Πειραματική «Ερωφίλη»
Τετάρτη 21 Ιούλη 2010

Σχέδιο του Γιάννη Τσαρούχη για την παράσταση της «Ερωφίλης» από τη «Λαϊκή Σκηνή» του Κάρολου Κουν, το 1934
Με μια παραστασιακή πρόταση που βασίζεται σε αριστουργήματα του αναγεννησιακού Κρητικού Θεάτρου, θα εμφανιστεί, στις 30-31/7 στο μικρό, σωζόμενο θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ, η θεατρική ομάδα από τη Θεσσαλονίκη «Χώρος». Πρόκειται για την παράσταση «Ερωφίλη - Ασκηση 2», που προέκυψε από μια δεύτερη προσέγγιση της «Ερωφίλης» του Χορτάτση, με την οποία ερευνάται η θεατρικότητα του έργου και κατά πόσο αυτή έλκει στοιχεία από την κρητική παράδοση, ιδιαίτερα όσον αφορά στην εκφορά του λόγου. Η ομάδα αποδόμησε το κείμενο ώστε να βρει νέους «δρόμους» για τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία. Τα μέρη του Χορού, που έλειπαν από την πρώτη «άσκηση», η οποία παίχθηκε πέρσι για μια βραδιά στην Κρήτη, περιλαμβάνονται στην «Ασκηση 2», για να συμβάλει σε μια μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στις θεατρικές τεχνικές απεικόνισης και αφήγησης, ενώ αντίθετα περικόπηκαν - περισσότερο ή λιγότερο - οι ρόλοι.

Την πρώτη ημέρα (30/7) θα παιχθεί μόνο η «Ερωφίλη», ενώ τη δεύτερη μέρα (31/7) μετά την «Ερωφίλη», οργανώνεται ένα ανοιχτό κρητικό «γλέντι» με τον «Ερωτόκριτο» (με αναγνώσεις και τραγούδια) από τους ηθοποιούς και όποιον θέλει να συμμετάσχει, είτε ως τραγουδιστής, είτε ως αφηγητής, είτε ως οργανοπαίχτης.

Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας. Επεξεργασία κειμένου: Μαργαρίτα Κρανά. Φιλολογική σύμβουλος: Ναταλία Δεληγιαννάκη. Σκηνικά - κοστούμια: Μάρθα Φωκά. Κίνηση: Δημήτρης Σωτηρίου. Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης. Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Σίμος Κακάλας, Δήμητρα Κούζα, Ελενα Μαυρίδου, Γιάννος Περλέγκας, Χρήστος Σαπουντζής. Μουσικοί (αλφαβητικά): Κωστής Κυριτσάκης, Χρήστος Μπάρμπας, Γιάννης Παπαδόπουλος, Χάρης Πορφυρίδης.