ΙΤΑΛΙΑ
«Ναι» στα μέτρα λιτότητας από τη Γερουσία
Παρασκευή 16 Ιούλη 2010

Από πρόσφατη διαμαρτυρία των Ιταλών εργαζομένων
ΡΩΜΗ.--

Το «πράσινο φως» για την προώθηση των σκληρών μέτρων λιτότητας έδωσε χτες η Γερουσία της Ιταλίας, μέτρα παρόμοια με αυτά που παίρνουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο όνομα της αντιμετώπισης των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης.

Με τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης - η 35η φορά μέσα σε δύο χρόνια - «πέρασαν» τα μέτρα από την ιταλική Γερουσία, όπου συνολικά 170 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ και 136 κατά. Στη συνέχεια, αναμένεται στα τέλη του μήνα να τεθεί με τον ίδιο τρόπο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πρόκειται για μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, τόσο για την έξοδο της καπιταλιστικής οικονομίας από την κρίση, όσο και για την εξασφάλιση νέων, ακόμα πιο αντιδραστικών, δεδομένων και προϋποθέσεων για την εξασφάλιση κερδοφορίας του κεφαλαίου, για τη μετά την κρίση περίοδο.

Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε στις 25 του Μάη μέτρα λιτότητας για την εξοικονόμηση 24,9 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2011 και το 2012, μέτρα που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή του λαού, και θα πληγούν σημαντικά και οι τομείς της Υγείας, της Εκπαίδευσης και των τοπικών κυβερνήσεων. Ανάμεσα στα άλλα, θα περικοπεί μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης των περιφερειακών κυβερνήσεων, θα «παγώσουν» οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων για τα επόμενα τρία χρόνια, θα «παγώσουν» οι προσλήψεις στο δημόσιο, θα μειωθούν σταδιακά μέχρι και 10% οι μισθοί των υψηλόβαθμων, θα μειωθούν κατά 10% οι δαπάνες των υπουργείων, θα καθυστερήσει από 3 έως 6 μήνες η δυνατότητα συνταξιοδότησης για όσους πληρούν τα κριτήρια, κ.ά. Επιπλέον, η ιταλική κυβέρνηση έχει αποφασίσει την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στα 65 (από 61), αρχής γενομένης από το 2012.

Μαζικά έχουν βγει στους δρόμους αρκετών ιταλικών πόλεων δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαμαρτυρόμενοι για τα αντιλαϊκά μέτρα. Ωστόσο, η συμβιβασμένη ηγεσία της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Ιταλίας (Cgil), καλεί μεν τους εργαζομένους να αντιδράσουν, αλλά για λύσεις καλύτερης εφαρμογής των μέτρων. Επίσης, τα δύο μεγάλα συνδικάτα, το «CISL» και το «UIL» από την πρώτη στιγμή έχουν εκφράσει θετική γνώμη για τα μέτρα.