Πλημμύρισε νιάτα το Φεστιβάλ του Πειραιά

Σήμερα θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης

Σάββατο 26 Ιούνη 2010

Πλημμύρισε από κόσμο κάθε ηλικίας και κυρίως από νέους και νέες χτες βράδυ το πάρκο Δηλαβέρη στον Πειραιά. Πρώτη μέρα των διήμερων εκδηλώσεων του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο πρώτο λιμάνι της χώρας και η μαζικότητα της νεολαίας και του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σήμερα θα μιλήσει στο Φεστιβάλ του Πειραιά ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Από νωρίς χτες το απόγευμα, στο χώρο πίσω από το παλιό τουβλάδικο, που για τέταρτη χρονιά φιλοξενεί τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, κατέφθανε κόσμος από κάθε εργατογειτονιά της περιοχής, δηλώνοντας «παρών» στο κάλεσμα: «Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση. Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής», που είναι και το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ.

Ο χώρος με ιδιαίτερο μεράκι είχε «στολιστεί». Μέσα από την έκθεση των ταμπλό, τις καλογραμμένες λεζάντες, αποσπάσματα οι περισσότερες από τα ντοκουμέντα του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, το φωτογραφικό υλικό, αναδεικνύονταν οι δύο δρόμοι ανάπτυξης: Αυτός του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και ο άλλος που δείχνει το ΚΚΕ, που οδηγεί σε διέξοδο από τις μυλόπετρες του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Το ενδιαφέρον κέντρισε η συζήτηση που έγινε για τον αντικομμουνισμό στα σχολεία. Στην τοποθέτησή του, ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου Πόλης της ΚΟΠ, τόνισε: «Ντύνεται σιγά σιγά η πιο βάρβαρη επίθεση που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα από τη μεταπολίτευση και μετά με το μανδύα του αντικομμουνισμού. Η πλουτοκρατία ασκεί την πιο πλατιά ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία, ώστε να δεχθούν οι εργαζόμενοι τα μέτρα που τους τσακίζουν και τους καταδικάζουν στη φτώχεια, στην ανέχεια και την ανεργία. Είναι ζωτικής σημασίας γι' αυτήν (σ.σ. την πλουτοκρατία), πραγματικό ζήτημα ζωής ή θανάτου, η εργατική τάξη και τα παιδιά της να είναι απέναντι από τους κομμουνιστές, να νιώθουν απέχθεια για την κομμουνιστική ιδεολογία, να αδιαφορούν για την ιστορία, αλλά κυρίως για την προοπτική των εργατικών και επαναστατικών αγώνων». «Με τη νεολαία - πρόσθεσε- στο κέντρο του τυφώνα, ο αντικομμουνισμός γίνεται επίσημο μάθημα, η παραχάραξη βαφτίζεται ιστορία και δάσκαλοι, καθηγητές, διευθυντές, σχολικά βιβλία, θέματα εξετάσεων, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαγωνισμοί, ντοκιμαντέρ, εκδηλώσεις, σχολικά περιοδικά επιτάσσονται στον πόλεμο για την πάταξη του... "εχθρού λαού"».

Η πρώτη μέρα πλαισιώθηκε από ερασιτεχνικά συγκροτήματα, συναυλία με τον Λάκη Παπαδόπουλο και λαϊκό γλέντι.

Το σημερινό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της σημερινής μέρας είναι:

-- 7 μ.μ. Ερασιτεχνικά Συγκροτήματα.

-- 7.30 μ.μ. Αφιέρωμα στην Ιστορία του ναυτεργατικού κινήματος.

-- 9 μ.μ. Ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννη Πρωτούλη.

-- 10 μ.μ. Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

-- 11.30 μ.μ. Λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Χρήστου Μαρκέτη.

Για το χώρο του φεστιβάλ εξυπηρετούν τα λεωφορεία: Από Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά 915 και 909 στάση Μαυρομιχάλη και από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως τα 801, 802, 803, 809, 814, 845, 827, 828, 846, 847, 831 στάση Λεύκα.