Θάνατος αγωνιστή
Σάββατο 10 Ιούλη 2010

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ
Πρόσφατα, στις 4 του Ιούνη, πέθανε ο σύντροφος ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ.

Στη μνήμη του, οι σύντροφοι Διονύσης Γεωργάτος και Κώστας Γεωργάτος προσφέρουν στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

Ο σ. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ γεννήθηκε στην Ερυσσώ της Κεφαλονιάς το 1917 και από τα γυμνασιακά του χρόνια δέθηκε με το κομμουνιστικό κίνημα του νησιού. Στα φοιτητικά του χρόνια 1935-1940 συνδέθηκε με το φοιτητικό - αντιδικτατορικό κίνημα με καθοδηγητή την ΟΚΝΕ.

Εζησε τις μεγάλες φοιτητικές απεργίες και τις αγωνιστικές μαχητικές διαδηλώσεις αντίστασης ενάντια στη μεταξική δικτατορία. Εκείνη την περίοδο στις εκδηλώσεις - πολιτικές συγκεντρώσεις και σε φοιτητικές εκδρομές γνώρισε προσωπικότητες του κινήματος, όπως τον Κώστα Βάρναλη, τον Δημήτρη Γληνό, τους συμπατριώτες μας, στελέχη του ΚΚΕ, Βαγγέλη Λαδά, Γιαννόπουλο Ανδρέα. Εμαθε για τις ηρωικές μορφές και τη δράση των συμπατριωτών μας, στελεχών του ΚΚΕ, Νίκου Βαλιανάτου και Λύσανδρου Μηλιαρέση, που, άνανδρα, δολοφονήθηκαν από τη δικτατορία. Ο σ. Καββαδίας από τις πρώτες μέρες της Κατοχής συνδέεται με την Οργάνωση της αντίστασης και του αγώνα, ενάντια στους κατακτητές. Με την ίδρυση του ΕΑΜ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα της Εθνικής μας Αντίστασης στην Αθήνα, με αποστολή που του αναθέτει το Κόμμα. Το 1946-1947 ο σ. Καββαδίας είναι επικεφαλής του ΕΑΜ επιστημόνων - διανοουμένων. Στις αρχές του 1948, εκτοπίζεται στην Ικαρία και, σε συνέχεια, το 1949, στη Μακρόνησο. Στη Μακρόνησο, ύστερα από οκτώ χρόνια, συνεχίζουμε τον αγώνα όπως και στα φοιτητικά μας χρόνια, διδαγμένοι από την πείρα του αγώνα της δεκάχρονης περιόδου 1940-1950. Από τη Μακρόνησο μεταφερθήκαμε στον Αϊ - Στράτη, όπου τομεάρχης του Γ' Κλωβού βοηθάει μέχρι την απόλυσή του στα τέλη του 1952. Συνεχίζει και δουλεύει στην ΕΔΑ και στο μαζικό κίνημα, μέχρι τη δικτατορία του 1967, οπότε διαφεύγει στην Αγγλία όπου διαμένει στης αδελφής του.

Στη 12η Ολομέλεια, το 1968, ταλαντεύεται και τοποθετείται με την ομάδα του Παρτσαλίδη. Στη μεταπολίτευση, από τα πρώτα χρόνια, ο αγώνας του λαού μας και η πολιτική του ΚΚΕ τον προβληματίζουν, αναγνωρίζει το λάθος του και συμμετέχει στον αγώνα δίπλα στο Κόμμα που το στηρίζει πολιτικά και πάντα το ψηφίζει. Μερικά χρόνια αργότερα, θα συμφωνήσει - θα αποδεχτεί με συγκίνηση πρόταση που του έγινε να πάρει κομματική σύνδεση με την Οργάνωση των δικηγόρων.

Στα χρόνια της μεταπολίτευσης, ασχολείται και γράφει φιλολογικές και ιστορικές μελέτες που έχουν σχέση με τη ζωή του, όπως: «Η Ερυσσος Κεφαλονιάς». Η μελέτη για την ιστορία της Ιθάκης που δεν την ολοκλήρωσε. Η αξιόλογη ιστορική μελέτη «Η Εθνική Αντίσταση στην Εύβοια 1941-1944», όπου τότε είχε σταλεί από την καθοδήγηση επικεφαλής του ΕΑΜ Εύβοιας. Σε επίσκεψή του τελευταία στην Αφρική έχει γράψει το ποίημα «Χαιρετισμός της Αφρικής». Επίσης σημαντική είναι η προσφορά του στην συλλογική εργασία «Μακρόνησος Ιστορικός Τόπος».

Η ζωή και η δράση του Σταμάτη Καββαδία είναι δεμένη με την Ιστορία του ΚΚΕ και του λαού μας. Είναι θεμελιωμένη με την κοσμοθεωρία μας, του Μαρξισμού - Λενινισμού, δεμένη με την επαναστατική πράξη και τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Ο σ. Καββαδίας νιώθει πάντοτε βαθύ σεβασμό στη Σοβιετική Ενωση και αγάπη στο σοβιετικό λαό. Η αντεπανάσταση, η ανατροπή και διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης τον συγκλονίζει. Τη θεωρεί προσωρινό πισωγύρισμα και είναι βέβαιος ότι μέσα στον 21ο αιώνα ένα νέο ξεκίνημα με βάση και τη νέα επαναστατική πείρα θα ξεσπάσει ορμητικά με την οικοδόμηση το σοσιαλισμού σε μια σειρά χώρες. Η σημερινή ολόπλευρη κρίση του ιμπεριαλισμού, που βιώνει το στάδιο της σήψης του, επιβεβαιώνει την ιστορική αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.

Διονύσης Γεωργάτος