ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000

Φωτ.

Στις 17 Δεκέμβρη συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Για αρκετά χρόνια, έζησε στη βαθιά παρανομία, αφού διωκόταν για την αντιστασιακή δράση του. Πέρασε πολλές δυσκολίες. Τελικά, με τη σκληρή εργασία του, κατάφερε να δημιουργήσει έργο με τις Παιδικές Κατασκηνώσεις που έστησε και οι οποίες λειτουργούν και σήμερα.

Εμεινε πιστός στα ιδανικά, στα οποία πίστευε ως το θάνατό του.

Παρά τα 2 χρόνια που πέρασαν, παραμένει για μας αξέχαστος. Θα τον θυμούμαστε πάντα.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο 100.000 δρχ.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Στις 28 Οκτώβρη 2000 πέθανε στη Χάιφα του Ισραήλ ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΛΟΕΝ ΣΑΛΒΑΝΤΟΡ (Σωτήρης). Γεννήθηκε το 1921 στο Βόλο. Από τους πρώτους εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση. Το 1944 ανήκε στην Υποδειγματική διμοιρία της ΕΠΟΝ και σε συνέχεια στο 54ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Στην Κατοχή έγινε μέλος του ΚΚΕ. Για τη δράση του πιάστηκε, φυλακίστηκε και εκτοπίστηκε. Καταδικάστηκε με την υπόθεση της 3ης Αχτίδας.

Το 1953 μαζί με άλλους 16 εβραϊκής καταγωγής απελάθηκε ως ανεπιθύμητος στο Ισραήλ, όπου και έζησε ως το θάνατό του. Στο ΚΚ του Ισραήλ, εργάστηκε σε διάφορους τομείς και ιδιαίτερα στο συνδικαλιστικό. Πικράθηκε πολύ με την ανατροπή του σοσιαλισμού, πράγμα που επέδρασε και στην υγεία και το συναισθηματισμό του, που τον διέκρινε.

Εμεινε πιστός στα ιδανικά που πίστεψε ως το θάνατό του.

Στη μνήμη του, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Καισαριανής, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο.

Γιάννα Τρικαλινού

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 40 μήνες από το θάνατο της πολυαγαπημένης μου συντρόφισσας στη ζωή και στον αγώνα ΣΤΕΛΛΑΣ Θ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ.

Φωτεινή Ευστρατουδάκη
Στη μνήμη της προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Νέας Σμύρνης, 50.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Θεόδ. Παναγόπουλος

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 10 Δεκέμβρη, συμπληρώνονται 6 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΔΑΡΔΑΝΟΥ ΣΑΡΑΝΤΟΥ, οπαδού του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσα της ζωής του Ευστρατία Σαράντου προσφέρει προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αργυρούπολης, 50.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΝΙΚΟΥ ΦΑΣΟΥΛΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του λαϊκού κινήματος, καθώς και στη μνήμη όλων των νεκρών αγωνιστών, που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, προσφέρω στο ΚΚΕ 5.000 δρχ.

Μαρίνα Φασούλα

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 2 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από κοντά μας ο δάσκαλος και δημοσιογράφος της Εθνικής Αντίστασης ΛΟΥΚΑΣ ΓΟΥΛΑΤΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στο Δαδί του Παρνασσού και εντάχθηκε στις γραμμές των δυνάμεων, που πολέμησαν για την εθνική ανεξαρτησία, από τις γραμμές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, της ΕΝΑΡ, και της ΕΠΟΝ.

Εκτοπίστηκε για τη δράση και τις ιδέες του στην Ικαρία, στη Μακρόνησο, στον Αϊ - Στράτη. Μετά το 1965 εργάστηκε ως διορθωτής και μετέφερε τις γνώσεις, την εμπειρία και την αγωνιστικότητά του στους νεότερους δημοσιογράφους, δάσκαλός τους, τόσο στη μάθηση, όσο και στον αγώνα για καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής.


Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

ΦΩτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης και αξέχαστης γυναίκας μου ΑΘΗΝΑΣ Λεκάκη - ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, παιδιάτρου, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 26 Μάρτη 1999. Και του αδελφού μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Ι. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1949, σε ενέδρα ΜΑΥδων και στρατού έξω από το σχολείο του χωριού Πόροι (Πούρλια) του Ολύμπου, όπου τον διόρισε δάσκαλο ο ΔΣΕ. Καθώς και στη μνήμη των φίλων μου αντιστασιακών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ δικηγόρου, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Π. ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ, ΑΛΚΗ ΚΑΛΑΝΤΙΔΗ πολιτικού μηχανικού, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΠΑΥΛΟΥ ΤΣΙΛΙΓΚΙΡΗ και ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΣΟΥΦΛΑ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας 150.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Παύλος Μιχαηλίδης

* * *

Φωτ.

Στις 17 Δεκέμβρη γίνεται στο Αχλαδοχώρι Σερρών το μνημόσυνο της πολυαγαπημένης μας μητέρας και γιαγιάς ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΟΥΡΒΑΝΗ, με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατό της. Γεννήθηκε το 1909 στο Αχλαδοχώρι. Ο πατέρας της αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από το οθωμανικό ζυγό. Στην Κατοχή ήταν ΕΑΜίτισσα. Ο άντρα της ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ, κοντά στον καπετάν Πιέρρο.

Στη μνήμη της, καθώς και στη μνήμη των αδελφών ΣΤΑΥΡΟΥ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΟΥΡΒΑΝΗ, που πέθαναν την τελευταία πενταετία, προσφέρω 10.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Οικοδόμων Νέας Ιωνίας - Ριζούπολης.


Ο γιος της Ηλίας Μπουρβάνης

* * *

Φωτ.

Ο ΣΥΜΕΩΝ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, για την πατριωτική δράση του, μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε και πέρασε συνολικά 17 χρόνια στις φυλακές της Κέρκυρας, της Κρήτης, της Αίγινας και στα Γιούρα. Παρά τις κακουχίες και τα βασανιστήρια, με τα οποία προσπαθούσαν να τον αναγκάσουν να απαρνηθεί τα ιδανικά του, στάθηκε ακλόνητος.

Στις 6 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατό του.

Στη μνήμη του και προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ «Παύλου Μελά» Πολίχνηςν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Αλεξάνδρα Συμεωνίδου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης φίλης μου ΦΩΤΕΙΝΗΣ Φράγκου -ΕΥΣΤΡΑΤΟΥΔΑΚΗ, στελέχους του ΚΚΕ και αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, η οποία μας αιφνιδίασε με το θάνατό της, και αντί για στεφάνι στον τάφο της, προσφέρω 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη»» και υπόσχομαι πως θα τη θυμούμαι πάντα.

Αννα Κεφαλέλη, Θέρμη Θεσσαλονίκης

* * *

Φωτ.

Στις 19 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από το θάνατο της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ από τους Ανάργυρους Φλώρινας.

Στη μνήμη της και προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου, η κόρη της Ελένη προσφέρει 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Καπνεργατών Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Στις 30 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος αδελφός μου ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΙΑΛΗΣ. Γεννήθηκε το 1918 στο χωριό Κυπαρίσσι Γρεβενών. Από μικρός αναγκάστηκε να δουλεύει δίπλα στον πατέρα του σε αγροτικές δουλιές, για να βοηθήσει την πολυμελή οικογένειά του.


Το 1942 οργανώνεται στο ΕΑΜ και βγήκε στο βουνό αντάρτης του ΕΛΑΣ. Τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Διώχτηκε μετά την Απελευθέρωση και αναγκάστηκε να καταφύγει, το 1947, στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος στις μάχες της Μουργκάνας, του Γράμμου, του Βίτσι και σε άλλες.

Με το τέλος του Εμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, σπούδασε γιατρός παθολόγος και πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε διάφορα νοσοκομεία της πόλης.

Ηταν υπόδειγμα οικογενειάρχη και είχε την εκτίμηση των πολιτικών προσφύγων.

Στη μνήμη του και προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κληματαριάς Κάτω Τούμπας Θεσσαλονίκης.

Γαλάτεια Τσιούμαρη

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΣ από την Αμφίκλεια (Δαδί) Φθιώτιδας, γεννήθηκε το 1926 και πέθανε στις 26 Νοέμβρη 1983.

Στη μνήμη του και προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, η συντρόφισσα της ζωής του Λούλη και οι κόρες του Βάσω και Ιωάννα προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη», 30.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Εφυγε από τη ζωή στις 21 Νοέμβρη 2000 η σύζυγός μου ΕΥΧΑΡΙΣ, συναγωνίστριά μου στη ζωή και στους πολιτικούς αγώνες του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της, προσφέρω 200.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Λάρισας.

Ζαχαρίας Φουντουλάκης, Λάρισα


* * *

Φωτ.

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΕΛΗΣ, απλός και σεμνός αγωνιστής, οργανώθηκε από τους πρώτους στην Εθνική Αντίσταση και από τις γραμμές του ΕΑΜ έδωσε όλες τις δυνάμεις του στον αντιφασιστικό αγώνα. Φυλακίστηκε γι' αυτό και βασανίστηκε. Δεν έπαψε να αγωνίζεται για μια δίκαιη κοινωνία και μετά την αποφυλάκισή του. Με κλονισμένη την υγεία του από τις κακουχίες, «έφυγε» νέος, στις 2 Δεκέμβρη 1965. Ολοι όσοι τον γνώρισαν από κοντά, τον αγάπησαν πολύ και δεν τον ξέχασαν. Το ίδιο κι εμείς.

Στην άσβεστη μνήμη του προσφέρω 20.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Η αδερφή του Κούλα Παπέλη - Μαραγκουδάκη

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 4 χρόνια από το χαμό της αγωνίστριας ΕΙΡΗΝΗΣ Παπαγεωργίου - ΛΟΥΚΑ.

Στη μνήμη της και προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ -στέλεχος του οποίου υπήρξε - προσφέρουμε 50.000 δρχ., μέσω της ΚΟΒ «Αγ. Κωνσταντίνου» Ηλιούπολης.

Ο σύζυγος κι ο γιος της

* * *

Φωτ.

Στις 4 Δεκέμβρη έκλεισαν 2 χρόνια από τότε που έφυγε για πάντα ο αγαπημένος μας ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΤΣΕΛΑΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 10.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Φιλιππούπολης Λάρισας.

Η γυναίκα του Ολγα Τσέτσελα

Τα παιδιά του Φώτω - Βαγγέλης

* * *

Φωτ.


Στις 30 Νοέμβρη έκλεισαν 5 χρόνια από τότε που έφυγε για πάντα η πολυαγαπημένη μας ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΣΤΑΜΟΥ.

Στη μνήμη της, στη μνήμη της μητέρας μου ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΤΑΜΟΥ, η οποία πέθανε το Μάρτη του 1994, καθώς και στη μνήμη των αγωνιστών ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΙΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΣΤΑΜΟΥ και ΒΑΣΙΛΗ ΣΑΚΑΒΑΡΑ, που δολοφονήθηκαν το 1947 από τρομοκράτες, προσφέρω 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 25.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Φιλιππούπολης Λάρισας.

Δημήτρης Στάμος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΜΠΑΜΠΗ ΖΑΦΕΙΡΗ και προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε με συνέπεια ως το τέλος της ζωής του, προσφέρουμε 100.000 δρχ. στην ΚΟ Αθήνας.

Η γυναίκα του Λούλα

Τα παιδιά του Χρήστος, Ανθή, Βαγγελίτσα

* * *

Στη μνήμη του ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΡΓΩΝΗ και της ΑΝΝΑΣ ΑΛΙΦΤΗΡΑ, που έφυγαν πριν από 20 χρόνια, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 100.000 δρχ. στην ΚΟ Αρτας. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, για να βρουν δικαίωση οι αγώνες και τα οράματα των παιδιών, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, για μια κοινωνία κομμουνιστική.

Οι γονείς και τα αδέρφια των παιδιών

* * *

Φωτ.

Στις 16 Δεκέμβρη, πριν από 2 χρόνια, έφυγε από κοντά μας ο αδελφός μας ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ, αντιστασιακός εκπαιδευτικός. Εμεινε πιστός στις αρχές του ΚΚΕ ως την τελευταία στιγμή της ζωής του.


Στη μνήμη του, η αδελφή του Βασιλική Σκανδάλη προσφέρει 40.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο. Προσφέρουν επίσης στη μνήμη του τα αδέλφια του Λούλη και Νίκος Παλούμπης, μέσω ΚΟΒ Ακαδημίας Πλάτωνος, 30.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο, 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 10.000 δρχ. για το λαό της Κούβας.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΣΠΥΡΟΥ ΣΥΨΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του λαϊκού κινήματος, που έφυγε από κοντά μας την 1η Ιούλη 1996, η οικογένειά του προσφέρει στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» το συμβολικό ποσό των 10.000 δρχ.

* * *

ΦΩΤ

Πέρασαν 8 χρόνια από το θάνατο της ΑΝΘΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΑΚΗ από το χωριό Λαδικού.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 10.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Ο σύζυγος Ευάγγελος Λαμπρακάκης

Τα παιδιά και τα εγγόνια της

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΟΥΣΠΟΎΚΗ, αντάρτη του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, της γυναίκας του ΜΕΛΠΟΜΕΝΗΣ και του γιου τους ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΣΜΠΟΥΚΗ. Καθώς και στη μνήμη των ΙΩΑΝΝΗ και ΣΙΡΜΑΤΕΝΙΑΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗ, η Νόστιμη Μαυρουδή πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ «Γ. Χαλκίδη» Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του αγαπημένου πατέρα μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Αντίστασης, ο οποίος διωκόταν ως το θάνατό του για την αντιστασιακή δράση του, της μητέρας μας ΛΙΛΗΣ ΜΩΡΑΪΤΟΥ, επίσης αγωνίστριας της Αντίστασης, η οποία κυνηγήθηκε και βασανίστηκε, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Πολίχνης, 20.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.


Η κόρη της Αννα Μωραΐτου - Παναγιωτοπούλου

Ο γαμπρός της Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος