και UIL, έχουν εκφράσει θετική γνώμη για τα μέτρα και δεν πήραν μέρος στην απεργία.

Η Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Ιταλίας (Cgil) που καλούσε στην απεργία υποστηρίζει πως θα πρέπει να δοθούν λύσεις για την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, ενώ έχει ως βασικό αίτημα την επανεξέταση του προϋπολογισμού ώστε να κατανεμηθούν υποτίθεται ισομερώς τα βάρη. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου πως τόσο το «Cgil» όσο και οι ηγεσίες των άλλων συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων (όλοι μέλη της συμβιβασμένης Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, όπου ανήκει και η ΓΣΕΕ) είχαν προκαλέσει δημοψήφισμα το 2007 ανάμεσα στους εργαζομένους για το ποια δικαιώματά τους θα πρέπει να περικοπούν...

Πάντως, χτες, οι εργαζόμενοι κυρίως στο δημόσιο συμμετείχαν μαζικά στην απεργία, ενώ αυτοί του ιδιωτικού τομέα και των μέσων μαζικής μεταφοράς έκαναν 4ωρη στάση εργασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη Ρώμη διαδήλωσαν 40.000 άνθρωποι ενώ στο Μιλάνο ξεπέρασαν τους 80.000.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 25 του Μάη δέσμη μέτρων λιτότητας για την εξοικονόμηση 24,9 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2011 και το 2012. Ανάμεσα στα άλλα περικόπτεται μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης των περιφερειακών κυβερνήσεων, «παγώνουν» οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων για τα επόμενα τρία χρόνια, «παγώνουν» οι προσλήψεις στο δημόσιο, μειώνονται σταδιακά μέχρι και 10% οι μισθοί των υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων, καθυστερεί από 3 έως 6 μήνες η δυνατότητα συνταξιοδότησης για όσους εκπλήρωναν τα κριτήρια, κ.ά.