Από τις Συρακούσες στην Αθήνα
Πέμπτη 15 Ιούλη 2010

«Φαίδρα» από το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος Συρακουσών
Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος Συρακουσών (INDA), που υπηρετεί την αρχαία ελληνική τραγωδία και κωμωδία, θα παρουσιάσει στο «Σχολείον» (Πειραιώς 52), τις παραστάσεις «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (16 - 17/7), «Αίαντα» του Σοφοκλή (19 - 20/7), «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη (22 - 23/7) και έκθεση ντοκουμέντων από τη μακρόχρονη δραστηριότητα του ινστιτούτου.

Το 1913 ξεκίνησε η πορεία του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος Συρακουσών, με πρωτοβουλία του Μάριο Τομάζο Γκαργκάλο, που συνέστησε την πρώτη Επιτροπή Στήριξης του Αρχαίου Δράματος για να ζωντανέψει το αρχαίο θέατρο Συρακουσών, το οποίο εγκαινιάσθηκε, μετά από αιώνες σιωπής, στις 16/4/1914 με παρουσίαση της τραγωδίας του Αισχύλου «Αγαμέμνων» - 24 χρόνια πριν την πρώτη παράσταση στην Επίδαυρο, με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, από το Εθνικό Θέατρο.

Το 1925 το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος παρουσίασε στις Συρακούσες τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για παραστάσεις αρχαίας ελληνικής κωμωδίας για το σύγχρονο κοινό, αν και προτίμησή του παραμένει η τραγωδία. «Αγαμέμνων», «Χοηφόροι» του Αισχύλου, «Οιδίπους Τύραννος» και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Μήδεια» και «Βάκχες» του Ευριπίδη είναι οι τραγωδίες που κατέχουν την πρώτη θέση στην προτίμηση του ινστιτούτου, ενώ παράλληλα γίνονται παραστάσεις με λιγότερο γνωστά έργα, όπως τα «Αλκηστη», «Ελένη» και «Ιων» του Ευριπίδη. Στις παραστάσεις συμμετέχουν διακεκριμένοι μεταφραστές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνογράφοι και ενδυματολόγοι.