ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Τετραπλή συγχώνευση σε πακέτο!

Διευρύνεται η λίστα με σχεδιασμούς για συγχώνευση ΑΤΕ - ΤΤ - Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων - Τράπεζας Αττικής. Την ερχόμενη βδομάδα συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων

Σάββατο 17 Ιούλη 2010

Eurokinissi

Το πρώτο επεισόδιο από τον κύκλο συγχωνεύσεων και εξαγορών γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν η πρόταση που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς στην κυβέρνηση για την εξαγορά των ποσοστών του Δημοσίου στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ). Ηδη ο κύκλος διευρύνεται και με τα άλλα φιλέτα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ελέγχονται από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό. Στο πλαίσιο των επιθετικών προσφορών προς την κεφαλαιοκρατία, η κυβέρνηση με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο και αξιοποιώντας το κλίμα που δημιούργησε, μπάζει στο παιχνίδι και τη δυνατότητα και για μια ακόμη συγχώνευση ανάμεσα σε ΑΤΕ - ΤΤ - Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων - Τράπεζα Αττικής.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε χτες διαδοχικές συναντήσεις με τους διοικητές της Αγροτικής Τράπεζας Θ. Πανταλάκη και της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο. Στην ατζέντα μπαίνουν τα πιθανά νέα διευρυμένα σχήματα και στις συζητήσεις με την κεντρική τράπεζα τα αποτελέσματα από τα λεγόμενα «τεστ αντοχής» των τραπεζών. Η πρώτη δόση από αυτά για 91 τράπεζες της ευρωζώνης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς τα τέλη του Ιούλη. Αγνωστα για την ώρα είναι τα ακριβή κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει το τεστάρισμα καθώς ο πήχης ανεβοκατεβαίνει ανάλογα και με τις αξιώσεις που προβάλλουν οι τραπεζίτες. Ολα δείχνουν ότι η πρώτη αξιολόγηση, και κυρίως τα αποτελέσματα που θα δοθούν στη δημοσιότητα, είναι μόνο για το «θεαθήναι», περισσότερο για «ψυχολογικούς» - επικοινωνιακούς λόγους, που μπορεί ενδεχομένως να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, αλλά όχι βέβαια και τους ίδιους τους τραπεζίτες που ψάχνουν για ευκαιρίες. Για το φθινόπωρο και ανάλογα με την εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης αναμένεται και δεύτερο τσεκάρισμα με «αυστηρότερα κριτήρια».

Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει και η «τυπική» διαδικασία από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αντικείμενο της συνεδρίασης είναι η πρόσληψη «συμβούλων αποκρατικοποίησης», που και αυτοί βέβαια θα πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, με χρήμα δηλαδή του λαού. Σε πρώτη φάση η «δουλειά» που τους αναθέτει η κυβέρνηση είναι η «αποτίμηση» των μετοχών του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα. Και βέβαια για τη συνέχεια θα αξιολογηθούν οι «προσφορές» της Τράπεζας Πειραιώς (701 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το πακέτο ΑΤΕ - ΤΤ) και τυχόν άλλων ενδιαφερομένων. Η διαδικασία που φαίνεται να καταλήγουν είναι η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, με τη συμμετοχή δηλαδή κοιναγορίτικων και άλλων τραπεζικών μονοπωλίων, αφού προηγουμένως ανακοινώσουν τα μετοχικά πακέτα και τις τράπεζες που βγάζουν στο σφυρί. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι σχεδιάζουν να εκποιήσουν τα πάντα, ενώ και με βάση το μνημόνιο τα ποσά από ιδιωτικοποιήσεις θα φτάνουν σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για καθένα από τα επόμενα χρόνια.

Το υπό διαμόρφωση σχήμα συγχώνευσης ΑΤΕ - ΤΤ - Ταμείο Παρακαταθηκών - Τράπεζα Αττικής φαίνεται να γίνεται το όχημα που θα περάσει σε πακέτο στο μονοπώλιο που θα επιλέξουν. Πέρα από τα δίκτυα, τις θυγατρικές εταιρείες ζωτικής σημασίας που προσφέρονται από ΑΤΕ και ΤΤ, η διεύρυνση της λίστας με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Τράπεζα Αττικής προσφέρει στους «επενδυτές» και νέες συνέργειες και δυνατότητες για ακόμη περισσότερες απολύσεις, ακόμη μεγαλύτερες «οικονομίες κλίμακας», που με βάση τις εκτιμήσεις από την Τράπεζα Πειραιώς (και μόνο για ΑΤΕ - ΤΤ) φτάνουν στα 300 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Τράπεζας Αττικής, όπου μέτοχοι σήμερα είναι οι υπό συγχώνευση στο ίδιο πακέτο, δηλαδή το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με ποσοστό 19,1% και το ΤΤ με 20%, ενώ ποσοστό 41,9% έχει και το ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ).

Στην υποβάθμιση 4 τραπεζών (Εθνική, Γιούρομπανκ, Αλφα και Πειραιώς) προχώρησαν χτες οι μεγαλορεντιέρηδες του «οίκου αξιολόγησης» Fitch, αποδίδοντας την υποβάθμιση στη μεγάλη εξάρτησή τους από το δανεισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο δανεισμός αυτός (τζάμπα χρήμα) υπολογίζεται για το σύνολο των ντόπιων τραπεζών στα 90 δισ. ευρώ!

Απεργία των εργαζομένων

Με 24ωρη απεργία απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην πρόταση εξαγοράς τους από την Τράπεζα Πειραιώς. Οι εργαζόμενοι του ΤΤ πραγματοποίησαν επίσης συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην Αθήνα. Στο πλευρό τους βρέθηκε και το ΠΑΜΕ, καλώντας τους σε αγώνα για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης των δύο τραπεζών, που αποτελούν δημόσια περιουσία.

Αποκαλυπτική πάντως της συναίνεσης της ΟΤΟΕ σε μια διαδικασία που μόνο χειρότερες επιπτώσεις μπορεί να έχει τόσο για τους εργαζόμενους στις δύο τράπεζες, όσο και γενικότερα στους εργαζόμενους - θύματα της κερδοσκοπικής τακτικής των τραπεζιτών, είναι η απουσία ουσιαστικής παρέμβασης, ενώ με τη στάση της οδηγεί σε αποπροσανατολισμό των εργαζομένων για την κατάληξη αυτών των διεργασιών. Είναι, εξάλλου, πασιφανές ότι ενεργοποιήθηκαν εξελίξεις που αφορούν συνολικά τους εργαζόμενους του κλάδου, καθώς έπεται συνέχεια.

«Νηφαλιότητα» σύστησε στους εργαζόμενους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, με την οποία συναντήθηκε χτες η διοίκηση του Συλλόγου τους για να εκθέσει τις θέσεις της επί της πρότασης εξαγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι εργαζόμενοι έμειναν βεβαίως με ...άδεια χέρια, όπως αναμενόταν, αφού η υπουργός - στο ίδιο μοτίβο με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου - τους ...διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της με όρους διαφάνειας, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία των τραπεζών στις οποίες μετέχει το Ελληνικό Δημόσιο.