Ακούραστος «εργάτης»
Παρασκευή 2 Ιούλη 2010

Σεμνός, διακριτικός, ακούραστος, ταλαντούχος ηθοποιός, ο Αρτό Απαρτιάν «έφυγε» πρόωρα, σε ηλικία 54 χρόνων, από ανακοπή καρδιάς και πνευμονικό οίδημα και κηδεύτηκε χθες από το νεκροταφείο Βύρωνα.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο αρμενικής καταγωγής ηθοποιός αποφοίτησε το 1984 από τη σχολή του Πέλου Κατσέλη. Υπηρέτησε όλα τα είδη θεάτρου, το αρχαίο, κλασικό, σύγχρονο δράμα και την κωμωδία, ενώ συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Πρωτοεμφανίστηκε το 1984, με το μπρεχτικό «Κύκλο με την κιμωλία» σε σκηνοθεσία Μ. Βολανάκη. Επαιξε επίσης, μεταξύ άλλων, σημαντικούς ρόλους, στις «Βάκχες» (σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου), Τειρεσίας στον «Οιδίποδα Τύραννο» (σκηνοθεσία Ρόμπερτ Στούρουα), Αρόνοφ στο «Οικόπεδα με θέα» (σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού), Τειρεσίας στην «Αντιγόνη», κ.ά. Από τις τελευταίες του εμφανίσεις ήταν στα «Παράδεισος στη Δύση» του Κώστα Γαβρά, «Guilt» του Βασίλη Μαζωμένου και «Μικρές εξεγέρσεις» του Κυριάκου Κατζουράκη. Η συμμετοχή του στην ταινία «Επιστροφή» του Βασίλη Δούβλη, του χάρισε το Βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (2007).

Επαιξε επίσης στις ταινίες: «Ομηρος» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, «Θα το μετανιώσεις» της Κατερίνας Ευαγγελάκου, «Οι απόντες» του Νίκου Γραμματικού, «Μικρό έγκλημα» του Χρίστου Γεωργίου, «Σημάδια της νύχτας» του Πάνου Κοκκινόπουλου, «Πέτρινα χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη, κ.ά.

Τελευταίος θεατρικός ρόλος του ήταν στην «Εκατομμυριούχο» του Μπέρναρντ Σο (σκηνοθεσία Σ. Χατζάκη, στο Μέγαρο Μουσικής).

Σημαντική ήταν η παρουσία του και στην τηλεόραση: «Ο γητευτής», «Λούφα και παραλλαγή», «Θέα στη θάλασσα», «Τα παιδιά της Νιόβης», «Εκείνες ...κι εγώ»,«Κωστής Παλαμάς», «Η εκτέλεση», «Τμήμα Ηθών», κ.ά.