Πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Με εργαζόμενους της επιχείρησης συναντήθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ

Τετάρτη 14 Ιούλη 2010

Αποψη από την περιοδεία του Ν. Μωραΐτη στην ΔΩΔΩΝΗ
Κάλεσμα αγωνιστικής κινητοποίησης και πάλης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ», ενίσχυσης του αγώνα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική που στηρίζει τα μονοπωλιακά συμφέροντα και στον αγροτικό τομέα, απεύθυνε ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ σε χθεσινή περιοδεία που πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ στην «ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΩΔΩΝΗ».

Ο βουλευτής του Κόμματος συναντήθηκε με εργαζόμενους της επιχείρησης στην οποία δουλεύουν 500 περίπου άτομα, εκ των οποίων οι 350 είναι εποχικό προσωπικό, κατά την οποία εκφράστηκε η εύλογη και δικαιολογημένη ανησυχία τους σχετικά με την δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση.

Ο Νίκος Μωραΐτης σημείωσε πως αυτή «είναι αποτέλεσμα της συνειδητής αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζουν χρόνια τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις στα πλαίσια της ΕΕ. Στο στόχαστρο βρίσκεται και η ΔΩΔΩΝΗ εξαιτίας της πολιτικής ξεπουλήματος παραγωγικών μονάδων, συνεταιριστικών επιχειρήσεων όπως η ΑΓΝΟ, η ΑΣΠΡΟ, ο ΟΛΥΜΠΟΣ που δόθηκαν σε ιδιώτες γιγαντώνοντας τα καρτέλ στο γάλα και στο κρέας, συνολικά στην αγροτική παραγωγή, εις βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών που ξεκληρίζονται βίαια και των εργαζομένων».

Υπογραμμίστηκαν οι σοβαρές ευθύνες των συμβιβασμένων ηγεσιών στο αγροτικό κίνημα που αποτέλεσαν το όχημα για να περάσει αυτή η αντιαγροτική πολιτική όπως έγινε στην περίπτωση της ΔΩΔΩΝΗΣ με την μεταβίβαση από «γαλαζοπράσινους» συνδικαλιστές μετοχών που ανήκαν σε Ενώσεις της Ηπείρου στην Αγροτική Τράπεζα που είχε ως αποτέλεσμα η τελευταία να «λύνει» και να «δένει» κατέχοντας το 67,7% των μετοχών.

Παρουσιάστηκε η πρόταση του ΚΚΕ για την αγροτική οικονομία και το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι επιχειρήσεις σαν την ΔΩΔΩΝΗ στα πλαίσια ενός πανεθνικού, κεντρικού σχεδιασμού , με αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα, για παραγωγή αγροτικών προϊόντων που μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του λαού... «Είμαστε μια χώρα σημειώθηκε, κατ' εξοχήν αγροτική, κτηνοτροφική που προσφέρεται εδαφολογικά, κλιματολογικά, για παραγωγή και άριστης ποιότητας προϊόντων, για αυτάρκεια και αξιοποίηση των εξαγωγικών δυνατοτήτων». Χρειάζεται επισημάνθηκε εργαζόμενοι και αγροτοκτηνοτρόφοι να μην συμβιβαστούν με την διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος της ΔΩΔΩΝΗΣ. Η πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση να δένει με την πάλη για μια άλλη φιλοαγροτική πολιτική , για κοινωνικοποιημένες καθετοποιημένες μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, που θα στηρίζονται σε σύγχρονους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, προστατεύοντας το εισόδημα των παραγωγών, καλύπτοντας τις λαϊκές διατροφικές ανάγκες, την πρόσβαση σε φθηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, δίνοντας πρώτη ύλη στην βιομηχανία. Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το ζήτημα της ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΩΔΩΝΗ έχει καταθέσει το ΚΚΕ η οποία θα συζητηθεί στην Βουλή την Πέμπτη το πρωί.