ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εσπασαν και τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς

Στο κενό έπεσε η πρωτοφανής επιχείρηση τρομοκρατίας

Πέμπτη 1 Ιούλη 2010

Το λιμάνι γέμισε απεργούς διαδηλωτές
«Οταν οι ναυτεργάτες απεργούν τα πλοία δε φεύγουν».

Η απόφαση έγινε πράξη και προχτές, στο λιμάνι του Πειραιά, κόντρα στους μηχανισμούς συκοφάντησης και τρομοκράτησης των εφοπλιστών, του αστικού κράτους και της κυβέρνησης. Οι εργάτες της θάλασσας πήραν κι έδωσαν έμπρακτη αλληλεγγύη με τους εργάτες της στεριάς, αναδεικνύοντας ότι η πάλη κόντρα στην πολιτική που υπονομεύει την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα αλλά και υπονομεύει το λαϊκό δικαίωμα σε σύγχρονες και άνετες μεταφορές δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά όλο το λαό.

Αξημέρωτα και απεργοί συγκεντρώθηκαν μαζικά στην πλατεία Καραϊσκάκη, μπροστά σε μία από τις κεντρικές πύλες του λιμανιού, οργανώνοντας την περιφρούρηση της κινητοποίησής τους. Αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν κάθε απεργοσπαστική μεθόδευση, αλλά και να αντιμετωπίσουν μηχανισμούς τρομοκρατίας και καταστολής: Μέσα στο λιμάνι έγινε απο εφοπλιστές και κρατικό μηχανισμό μια ύστατη προσπάθεια να αναγκάσουν τους ναυτεργάτες να υποκύψουν και να «σπάσουν» την απεργία. Από την προηγούμενη νύχτα 28 Ιούνη, το πρώτο λιμάνι της χώρας είχαν συγκεντρωθεί δυνάμεις καταστολής όλων των ...ειδών, του Λιμενικού και της Αστυνομίας. Από ΥΜΕΤ, ΜΑΤ, μέχρι ράμπο του λιμενικού (ΜΥΑ, ΚΕΑ, ΟΕΑ).

Στις 6.30 το πρωί οι απεργοί, συγκροτημένα και με συνθήματα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «αλληλεγγύη στους ναυτεργάτες, την κρίση να πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες» μπήκαν στο λιμάνι. Η προσπάθεια των κατασταλτικών μηχανισμών να τους εμποδίσουν,έπεσε στο κενό. Τίποτα δε στάθηκε ικανό να κάμψει την αποφασιστικότητα των ναυτεργατών και των συναδέλφων τους της στεριάς που βρέθηκαν στο πλευρό τους. Η προσπάθεια ακόμη και με τη ρίψη χημικών σε κάποιο σημείο του λιμανιού προκειμένου να καμφθεί η αποφασιστικότητα των απεργών έπεσε στο κενό. Από την επίθεση, δύο απεργοί μεταφέρθηκαν με ανοιγμένα τα κεφάλια στο Τζάνειο Νοσοκομείο, ενώ ένας ακόμα τραυματίστηκε στο πόδι. Η απεργία όμως πέτυχε.

«Ελαμψε» η δύναμη της αλληλεγγύης

Οι δυνάμεις καταστολής, σε μια τελευταία προσπάθεια να «σπάσουν» την απεργία, το μόνο που κατάφεραν ήταν να διώξουν μέχρι τις 7.10 το πρωί 7 καράβια, τα οποία απέπλευσαν άδεια και πολύ πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου τους - κάβους έλυναν ακόμα και οι μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ, αφήνοντας σαστισμένους τους επιβάτες που βρίσκονταν στο λιμάνι γιατί δεν είχαν ειδοποιηθεί από τις εταιρείες. Με αυτό τον τρόπο, από τα συνολικά προγραμματισμένα 80 δρομολόγια που ήταν να γίνουν προς τα νησιά του Αιγαίου και τον Αργοσαρωνικό, πραγματοποιήθηκαν τα εννιά. Τρία από τα πλοία, τα «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ» ΠΑΡΟΣ και ΗΘΑΚΗ και το «ΧΑΪ ΣΠΙΝΤ 4» επειδή τα φυγάδευσαν ταυτόχρονα, παραβιάζοντας κάθε κανόνα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, παραλίγο να συγκρουστούν μεταξύ τους στην μπούκα του λιμανιού!

Η προγραμματισμένη απεργιακή συγκέντρωση για τις 11 το πρωί στον ηλεκτρικό σταθμό, έγινε στην πλατεία Καραϊσκάκη, όπου ο Νίκος Ξουράφης πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έδωσε το σύνθημα «όλοι στο λιμάνι». Στο μεταξύ, απ' το πρωί, ομάδες απεργών γύρω - γύρω από το λιμάνι, ενημέρωναν και συζητούσαν με τους περαστικούς για τη σημασία και τα αιτήματα της απεργίας.

Στις 3.30 το μεσημέρι στον Πειραιά κατέφτασαν νέες δυνάμεις εργατών από την Αθήνα για να ενισχύσουν τις απεργιακές φρουρές και αντήχησε μέσα στο λιμάνι το σύνθημα: «Πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών, αυτή είναι η απάντηση των εργατών».